Билки срещу болки след блажните дни

Д-р Петър Димков (вляво) присъства на демонстративно приготвяне на лечебен чай по рецепта на легендарния си дядо. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Новогодишните празници и отрупаните трапези и наздравиците дойдоха възмножко за работния тонус на българина. Не стига това, ами януари е месецът с най-много именни дни, т.е. времето за софри не секва.

Наред с това обаче навлизаме в кризисен период на годината - килограмите идват в повечко, а имунната система е отслабнала, сърцето прихлопва, кръвното скача. И като резултат инфарктите и инсултите се множат. Затова е време да ъпгрейдваме организма си, сиреч да изхвърлим натрупаните токсини, да свалим някое килце, да прочистим кръвта си и влеем свежи сили. Това обаче с таблетки от аптеката е труднопостижимо, а понякога и вредно да се прави. Тук билките идват на помощ. Омайни отвари на наши народни лечители могат да направят това, което армия лекари не биха сторили за вашето здраве. По-долу поместваме 7 изпитани рецепти на известни имена в природолечението.

В първата Емил Елмазов ни връща към хомеопатията на прабългарите, която разкрива ефективно средство срещу махмурлука след дългите празници по време на т.нар. блажни дни.

Последната, седма рецепта пък е завещана от прочулия се с билката бабини зъби Борис Николов. Научни експерименти доказаха още преди 20 години, че неговата отвара стопява холестерола, лекува дископатии, коксартрози, акутни рани и пр.

Останалите са изпитаните и проверени във времето рецепти на легендарния Петър Димков, доусъвършенствани от неговия внук д-р Петър Димков, който от четвърт век развива делото на Лечителя.

1. Време за изтрезняване с прабългарска хомеопатия

Тази Нова година се случи малко преди пълнолуние. Това е време, когато действат силите на изпълване, импулсите на задържане, така че каквото беше изядено, се залепи добре за телата, а каквото беше изпито, здравата завъртя главите.

Този път зелевата чорба не оправда очакванията, защото по-бавно се извеждаше и допълнително подуваше стомасите. Препилите, които посегнаха към нея, видяха истинско подобрение чак след 3-4 януари, когато луната превали и тръгна да намалява.

Онези обаче, които знаеха старата прабългарска рецепта за изтрезняване, се справиха въпреки пълнолунието.

Изтрезняването става така:

Вземат се 1-2 килограма сухи брезови дърва. Нареждат се като за огън на двора и обилно се поръсват със захар. Огънят се разпалва и щом се разгори добре, се оставя на жарава. Празнуващият, изпаднал в опиянение, трябва да подиша от дима. Една-две минути стигат, после му дават да отпие пак от ракийката, която го е лишила така от равновесие. По-просветените само я миришат. Парадокс, но рецептата действа. Накрая отново се вдишва от дима и обявеният за препил е готов да се върне при компанията. Рецептата е приложима след всеки от януарските поводи за пийване.

Дамите могат да използват същата инхалация за отслабване, ако допълнително хвърлят в жаравата по двайсетина семена от резене на всеки пет минути. Ако се престараят и останат повечко край огъня, могат да получат главоболие и световъртеж като след дълго гладуване.

2. Оправете стомаха

В 1 литър зехтин се варят по 3 супени лъжици мента, жълт и червен кантарион, след което сместа се прецежда чрез изстискване. Четвърт час преди ядене се взема по 1 суп. лъжица от сместа. Тя заменя хапче ранитидин и премахва болки и киселини в стомаха. Може да изпиете също и сока на обелен суров картоф, той неутрализира киселините.

3. Укрепете сърцето с ядки и канела

Към 200 г лимонов сок и 200 г зехтин се прибавя следната билкова смес от аптеката - 12 г тинктура валериана, 12 г глогова тинктура, 10 г ментова вода, 1 г камфор на прах и 20 ментови капки.

От тази смес се взема по 1 супена лъжица 30 минути преди ядене сутрин, обед и вечер.

Тя засилва имунната система на организма, пречиства се черният дроб и кръвта.

Смесват се 500 г течна гликоза (медът свива кръвоносните съдове), 25 зелени листа от индрише с дръжките, 25 счукани ядки от сладки бадеми или кайсия, 4 изцедени с кората лимони без семките.

Добавя се и 1 супена лъжица канела на прах.

От сместа се взема по 1 супена лъжица 2 часа след ядене сутрин, обед и вечер.

Сърцето укрепва, а и целият организъм се засилва.

Два буркана с тази смес носеха наши алпинисти на експедицията си в Хималаите при изкачването на Еверест.

4. За сила, бодрост и издръжливост

Варете захлупени 10 мин по 20 г босилек, очанка, седефче и бял равнец в 600 мл вода. Прецедете, като изстине, и добавете 500 мл чист коняк. Сутрин, обед и вечер 20 мин преди ядене слагайте по 15-20 капки от тинктурата върху бучка захар и я изяждайте.

Пет минути след това вземете по 15-20 капки за успокояване на сърцето и нервите от следната билкова смес: 20 г тинктура валериана симплекс, 20 г глогова тинктура, 15 г ментова вода, 1 г камфор на прах, 20 г ментови капки.

II. 10 мин по-късно изпивайте (сутрин, обед и вечер) 75 мл отвара от жълт кантарион, жълт равнец, широколистен живовляк, мента, синя тинтява и хмел - шишарки (по 50 г от всяка билка). От обърканата смес се вземат 3 с.л., запарват се с 600 мл вода и се варят под капак 10 мин. Като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене (сутрин, обед и вечер) изпивайте по 1 с. л. боров сироп. Той се приготвя от 70-80 зелени борови шишарки, които се разрязват на 4 и се заливат с 2 литра вряща вода, след което се оставят да се варят още 40 мин. Отварата се прецежда, добавя се 1/2 кг пчелен мед и се вари още 15 мин. Като изстине, в сиропа се добавя четвърт чаена лъжичка лимонтузу, за да не се захаросва.

Вместо вода да се пие запарка от шипки. Много полезно е сутрин за засилване на мускулите да се пие по 200 мл овесено мляко. То се приготвя, като 4 с.л. овесени ядки се запарват от вечерта в 200 мл кипяща вода и киснат захлупени цяла нощ. Сутринта се подслаждат с мед и се ядат с ръжен хляб.

5. При проблеми с жлъчката

Сутрин, обед и вечер 30 мин преди ядене вземете по 1 с.л. смес от: 500 г чист пчелен мед, 250 г лимонов сок и 500 г чист маслинен зехтин.

20 мин по-късно изпивайте 75 мл от следната отвара. Смесете по 50 г синя тинтява, червен кантарион, жълт кантарион, жълт смил, полски хвощ, мента пиперита, невен, хмел - шишарки, корени на цикория, глухарче. От сместа се вземат 4 с.л., 1 с.л. ленено семе и 1 ч.л. семе от анасон. Запарват се с 1 л кипяща вода, врят на тих огън 20 мин и веднага се прецежда.

Вместо вода да се пие отварка от глухарче - 2 с.л. се запарват в половин литър кипяща вода и се вари 5 минути.

Непосредствено след ядене сутрин, обед и вечер вземете по 1 суп. лъжица от следната смес: 500 г пчелен мед и 1 черна ряпа. Тя се обелва, пробива се дупка в нея и се напълва с по 1/2 чаена лъжичка бял тамян и медицинска дъвка и 1 с.л. счукан небетшекер. В закрит съд с малко вода ряпата се сварява, смачква се като мармалад, разбърква се с меда и се държи на студено, за да не вкисне.

При увеличен холестерин всяка вечер да се яде по 100 г прясна несолена млечна извара с ръжен хляб.

6. Забравете за атеросклероза

Cутрин, обед и вечер 20 мин преди ядене да се взема по 10-25 капки (по схема) от следната настойка: 250 г обелени скилидки чесън се стриват и се заливат в съд с 200 мл спирт 20 градуса или чиста сливова ракия. Добавя се 1 див кестен, настърган с кората. Съдът се затваря и се държи на тъмно 10 дни, после се прецежда през плътна кърпа. Настойката престоява още 2-3 дни и лечението започва по следната схема: първия ден сутрин, обед и вечер се вземат по 10 капки, втория по 11 капки, третия по 12 капки и т.н., докато се стигне до 25 капки. След това капките започват да се намаляват - 25, 24, 23 и т.н., докато се стигне до 10 капки. Капките могат да се вземат на бучка захар или в 50 мл неварено прясно мляко.

10минути след настойката и 2 ч след ядене (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл отварка от: завързани в марля 7 счукани с черупките ореха, по 2 суп. лъжици корени от коприва и овесени зърна. Варят се в 2 литра вода 15 мин. Към същата отвара се добавят 4 с.л. от следната билкова смес: по 50 г леонорус и очанка, по 25 г борови връхчета, глог, хмел - шишарки и листа от касис, 1 лимон, разрязан на 4 части, и 2 суп. лъжици чист пчелен мед. Ври още 15 минути и като изстине, се прецежда.

2 часа след ядене сутрин, обед и вечер да се пие по 30 мл настойка от: 1 л натурално бяло вино, 1 кг портокали, 100 г корени от хрян и 50 г небетшекер. Портокалите се нарязват с корите на резенчета, хрянът се настъргва ситно, а небетшекерът се счуква на прах, прибавя се виното и се вари на водна баня на тих огън 1 час след завирането на водата. Когато изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. При наличие на високо кръвно налягане към горните продукти се добавят и 9 зърна карамфил.

7. Стопете холестерола с бабини зъби

Билката бабини зъби е изпитан бич срещу високия холестерол, хипертонията, шиповете, дископатиите, коксартрозите, гонартрози, акутни рани. Каква е рецептата на легендарния лечител Борис Николов:

В 1 л вода се поставят 5 с.л. от билката бабини зъби, купена от аптека. Сместа ври 1 час. Изпарената течност при варенето се долива отново до 1 л. Престоява 24 часа.

Прецежда се през кенарена кърпа или през филтърна хартия, за да не попаднат в отварата иглички от билката. После се поставя в хладилник.

Приема се по схема. Първия ден се пие по 3 с.л. 3 пъти след ядене (който има болен стомах - преди ядене). Втория ден се пие пак 3 пъти, но по 4 супени лъжици. На третия ден се вземат по 5 с.л. отново 3 пъти и с тази доза се изкарва до края.

Прави се почивка от 10 дни, след което рецептата може да се повтори. Готовата отвара трябва да се съхранява в хладилник, може да издържи така до 20 дни.

Важно! По време на приема да не се употребява алкохол, тъй като заличава ефекта от отварата.

ЕМИЛ ЕЛМАЗОВ

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Роб Камерън: На масата сложих вина от цял свят, изпиха се само българските

Роб Камерън е новозеландски винен технолог и съосновател на INVIVO - една от най-успешните изби в Нова Зеландия. В България консултира една от водещите изби - "Вила Любимец" в качеството си на външен

Еквадорски индианец кръсти бебето си Цар Борис

Индианец от племето кечуа е кръстил сина си Борис, а го нарича Цар Борис. Херардо Боливар Анди е учител в родината си Еквадор. Той обаче има бурно минало, което е здраво свързано с Бъл

Йорданка Христова и Маричков пазят тоалети от 1967 година

Не хвърляйте с лека ръка стари дрехи, детски играчки и прашасали албуми, те разказват историята на едно минало. Макар че у повечето от нас подобна гледка би предизвикала замечтана, но тъжна усмивка

Краят на театралния сезон идва с премиери

Да разкажеш един живот с помощта на контрабас, е смахнато, но звучи благородно. Така го е направил екипът на Валентин Ганев, Пламен Марков и авторът Патрик Зюскинд в Народния театър.