Издирват приемни родители по селата

Децата от Дом за деца сираци в Драгалевци в пиеса. Снимка: Румяна Тонева, Архив

Социални работници тръгват на тур из селата и малките градчета в областта да търсят приемни родители. Оказва се, че там има повече хора с възможност да се грижат за деца, които по някаква причина не могат да живеят с биологичните си родители, каза шефката на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Пловдив Росица Петрова.

На село семействата често имат къща и поне един безработен у дома. Ритъмът на живот не е толкова задъхан като в големия град и разполагат с време. Разчитаме повече на тези дадености и на нагласата на хората, не толкова на съхранен патриархален дух, каза Петрова.

Специалистите обаче не омаловажават и факта, че до малките селища по-трудно стига информация и често се шири невежество. В поредица от срещи през март в изнесени приемни ще се обяснява на хората как могат да вземат дете у дома. Първите сбирки са в Садово и Стамболийски. На 25-и март в комплекса за социални услуги в Пловдив ще има ден на отворените врати, където приемни семейства ще споделят личен опит.

Куртово Конаре вече се превръща в истинско приемно село. Пенсионерка преди години бе сред първите приемници. Тя вече отглежда 3-то. Сговорът в дома й "заразил" и други фамилии. През декември е осъществено поредното настаняване - хлапе на 2 г. от Дома за медико-социални грижи е дадено на младо семейство. Приемниците са си изградили общност, в която се подкрепят.

Настанявания има също в Асеновград и смолянски селца.

Заради промени в Семейния кодекс отделът за закрила на детето прави нова социална оценка на всички над 300 деца в институции под тепетата. Родителите са уведомени, че всеки случай се оглежда наново, за да се избере най-подходящо решение. След това експертите ще могат да кажат колко хлапета чакат за приемник.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

ДАНС щурмува офиси в Пловдив, изнасят папки

Агенти на ДАНС и спецполицаи щурмуваха офиси в бизнес сграда на улица „Розова долина” в Пловдив , пише Марица.бг. Лъскавата постройка в квартал Кършияка е собственост на голяма строителна компания,

Варненски квартал протестира против циганите от съборените къщи

Около 300 човека от варненския квартал "Победа" се събраха на митинг срещу преселването на циганите от съборените 46 незаконни къщи в квартал "Максуда" в общинския социален център.

200 социалисти избират кандидат-кмет на Пловдив

200 са делегатите , които ще присъстват на градската конференция в Пловдив в събота, научи "24 часа". Форумът трябва да излъчи кандидатът за кмет на партията за града.

Данъчни написаха 22 акта за касови бележки на басейните

Данъчните от Териториалната дирекция на НАП - Велико Търново погнаха басейни, музеи, зоопаркове, атракциони за издаване на касови бонове. Доскоро те даваха само билети,

Държавата забърка правна каша за сградата на съда в Димитровград

Правна каша за сградата на Димитровградския районен съд и прокуратура забърка държавата. От МРРБ и финасовото министерство искат от ВКС да отмени влязло в сила отпреди 20 г.

Отпуснаха 80 000 лева за горялото помощно училище "Стефан Караджа" в Пловдив

Местният парламент на Пловдив гласува отпускането на 80 000 лева за ремонта на помощно училище "Стефан Караджа", което горя в събота, съобщи Фокус.  По време на заседанието на Общински съвет,

Мечка съсипа кошерите на пчелар в панагюрското село Баня

Мечка е унищожила непоправимо кошерите на пчеларя Димитър Игнатов от панагюрското село Баня, съобщиха от дирекцията по горите. Само за една седмица звярът е направил 4 нападения на пчелина,