Как да сваля качените напоследък 5 килограма?

Проф. д-р Донка Байкова, дм, заместник-председател на Българското научно дружество по хранене и диететика Тя отговаря на въпроса на А. Г. (35 г., 68 кг)

При лечението на свръхтеглото и затлъстяването медицинските експерти препоръчват комплексен подход. Водеща е диетотерапията, като се съчетава с дозирана двигателна активност. По преценка може да се включи подходящ лекарствен продукт или хранителна добавка, а също - физикално въздействие (масаж, липосукция, апаратен способ, хирургическа интервенция и др.). Основната терапия е подчинена на "законите" на физиологията на човека: за да се изгорят до енергия мастни натрупвания, трябва да се понижи приемът на енергия с храната, а да се увеличи енергоразходът. Един и същи резултат може да се постигне, като се предпочете повлияване на единия елемент на това енергийно равновесие. Например да се увеличи разходът на енергия чрез мускулно натоварване, а да се намали енергоприемът чрез намаляване или изключване консумацията на висококалорийни храни или обратно. Ясно е, че изборът кой подход да бъде предпочетен е индивидуален и се базира на собствена надеждна (научна) информация. Двигателният режим се съобразява със здравния статус и най-вече със състоянието на сърдечносъдовата система (пулс, кръвно налягане и др.), тъй като често хората с наднормено тегло са с повишен сърдечносъдов риск. Двигателната активност е особено важна за задържане на постигнатото тегло.

В конкретния случай, когато става дума за млад човек, трябва да се вземе предвид ръстът, за да се прецени каква е степента на свръхтеглото, съответно - да се избере най-подходящият диетичен режим. За тази цел, най-лесна е формулата на Брока (ръст в см - 100). Получената цифрова стойност дава информация за горна граница на “нормално тегло”, като същата в значителна степен се препокрива с оценката при използване индекса на телесната маса (отношение телесна маса в кг/ръст в метри на квадрат). Пример: при ръст 167 см и телесна маса 67 кг (167 - 100 = 67) е налице горна граница на "норма" за телесна маса според индекса на Брока при човек в зряла възраст. Изразен чрез индекса на телесна маса, този статус е следният 67 кг/(1,67 м) на квадрат = 67/2,79=24 кг/метри на квадрат (нормата е: от 18,5 до 24,9; свръхтегло: от 25 до 29,9; затлъстяване: над 30). Ясно е, че телесното тегло и ръстът са еднакво важни за категоризиране на индивида по посочената скала.

Универсален диетичен режим за редукция на тегло не съществува. При избора консултиращите лекари са затруднени, а пациентите - объркани. След определено краткотрайно действие и "най-оптималният" режим на хранене се оказва неактивен. Организмът се адаптира и намира механизми, с които преустановява загубата на телесна маса. Затова, когато става дума за няколко килограма свръхтегло, човек може да се справи сам, използвайки принципа на нискокалорийните режими, но когато е необходима редукция на повече килограми, процесът трябва да бъде под контрол на специалист. От медико-биологична гледна точка основните изисквания са безвредността за здравето и съобразяването с обусловените от възрастта, пола и физическата активност физиологични потребности на организма, а също - с придружаващите заболявания и биохимичните параметри на лицето. Въпрос на лични предпочитания (но не на последно място) са кулинарните технологии за приготовление на диетични ястия и изделия и техните вкусови качества, тъй като редукцията на тегло е продължителен процес. Ако няма придружаващ здравословен проблем, изискващ специален подбор на храни и течности, изборът на диетичен режим може да бъде със следните основни характеристики:

Ниска енергийност

Удачно подбрана балансова формула на основните хранителни вещества, съответно - на техните хранителни източници, а именно: белтъци с висока биологична стойност: от нискомаслено мляко и млечни продукти, месо без видими мазнини, риба, яйца; мазнини: от растителен произход в дозирано количество (зехтин, слънчогледово, рапично, царевично олио и др.); комплексни въглехидрати (нишесте) с нисък гликемичен индекс (ненатоварващи производството на инсулин от задстомашната жлеза): на база пълнозърнести продукти - жито, неолющен ориз, царевица, овесени ядки, елда, тъмни видове хляб и от варива - боб, леща, грах, соя, нахут. Необходимо е присъствие в менюто на достатъчно зеленчуци и плодове, богати на биологичноактивни вещества - витамини, минерали, органични киселини - фактори, активиращи метаболитните процеси и цикъла на Кребс, в които се извършва трансформацията на мазнините в енергия.

Препоръчително е да се съобразяват и следните допълнителни препоръки:

- Да се мине към 5-кратен хранителен режим , а именно: 8 ч- сутрешна закуска; 10 ч - предобедна подкрепителна закуска; 12 ч- обяд; 16 ч - следобедна подкрепителна закуска и 19 ч - вечеря (правилото "често по малко").

- Да се ограничи приемът на готварска сол (натриев хлорид), като може да се използва диетична такава (съдържаща калиев хлорид).

- Силно да се ограничава приемът на т.нар. прости захари, като почти изцяло се изключва бялата кристална захар, захарсъдържащите газирани напитки и сладкарските изделия, като се допуска фруктоза (плодова захар) и/или ограничено количество пчелен мед.

 - Да се избягват пикантни овкусители.

 - Да се ограничи консумацията на алкохолни напитки, съдържащи "празни калории" (1г етанол е източник на 7 kcal).

 - Да се приемат 1,5-2 л дневно течности - питейна вода, чай, кафе.

 - Големината на порциите да е индивидуално дозирана според възрастта, пола и физическата активност.

Важно медико-биологично изискване към диетичния режим е да удовлетворява физиологичните потребности на организма за периода от време, в който се осъществява редукцията, и да допринася за задържане на ниското тегло.

Примерен нискокалоричен диетичен режим при свръхтегло

I ден: 8 ч - чай/кафе (билков, черен, зелен) с лимон и мед + 3-4 с.л. овесени ядки + плод + 3 с.л.мляко (или 2 филийки. пълнозърнест хляб+лютеница и/или зеленчуци);

10 ч - чай + плод (плодов сок);

12 ч - зеленчуци(предястие); Ястие от ориз (картофи или бобова храна) със същите зеленчуци;

16 ч - чай + плод;

19 ч - постно зеленчуково ястие (салата, манджа, супа) със/без млечен продукт (кисело мляко, сирене или извара);

II ден: 8 ч=12 ч=19 ч: белтъчна порция по избор (мляко/млечни продукти, месо, риба, яйца) + зеленчуци;

10 ч = 16 ч. -Чай (кафе) + плод;

III ден = I ден;

IV ден: = II ден;

V ден: 8 ч - чай с лимон и мед (кафе)+млечен продукт по избор с плод (или зеленчук);

10 ч - чай (кафе) + плод (плодов сок);

12 ч - зеленчуци като предястие с белтъчна порция (месо, риба, яйца, мляко/млечен продукт) + същите зеленчуци;

16 ч = 10 ч;

19 ч = 12 ч;

VI ден = V ден;

VII ден- разтоварващ ден: плодове и зеленчуци със/без млечен продукт (при глад - зеленчуков сандвич).

Големината на порциите е индивидуално дозирана.

Настоящият диетичен режим е подходящ за двуседмично приложение с очаквана редукция на телесна маса от 3-5 kg.

Допълнително: 1,5 л течности (чай, вода, кафе).

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Първият час след травма е решаващ за живота

Първите 60 минути след травма са решаващи за спасяването на живота и затова са наречени “златният час”. Това е и стандартът в спешната медицина при травми, който е важно да постигнем и в България,

Проф. Марин Маринов: Умен компютър в неврохирургията следи всичко – от микроба до разреза

Проф. Марин Маринов е началник на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Ив. Рилски", декан на Медицинския факултет на МУ - София. Председател е на Българското дружество по неврохирургия.

Нов неинвазивен тест открива аномалии в плода с 99,6% сигурност

Нов, неинвазивен, кръвен тест за бременни открива генетични аномалии в плода с 99,6% сигурност. Тестът Harmony се предлага на българските пациенти от Медицинския комплекс “Д-р Щерев” в партньорство

Само 3 000 от 110 000 знаят, че са болни от хепатит C, и се лекуват

Около 110 хил. българи са болни от хепатит С, но само 3000 от тях знаят и се лекуват. Причината - от една страна, заболяването дълго може да протича безсимптомно, от друга, повечето хора нямат достатъ

Болни от псориазис молят докторите за документ, че не са заразни

Един от разпространените митове за псориазиса е, че той е заразен. Затова се стига до абсурдната ситуация болни да молят лекарите да им издадат документ, че са безопасни за околните. Носят го за всеки

70% от случаите на диабет може да бъдат избегнати

Диабетът се превръща в пандемия, но добрата новина е, че над 70% от случаите на тип 2 може да бъдат предотвратени или отложени. Дори да имат генетично предразположение, хората, които са в риск да

Кожни лекари преглеждат безплатно за алергия

Кожата на всеки трети човек реагира бурно на някое от хилядите вещества, с които влиза в контакт. И най-често причината за алергията в днешни дни е никелът. Веднага след него в списъка на