Пролетна баница със спанак

СНИМКИ: АВРИВ НА АВТОРКАТА

Bашата любима рецепта може да спечели 150 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте ни рецепти на адрес mvacheva@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 29.

КОЙ ГОТВИ

"Казвам се Петя Попова. На 22 години съм, от град София. Много обичам да готвя. Участвам в рубриката ви, за да покажа, че и младите жени могат да готвят добре. Изпращам ви рецепта, която много харесвам - баница със спанак. Смятам, че е лесно, бързо за приготвяне и, разбира се, вкусно предложение. На мен ми отнема около 20 мин за приготвяне и още толкова за печене. Резултатът винаги е одобряван от близките ми", пише младата ни читателка.

ПРОДУКТИ

1 ч.ч. кисело мляко

1 пакет точени кори

450 г спанак (може и замразен)

150 г извара или сирене

50 мл зехтин или олио

1 ч.л сода за хляб

2 яйца

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Спанакът, ако е замразен, се оставя да се размрази напълно, отцежда се добре и леко се задушава за 2-3 мин. Пресният спанак се почиства, нарязва се ситно и се задушава с малко зехтин или олио, докато стане крехък.

Содата се разбива с киселото мляко, към тях се прибавят разбитите яйца.

Голяма и кръгла тава се намазва с малко зехтин (олио) и вътре започват да се редят цели корите, като крайчетата се изрязват и се нареждат отгоре. Слага се малко олио, след което с лъжичка се сипва на пръски от сместа на киселото мляко и яйцата. Поръсва се с изварата (сиренето) и задушения спанак. По този начин се редуват корите и плънката. Накрая се намазва с останалата смес от млякото и яйцата. С остър нож се нарязва на правоъгълници, за да може плънката да попие в корите.

Пече се на умерена фурна около 25 мин. По желание се сервира с кисело мляко. Поднася се, след като изстине.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 1

Сортирай по:

0
Технологично точно изпълнена рецепта при добро съотношение на продутите. Вкусна баница така приготвена става вместо със спанак с:див чесън, лапат,.листа от цвекло,.коприва,киселец,русалия и т. н. Успех !

Добави коментар

Добави коментар

Диана Любенова готви по две различни вечери

Диана Любенова готви по два пъти в седмицата. Старае се поне в два дни да осигури домашно меню за вечеря. Като го прави по две. Приготвя една храна за себе си и съпруга си и друга за тригодишната им

Кюфтенца от кускус

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Турски хлебчета

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър

Щрудел с плодове и стафиди

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър к

Сладкиш със сушени плодове

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър к

Саня Армутлиева е чирак на мъжа си Тим в кухнята

Преди около 18 г. съпругът на Саня Армутлиева - англичанинът Тим, я завел на пътешествие из Франция. Сменяли дестинацията на всеки 3 дни и обикаляли по ресторанти, препоръчани от справочника “Мишлен”.

Яйце в кюфте

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,