Издирват приемни родители по селата

Децата от Дом за деца сираци в Драгалевци в пиеса. Снимка: Румяна Тонева, Архив

Социални работници тръгват на тур из селата и малките градчета в областта да търсят приемни родители. Оказва се, че там има повече хора с възможност да се грижат за деца, които по някаква причина не могат да живеят с биологичните си родители, каза шефката на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Пловдив Росица Петрова.

На село семействата често имат къща и поне един безработен у дома. Ритъмът на живот не е толкова задъхан като в големия град и разполагат с време. Разчитаме повече на тези дадености и на нагласата на хората, не толкова на съхранен патриархален дух, каза Петрова.

Специалистите обаче не омаловажават и факта, че до малките селища по-трудно стига информация и често се шири невежество. В поредица от срещи през март в изнесени приемни ще се обяснява на хората как могат да вземат дете у дома. Първите сбирки са в Садово и Стамболийски. На 25-и март в комплекса за социални услуги в Пловдив ще има ден на отворените врати, където приемни семейства ще споделят личен опит.

Куртово Конаре вече се превръща в истинско приемно село. Пенсионерка преди години бе сред първите приемници. Тя вече отглежда 3-то. Сговорът в дома й "заразил" и други фамилии. През декември е осъществено поредното настаняване - хлапе на 2 г. от Дома за медико-социални грижи е дадено на младо семейство. Приемниците са си изградили общност, в която се подкрепят.

Настанявания има също в Асеновград и смолянски селца.

Заради промени в Семейния кодекс отделът за закрила на детето прави нова социална оценка на всички над 300 деца в институции под тепетата. Родителите са уведомени, че всеки случай се оглежда наново, за да се избере най-подходящо решение. След това експертите ще могат да кажат колко хлапета чакат за приемник.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Петима пострадаха при катастрофа на пътя между Пловдив и Хасково

Петима пострадаха при катастрофа на пътя между Пловдив и Хасково, съобщиха от ОД на МВР - Пловдив, цитирани от "Фокус". Около 17.40 часа в района на разклон за Садово при ляв завой водачът на лек

Пиян ученик задигна скъпа кола и катастрофира в Девин

15-годишен ученик отне "Мерцедес S320" класа и катастрофира след като се повози из улиците в Девин. Инцидентът и станал за времето от 20,30 ч. до 05,00 ч. на 24 ноември 2015 г.

Два пъти за година нападат лекар от Хасково, докато оказва първа помощ

Лекар от Хасково е готов да бие пациенти, ако и те му посегнат. Младият медик скоро бил нападнат на работното си място. Решението взел когато разбрал,

Пуснаха 220 волта във високоговорителите на Благоевград ги унищожиха

Ток с високо напрежение, пуснат вчера, унищожи високоговорителите в Благоевград. Токът с напрежение 220 волта е протекъл по тонколоните в целия град и е застрашил човешки живот, пише struma.com.

Пиян каруцар от Казанлък помете 5-годишно момиченце, карал с несъобразена скорост

Пиян каруцар от Казанлък отнесе глоба по Закона за движение по пътищата, след като управлявана от него каруца блъсна 5-годишно момиченце, съобщиха днес от полицията.

Пловдив обяви война на плъховете

Нашествие на мишки се очаква в Пловдив след застудяването и градската управа предприе акция срещу изтребването им. От днес до 30-и в общинско предприятие "Дезинфекционна станция" предоставят на

В Стара Загора поискаха още 20 милиона лева за музеи, библиотеки и галерии

Още 20 милиона лева са необходими в новия бюджет на държавата за 2016 г., за да работят нормално музеите, галериите и библиотеките в страната, пресметнаха от КНСБ в Стара Загора.