Пуснаха тютюн в интернет, 10 пъти по-евтин

В сайтове може да се намерят десетки обяви за продажба на тютюн за свиване на цигари. Средната цена е 30 лв./кг.

Освен цигари в интернет вече нелегално се предлага и тютюн за ръчно свиване. В обявите цените започват от 20 и стигат до 40 лв. за килограм. Докато пакетите от 50 грама в магазините струват между 9 и 15 лв., сочи регистърът на тютюневите изделия. Така излиза, че в нета цената е 10 пъти по-ниска от официалната.

Според продавачи тютюнът е обработен. В една от обявите е посочено, че е фабрично преработен и е смес от два сорта - “Вирджиния” и ”Басма”. 1 кг стига за свиване наоколо 2000 цигари.

Най-често продажбите стават чрез скайпа или заявка по и-мейл. Има обаче и хора, посочили мобилни номера. "24 часа" позвъни вчера на няколко, но повечето не вдигаха. Продавач от Пловдив пък увери, че е пласирал вече цялото си количество тютюн, а обявата стояла в нета от месеци. Офертите са с податели основно от райони с работещи и закрити преработвателни фабрики -Плевен, Шумен, Кърджали, Пловдив, София, Павликени, Ловеч, Айтос. Най-вероятно някои от количествата тръгват оттам. В едно от съобщенията обаче е посочено, че суровината е лично производство. В повечето случаи подателите имат готовност за доставки в цялата страна.

Най-старите обяви са от есента на миналата година. Най-пресните - от събота. При някои е посочено, че са валидни до 2011 г.

Освен в сайтове за продажби предприемчиви търговци търсят клиенти и във форумите.

Най-актуалната и често повтаряща се цена е 30 лв. за кг. Най-високата е 55 лв. Човек от Шумен пък оферира ароматизирана "Вирджиния" в пакети от 200 и 500 грама за съответно 12 и 15 лв.

Други търговци предпочитат стойността да се определи по договаряне. Някои са готови и на отстъпки при заявка на по-големи количества.

Бизнесът с нелегален тютюн в нета се разраства и заради по-високите цени на продавания в магазините след вдигането на акциза. Фабриките вече регистрират нови цени, с около 3-4 лв. по-високи. Пакети от 50 г, които досега бяха 10 лв., вече струват 14 лв. (24часа)

Контрабандата скача с 10% на месец

Легалният цигарен бизнес губи до 10% от оборотите си всеки месец. Всяка втора цигара е нелегална. В погранични райони делът стига до 70%. Има цели села, които отказват да купуват цигари с бандерол.

Стряскащата статистика съобщи шефът на Асоциацията на производители и търговци на цигари Христо Лачев.Той сметна, че тази година хазната ще изгуби 600- 800 млн. лв. от акциз.

Скокът на акциза не е намалил пушачите, а търсенето на цигари с бандерол, смята Лачев. Кутии със стар бандерол щяло да има чак до май.

Асоциацията иска да отреже от пазара посредниците на едро, обяви Лачев. Причината е, че при дистрибуция чрез складове на едро, по която сега минават 40% от цигарите, става така, че легалните се превръщат в нелегални. Схемата била стоката да стигне до фирма фантом, която краде ДДС, след това се закрива, а цигарите, но вече без фактури се препродават като нелегални.

Нито държава, нито производители могат да следят количествата при толкова посредници, обясни Лачев. Според него над 50% от оборота на второ и трето ниво става без фактури.

Затова асоциацията предлага да се премине към пряка дистрибуция - няколко склада да снабдяват всички търговци на дребно, за да има пряк и бърз контрол. Лачев обаче поиска по- строг режим за лицензиране на търговците на едро в сравнение с дребните. Той настоява те да отчитат обороти в НАП всеки месец, да не получават разрешително, ако са свързани с лица и фирми, които имат отношение към контрабанда. От асоциацията дадоха пример с Шумен, където изпратили 2 сигнала за фирми нарушители до митниците. Нарочените обаче се пререгистрирали и новите фирми взели разрешително. Асоциацията иска и забрана на разплащания в брой над 10 хил.лв. при търговия с тютюневи изделия.

Настъпление на тютюна за пушене отчете още Лачев. Той заел 15% от пазара само за няколко месеца. Причината- акцизът за него е 50% от този за цигарите. Затова асоциацията поиска изравняване на двете ставки.

Спекулация било, че дистрибуторите на „Булгартабак” се обединяват, за да участват в приватизацията на холдинга.

РУМЯНА ДЕНЧЕВА

В Испания оставиха вратички, баровете без дим фалираха

Законът срещу тютюнопушенето в Испания влезе в сила на 1 януари 2006 г. Но не изцяло. Някои негови елементи постепенно бяха въведени чак в периода между септември 2006 и януари 2007 г. Целта бе да се направи по-мек преход на местата, където дотогава пушенето бе разрешено.

Приетият преди 4 години закон забранява пушенето в метрото, във всички обществени сгради и в офисите - както държавните, така и частните.

Законът бе доста гъвкав за ресторантите, баровете и дискотеките с площ над 100 квадратни метра. На собствениците бе позволено да определят в тях зона за пушачи, но единствено при условие, че тя е отделена с пластмасова, дървена или стъклена преграда.

Колкото до заведенията с по-малка площ, собствениците им бяха оставени да изберат дали да бъдат за пушачи, или не. Почти всички избраха първия вариант, споделиха пред "24 часа" от мадридския в. "Ел Мундо". Някои предпочетоха да превърнат заведенията си в зони без тютюнев дим. Резултатът обаче бе плачевен. Много от тях, особено в центровете на Мадрид, Барселона, Валенсия и другите големи градове, или фалипаха, или бяха принудени да отменят собствените си забрани.

Тази година обаче нещата значително ще се усложнят. Тепърва предстои влизането в сила на втората част на закона. Той предвижда забрана на пушенето абсолютно във всички заведения, независимо от тяхната площ. Вероятно това ще стане през юни или по-късно, през лятото. Новата мярка най-много разгневи собствениците на големите заведения, където бяха направени зони за пушачи. Те масово недоволстват, и то с пълно основание, като изтъкват, че са били принудени да похарчат немалко пари за издигане на прегради. И само след 4 г. се оказва, че трудът им е бил напразен.

Все пак и в Испания си измислиха вратички. Улеснението идва от факта, че спазването на закона се контролира от властите в автономните области на Испания, чийто брой е цели 18. Управите на областите Мадрид, Валенсия, Ла Риоха и Балеарските острови въведоха собствени, регионални правила за прилагането на закона срещу тютюнопушенето. Работата се състоеше в определяне на по-смекчен режим на инспекции и налагане на санкции. Това от своя страна на практика доведе до неприлагане на закона в тези четири автономни провинции. Не помогна и жалбата пред Върховния съд от страна на Министерството на здравеопазването, което бе възмутено от регионалните мерки.

В действителност става дума за крещящо нарушение на закона, тъй като той се води за основен. Законът бе подкрепен единодушно от всички парламентарни партии в Испания. Това е един от малкото случаи, когато политическите сили се обединяват от една кауза. "Освен при това гласуване партиите се обединиха само в протестното шествие след атентатите на 11 март 2004 г.", коментираха от "Ел Мундо".

Законът срещу тютюнопушенето бе подкрепен дори от десноцентристката Народна партия, която вече шеста година е в опозиция. Но в три от провинциите, където управниците си отвориха вратички, на власт е именно тази партия.

Единственото успокоение за испанците и за туристите, посещаващи страната, ще бъде, че пушенето остава разрешено на откритите тераси на заведенията. Същото важи и за арените, където се провежда корида.

МОМЧИЛ ИНДЖОВ

За 5 г. забрана - 9 на сто спад в продажбата на цигари в Италия

Влезлият в сила преди 5 г. закон в Италия, забраняващ тютюнопушенето на всички обществени места, е един от малкото, които функционират безотказно и до днес. На 10 януари 2005 г. законът затвърди съществуващата и преди това тотална забрана за пушене в обществени заведения като училища, болници, административни служби, такситата, обществения транспорт, влаковете, чакалните на гари, пристанища и летища, в музеите, кината, театрите и др.

Той обаче въведе забрана за пушене и в баровете, ресторантите, дискотеките, клубовете, офисите, магазините, библиотеките, в промишлените и занаятчийските фирми. Законът предвижда пушенето да се извършва единствено в пространствата, означени за това в съответните заведения, ако са снабдени с климатични инсталации.

Санкциите за пушене в обществените заведения варират от 27,50 до 275 евро.

Глобата става двойна, ако нарушителят пуши в присъствие на бременни жени и деца под 12 години. Отговарящите за заведенията, където се пуши, в случай че не се спазва забраната, рискуват санкции от 220 до 2220 евро.

Въпреки че оплакването в Италия е нещо като национален спорт, а забраната за тютюнопушене рискуваше предизвикането на протести не само сред пушачите, а и сред собствениците на заведения и сред заетите в дистрибуцията и продажбата на цигари, никога досега не е правена крачка назад по отношение на закона.

В Италия преди влизането в сила на закона пушеха близо 31 на сто от мъжете и близо 17 на на сто от жените.

След първата година от влизането в сила на забраната общият процент пушачи спадна с близо 2 пункта, или от 23,8% на 22%, твърди статистическият институт. Това означава, че половин милион италианци са оставили цигарите. Този процент се затвърди до 2009 г. Едва тогава процентът пушачи нарасна с 1 пункт, стигайки 23%. Увеличението засегна поравно мъжете и жените и беше най-вече сред младите на възраст 23 - 34 години. Още на третата година от забраната здравното министерство отчете спад от 11% на инфарктите на миокарда сред хората на възраст 35-64 години и намаление от 7,9% - сред тези на възраст 65-74 години. Според експертите това е едно от най-важните последствия от забраната за т.нар. пасивни пушачи. След първата година от действието на закона спадът в продажбите на цигари достигна 5,7%.

Общият спад е от 9% за петте години на действие на забраната.

Още през първата година от действието на закона 87% от италианците декларираха, че са съгласни със забраната за пушене на обществени места, а 90% - със забраната за пушенето в барове и ресторанти.

Въпреки че първоначално собствениците на ресторанти и барове се опасяваха от спад в печалбите си заради забраната за пушене, това беше компенсирано постепенно с концентрирането им върху гастрономическия аспект.

Значителни загуби регистрираха единствено собствениците на бинго зали, много от тях дори фалираха.

ВИОЛИНА ХРИСТОВА, Рим

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 16

Сортирай по:

-1
т.е. цигарите са с акциз, а не тютюна

0
вие прости ли сте бе акциза е за копелдаците дето правят цигари, а не за производителите

2
Предлагам качествен тютюн,идеално нарязан.Имам ориенталски,вирджиния и смес от двата сорта.Цени от 20,25 и 30 лв/кг.според сорта и количеството на поръчката.тел-0897566773

6
Само при нас първо качество тютюн на ниски цени.. ТЮТЮН: 0.5кг: 25лв 1.0кг: 50лв 2.0кг: 100лв АКСЕСОАРИ: Професионална машинка за свиване на цигари - 9лв Качествени хартийки за цигари 1000бр - 9лв Табакера за държане на цигари - 9лв Поръчайте онлайн: http://tutun.tk Доставката е за сметка на купувача. САМО СЕГА: При поръчки над 2кг - БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА За контакти: e-Mail: cigarki@gmail.com Skype: tutunizdelia

-1
Предлагам супер качествен тютюн,лек за пушене и не мирише.40лв. за кг. тел.0896-703-860

0
prodavam ka4ak 15-20 lv za kilogram 1 zavisimost ot ka4estvoto 1 kg struva 20 lv pri golqmo koli4estvo otstapka ako iskate po neka4estven tutun po niska cena predlagame ako ima zainteresovani skype bairqm16671

2
PREDLAGAM TUTUN sas visoko ka4estvo. Narqzan na tanki lenti4ki gotov za upotreba. Tutuna e tazi godi6na rekolta prevaren na para. Tel za vrazka 0889701800. Cenata e 25 za 1 kg ,za pove4e pravim otstapki

-10
prodavam tutun 15 - 20 lv v zavisimost ot koli4estvoto skype bairqm16671 tutunat e ot sredata na rastenieto ne vklu4va nito dolnata nito gornata 4ast s golqmo ka4estvo

-2
продавам качествен ,обработен тютюн -ориенталски джабел басма -45 лева за килограм ,телефон за контакт 0899026965-доставки в цялата страна

53
продавам сух тютюн необработен 6 лв за кг. за връзка пишете на muri@mail.bg

6
купувам тютюн моля за връска

4
продавам сух тютюн 15-20лв за кг.

2
купувам тютюн моля за връска

3
купувам тютюн моля за връска

1
много искам боико,дянков,цветанов и всички курвенца да умрат от бавна насилствена смърт те това ми е мечтата

2
Браво на умника Дянков,вместо да пълни хазната с париот тютневи изделия,пренасочва клиентелата към the dark side,на където и аз ще се ориентирам.Голям тъпак е тоя!!!

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Kaufland открива десети хипермаркет в град София

На 03 Септември 2015 г. Kaufland открива новия десети подред хипермаркет в град София на ул. „Проф. Д-р Иван Странски" № 20 в Студентски град, съобщават от фирмата.

Надежди за икономиката - рекорден спад на безработицата в еврозоната

За първи път от три години и половина безработицата в еврозоната отбеляза рекорден спад, засилвайки надеждите за възстановяване, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на данни на "Евростат".

Дончев: Почти 89% е платено по всички оперативни програми

Вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и вицепрезидентът на Световната банка за Европа и Централна Азия Сирил Мюлер подписаха Меморандум за разбирателство,

Сиела Норма АД спечели Европейски бизнес награди 2015/2016

Сиела Норма АД беше обявена за Национален шампион на България в Европейските бизнес награди - най-престижния бизнес конкурс, осъществяван с подкрепата на бизнес лидери, учени,

Пощенска банка с отличие за иновации от European Business Awards

16 водещи компании от България стигнаха до финала на деветото издание на конкурса Пощенска банка е единствената финансова институция – финалист от България в девето издание на международния конкурс

Спират българското издание на Аuto Bild

Българското издание на Аuto Bild спира да излиза. Това става ясно от съобщение на издателя на германското списание S Media Team. "Със съжаление се налага да ви уведомим,

Министър Ангелкова: Голф туризмът е един от приоритетите на Министерство на туризма

Голф туризмът е един от приоритетите на Министерство на туризма. Това заяви по време на пресконференция в Лайтхаус Голф енд Спа Ризорт министър Николина Ангелкова малко преди откриването на турнира