Махат точките за пенсия от 2012 г.

Работещи от първа и втора категория труд се чудят как ще им се отрази новата система на пенсиониране. СНИМКА: ИВАЙЛО ДОНЧЕВ

10 г. след началото на пенсионната реформа точковата система отпада. Това обяви вчера социалният министър Тотю Младенов след приключването на първия етап от работата на Националния консултативен съвет по пенсиите към социалното министерство.

Населението застарява драстично и се налагат нови условия за достъп до пари за старост, които да гарантират финансовата стабилност и в бъдеще, е констатацията на експертите. Ще стимулираме трудовата активност, като щадим възрастта, защото българският народ не е здрав, обеща министърът. Сега мъжете се пенсионират, ако получават на 63 г. и 100 точки, като точките са сбор от възрастта и стажа. За жените условието е 94 т. и дублищо възраст 60 г. Занапред възрастта и стажът стават самостоятелни изисквания.

Експертите предлагат два варианта, които утре започват да се обсъждат широко.

Първият е от 1 януари 2012 г. мъжете да се пенсионират пак на 63 г., но при 40 г. стаж вместо с 37, както е сега. За жените възрастовата летва ще остане 60 г., но стажът трябва да е не 34, а вече 37 г.

Удължаването няма да затрудни много хората, защото те и сега масово работят повече от закованото като норма, обясни зам.-министърът Христина Митрева. По данни на НОИ за 2008 г. мъжете от трета категория труд са пенсионирани средно с 38,5 заработени години, а жените - с 35,8.

Схемата предвижда през 2020 г. да се изравнят по стаж. За целта от 1.I.2015 г. изискването към жените ще расте с по 6 месеца за календарна година.

Ще има буферни варианти. Навършилите години, на които обаче не им стигат 3 г. стаж, ще могат да се оттеглят в отдих, но с по-малка пенсия.

Намалението ще е 2,5% на година - общо 7,5%.

Който направи и възраст, и стаж, но иска още да работи, ще взема 3% бонус към пенсията за всяка година. Завършилите висше и полувисше образование, както и сега, ще могат да си набавят стаж чрез “купуване” на годините за следването.

Остава опцията за служебно пенсиониране на 65 г. при недостатъчен стаж.

Освен отработеното време за осигурителен стаж се броят и платеният и неплатеният отпуск за бременност, раждане и отглеждане на малко дете. Същото важи и за периода, в който човек е получавал обезщетение за безработица, казармата или алтернативната служба.

Схемата е по-радикална, по-печеливша от гледна точка на финансовата стабилност на системата, твърдят експертите.

Вторият вариант предвижда повишаване на пенсионната възраст за жените от 2012 г. с по 4 месеца годишно до достигане на 63 г. през 2019-а. От 2021 г. пък ще започне успоредно повишение на възрастта и на жените, и на мъжете до достигане на 65 г. през 2026-а.

И за двата пола ще се искат поне 37 г. стаж. Този вариант бил по-плавен, по-щадящ болната ни нация и съобразен с ниската икономическа активност и заетост.

Въпреки че дефицитът в общественото осигуряване е вече близо 4 млрд. лв., намаляването на осигуровките ще продължи в рамките на 5-те обещани процента.

След направената вече стъпка от 2% през 2011-а ще има още 1% редукция на осигуровките и така още 2 пъти.

За сметка на това ще растат вноските за втора пенсия.

Има вариант от 2012 г. личната вноска на осигурените за пенсия, която сега е 7,1%, да се прехвърли изцяло към частния фонд за втора пенсия.

Възможно е и вноската за ДОО директно да се намали с 3%, като с толкова се качи участието в универсален фонд.

Ще се въведе и нов механизъм за актуализиране на минималния и максималния осигурителен доход. С това таванът на пенсиите естествено ще отпадне от 2012-а.

ЛИЛЯНА ФИЛИПОВА

Осигуровките отиват само за трудови пенсии

Oт 2012 г. фонд "Пенсии" към Националния осигурителен институт ще плаща само действителния размер на пенсиите за трудова дейност. Това е категоричното решение на експертите от консултативния съвет.

Ако сумата е по-ниска от гарантирания от страната минимум, разликата ще се изплаща от държавния бюджет чрез нов фонд "Пенсии, несвързани с трудова дейност". Парите оттам обаче ще се отпускат с подоходен тест, защото има много рентиери и хора с други странични доходи, които не се нуждаят от допълнителна подкрепа, смятат специалистите.

Сга 480 000 пенсии са изкуствено приравнени към минималната сума за стаж от 136,08 лв., каза Христина Митрева. Това значи, че те в действителност са много по-ниски, но се допълват от осигуровките на останалите.

Ако човек се е осигурявал върху 65 лв. например, той си е изработил пенсия 32-35 лв., което значи, че от парите, внесени от останалите осигурени, му дават всеки месец над 100 лв.

Попрекалихме със солидарността, отсече Младенов и обеща корекции.

Занапред полицаите, военните, съдиите и служителите на другите специални ведомства най-вероятно ще плащат лична вноска, която ще бъде прецизирана в зависимост от продължителността на участието им в осигуряването и заради по-ранното им пенсиониране. (24часа)

Нова вноска “достойни старини”

Нова осигурителна вноска "достойни старини" ще бъде въведена от 2012 г.

Парите от нея ще се събират в специален фонд за изграждане на старчески домове, за болногледачи и други грижи за най-възрастните над 75 г.

Засега се предвижда тя да е 0,4%, като ще се дели поравно между работника и фирмата.

Подобни фондове има в Германия, Белгия, Холандия. Тепърва щели да се проучат техните практики.

В някои от държавите в ЕС фондът бил в системата на здравното осигуряване, в други - към пенсионното, в трети той се договарял между синдикати, работодатели и частен доставчик.

Всеки българин ще има електронно осигурително досие на основата на персоналния регистър на НОИ. Ще се оформят и на базата на данни от архива на ликвидираните фирми без правоприемник.

За да бъдат попълнени липсите, ще се използват и ведомости за заплати и всички други документи за осигурителен стаж, съхранявани в действащи работодатели и самоосигурени. (24часа)

Част от държавния резерв минава в Сребърния фонд

С влизането ни в еврозоната част от парите в държавния резерв ще бъдат прехвърлени в Сребърния фонд, съобщи зам.-министър Христина Митрева. Това е един от алтернативните източници за гарантиране на доходите на пенсионерите.

Към Сребърния фонд ще отидат и миноритарните дялове на печеливши държавни предприятия като "Булгаргаз", НЕК, които са листвани на фондовата борса.

Пенсионната ни система е изправена пред сериозни предизвикателства, констатираха експертите от консултативния съвет. Налице е трайната финансова нестабилност, която скоро можела да доведе до непосилни ангажименти на държавния бюджет. Сега 60% от разходите за пенсии, помощи и обезщетения на държавното обществено осигуряване вече се дават от държавата, за да се покрие дефицитът от 4 млрд. лв.

Осигуровките все по-малко стигат за пенсии, констатираха експертите. Докато през 2000 г. покривали 97% от тях, миналата година стигали едва за 63.

Увеличават се инвалидните пенсии. Два пъти скочили сумите за инвалидност поради общо заболяване от 2000 до 2008 г., а три пъти - социалните пенсии за инвалидност - от 145 600 до 485 000. А трудовите пенсии за същото време намалели с 15,5%. Затова ще предложим незабавно медицинската експертиза да се прехвърли от здравното министерство към НОИ и социалното ведомство, каза министър Тотю Младенов. Така контролът щял да се затегне. (24часа)

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 14

Сортирай по:

0
Ние шеметно остаряваме, някои по-видимо, други се сриват прави. Тежко ни е без деца и близки, които си изкарват хляба в чужбина и цял живот мизерстват бездомни, самотни, неосигурени.Дано има ред и справедливост в България, която е и ще бъде държавата на българите,а който иска да нарушава реда да бъде лишен от жителство и пари за живеене..

0
Аз съм на 54 год. и се чуствам нетрудоспособна вече , измурена , искам вече спокойствие а как да стане като държавата ни е такава че не мисли за народа си . Това е ще ходим на работа болни и изтощени и то до кога ли ще има работа за нас като за младите няма.

0
не разбрах как лице което има 2ра категориа труд и повече от 100 точки но няма възраст ще се пенсионира ли и кога

0
Интересно !!! Баби ще работят до 63 години - ще ходят с бастуни на работа, а ученички - жени по на 19 години, ще ходят омъжени или вече бременни на училище. Намалете годините за учене и така ще имате ресурс - при това млад и здрав!!!, да работи и да изкарва пенсиите на бабите и дядовците си!

0
Интересно !!! Баби ще работят до 63 години - ще ходят с бастуни на работа, а ученички - жени по на 19 години, ще ходят омъжени или вече бременни на училище. Намалете годините за учене и така ще имате ресурс - при това млад и здрав!!!, да работи и да изкарва пенсиите на бабите и дядовците си!

0
Ами тези които си правят точките през 2011г, и са работели първа и втора категорий? И тях ;ли ще прецакате?

0
Не съм съгласна с вдигане пенсионната възраст на жените и увеличаване на необходимия трудов стаж. Ние българките си оставаме много натоварени и в личния и обществения живот. Нека имаме възможност и да погледаме и внуци. Освен това какво друго ни е наред за да се сравняваме с европейските държави по всичко - стандарт ли , здравеопазване ли, пенсии ли. Нека поне да се чувстваме свободни и всеки да може да решава за себе си.

0
Аз мисля,че трябва да има увеличение на гратисния срок за пенсиониране.Някои си правят точките в началото на 2011.За тях нищо не се казва.

-1
Държавата трябва да затвори всички вратички,които позволяват тарикатите да източват пенсионната система.Аман от "инвалиди",които наброяват вече почти 500 000 и заради които няма достатъчно пари за хората с истински увреждания.А непрекъснато се затруднява достъпа на хора,които работят по 35-40 години до пенсионната система.И задължително трябва да се отделят "трудовите " пенсии от всички други.Защото точно тези хора са си заработили пенсиите и е обидно непрекъснато да им се натяква,че сегашните работещи им плащали пенсиите.

0
да се премахне и изискването за навършване на възраст. при придобиване на необходимият осигурителен стаж да може да се пенсионираме и приди навършване на 63 или65 години.

0
V momenta rabotq v Italia,i sam osigorena.Taka i nemoga da razbera kak stoqt nestata "pri nas" za pensionirane.Molq da mi obqsnite ste vajat li tezi osigorovki v Balgaria i ste se preznavat li tezi godini za staj.Blagodarq

0
Докато "мургавите" се плодят като разгонени мишки и държавата ги отглежда безплатно, а болшинството от тях паразитират за наша сметка се питам след 10-20 години тези сегашни 4 млрд., колко ли ще бъдат?

0
Подкрепям становището на г-жа Недева. Струва ми се, че идеята на управляващите е след 2012 г. пенсионери или да започнат постепенно да изчезва. Към 2045 год. пенсионерите ще са изключително рядко срещано явление. При този стрес, на който сме подложени ежеминутно малцина ще доживеят до 65, та да се пенсионира. Много интересен ми е отговора на въпроса : " Кой собственик на фирма ще взе на работа 63 годишен/а и какви точно професии смятате, че може да се упражняват на тази възраст? Няма ли нормално физиологично стареене на организма и на мозъчните клетки?". Имало дефицит от 4 млрд. лв?! Ами ще има - половината българи избягаха ( от хубаво ли? ) от България и работят и внасят осигурителни вноски в други държави; безработицата в страната ни драстично расте, а по-голяма част от фирмите са пред фалити; малцинствените групи вместо да ги накарате да работят им давате помощи, точно от бюджета в който има дефицит.

0
Геноцид! Хора, къде сме ние, къде е нашето мнение! Не сме ли ние, които трябва да попречим властимащите да ни карат да умираме, преди да сме се пенсионирали! Каква е тази тяхна статистика - защо не отидат на гробищата и да видят последните години колко хора в средна възраст - между 40 - 55 години са си отишли от този свят! Къде е стандарта на живот, който ще ни позволи да доживеем до пенсия! Как не ги е срам - днес чета, че от 2012 г. ще плащаме и данък БАСТУН, както беше наречен в един вестник - това е данък, който да позволява на възрастните хора след навършване на 75 години да имат право на грижи в старчески домове и социални придобивки! Това не е ли пълна глупост! Хора от средната възраст предлагам да не позволяваме увеличаването на пенсионната възраст - bgpetition.com - гласувайте на този сайт. Той е за пенсионната възраст за жените, но не пречи и мъже да дадат своето мнение! Да защитим правото си на нормално пенсиониране и да попречим на управляващите да живеят на наш гръб!

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Училище раздава сгрешени дипломи за средно образование

11 зрелостници от Рибново получиха дипломите си за средно образование с невярно съдържание, съобщи bTV. В тапията имената на децата са объркани - някои букви са заменени с други, което ...

Експерт: По всяка вероятност бомбата е сглобена у нас

По всяка вероятност бомбата, която уби петима израелци на летището в Сарафово е сглобена у нас. Това заяви пред БНР председателят на Центъра за балкански и черноморски изследвания Алекс Алексиев ...

Ученици събират средства за 19-годишната Ади

Десетки ученици от софийския квартал "Люлин" организираха акция по набирането на средства в помощ на 19-годишната Аделина Коджабашева, която страда от тежко заболяване и се нуждае от спешна

Нито една пълна шестица на изпита по литература в Софийския университет

Близо половината от кандидат-студентите, явили се на изпита по български език и литература в Софийския университет, са получили двойки. От общо 1552 кандидат-студенти нито един не е изкарал пълна ...

Оцелял от атентат в Израел, оживя и след взрива в Сарафово

Десет години, след като е бил тежко ранен при атентат в родния си град Бейт Шеан в Израел през 2002 г., Гади Шивони отново се размина на косъм от смъртта – този път при нападението срещу израелски ..

На 20 юли без вода в София остават

На 20 юли 2012 г. (петък)ще бъде спряно водоподаването от 9.00 до 16.00 ч. в кв. „Слатина", съобщиха от Софийске вода. При продължителност на ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще...

Български математици трети сред европейците в Аржентина

Младите български математици са трети сред европейските участници на международната олимпиада в град Мар дел Плата, Аржентина. Тя се проведе от 4 до 7 юли. България зае 19, 20 и 21 място, заедно