Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
Кой готви:
Пепа Стоева ви предлага ароматен кекс с кафе, който може да приготвите и по време на великденския пост.
Продукти:
За тава с размери 20/26 см:
1 и 1/2 ч.ч. брашно (ч.ч. е 240 мл - тези мерителни чаши са си стандартни), 1 ч.ч. захар, 1/4 ч.ч. брашно от рожкови, 1/3 ч.ч. олио, 230 мл сварено кафе (или разтворено нескафе), 1 ч.л. ябълков оцет с 1 ч.л. сода за хляб, ванилия и щипка сол
Начин на приготвяне:
Загряваме фурната до 170 градуса. Смесваме двата вида брашно със захарта. Добавяме солта и ванилията и разбъркваме.
Правим кладенче в сухата смес и в него изсипваме кафето, олиото и оцета заедно с разтворената в него сода за хляб.
Изсипваме сместа в намаслена тавичка покрита с хартия за печене.
Печем в загрялата вече фурна за около 25 мин - проба с клечка за зъби или бамбуково шишче, което трябва да излезе сухо от сместа.