Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
Кой готви:
Елена Плачкова е от с. Горно Драглище, Разложко. Дъщерите са нарекли тази питка мамина погача. А баба Елена продължава да я прави с повод и без повод за челядта си и за случайни гости.
Продукти:
1 кисело мляко
брашно
сода за хляб - 1 чаена лъжичка
оцет
сол
олио
Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното и ръсваме содата в него. Накапваме малко оцет от шишето. Слагаме киселото мляко и замесваме тесто. Прибавяме брашно, колкото поеме, така че да се получи средно меко тесто.
Месим продължително. Готовото тесто оставяме да почине. Разплескваме го с длани в тавата, за да изпълни докрай съда. Пробождаме на няколко места с вилица, за да "въздъхне". Слагаме в гореща фурна. Печем около половин час.
Проверяваме дали питката е готова, като я пробождаме с тънък остър нож. Ако по него е полепнало тесто, връщаме тавата обратно във фурната, за да се допече.
Покриваме готовата погача с плътна памучна кърпа, за да се задуши.
*Яде се със сирене, извара, кисело мляко, маслини. А може и само със шарена сол.