Издирват приемни родители по селата

Децата от Дом за деца сираци в Драгалевци в пиеса. Снимка: Румяна Тонева, Архив

Социални работници тръгват на тур из селата и малките градчета в областта да търсят приемни родители. Оказва се, че там има повече хора с възможност да се грижат за деца, които по някаква причина не могат да живеят с биологичните си родители, каза шефката на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Пловдив Росица Петрова.

На село семействата често имат къща и поне един безработен у дома. Ритъмът на живот не е толкова задъхан като в големия град и разполагат с време. Разчитаме повече на тези дадености и на нагласата на хората, не толкова на съхранен патриархален дух, каза Петрова.

Специалистите обаче не омаловажават и факта, че до малките селища по-трудно стига информация и често се шири невежество. В поредица от срещи през март в изнесени приемни ще се обяснява на хората как могат да вземат дете у дома. Първите сбирки са в Садово и Стамболийски. На 25-и март в комплекса за социални услуги в Пловдив ще има ден на отворените врати, където приемни семейства ще споделят личен опит.

Куртово Конаре вече се превръща в истинско приемно село. Пенсионерка преди години бе сред първите приемници. Тя вече отглежда 3-то. Сговорът в дома й "заразил" и други фамилии. През декември е осъществено поредното настаняване - хлапе на 2 г. от Дома за медико-социални грижи е дадено на младо семейство. Приемниците са си изградили общност, в която се подкрепят.

Настанявания има също в Асеновград и смолянски селца.

Заради промени в Семейния кодекс отделът за закрила на детето прави нова социална оценка на всички над 300 деца в институции под тепетата. Родителите са уведомени, че всеки случай се оглежда наново, за да се избере най-подходящо решение. След това експертите ще могат да кажат колко хлапета чакат за приемник.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Арестуваха трима асистенти на ходжа Гюлшен, тя плаче, била самотна майка

Арестуваната ходжа Гюлшен е била начело на организирана група от асистенти, които изпълнявали поръчките й, още трима от групата и са вкарани в ареста, пише struma.com.

Откриха труп на възрастен мъж край Кърджали

Труп на 84-годишен е бил намерен вчера следобед в село Голяма чинка, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР. При извършения оглед не са открити следи от насилствена смърт.

Банкови служители осуетиха измама с петцифрена сума

Няколко опита за телефонни измами са били пресечени благодарение на проявена бдителност от банкови служители, съобщиха от полицията във Видин. В събота възрастна видинчанка посетила банков клон в

Брат и сестра загинаха за 7 месеца при катастрофи в Радуил

20-годишната Николета Николова от самоковското село Радуил загина в зверска катастрофа само 7 месеца след смъртта на брат си Васил Николов. Цялото село е в траур.

Жена пострада при тежка катастрофа във Варна

Катастрофа затруднява движението по бул. "Приморски" във Варна, съобщи moreto.net. Лек автомобил и микробус са се сблъскали на кръстовището под Шишковата градинка.

Млада жена се нагълта с хапчета в опит да се самоубие

31-годишна благоевградчанка е опитала да се самоубие, като се нагълтала със свръх доза лекарства, съобщава Струма.бг. Жената е приета тази нощ по спешност в благоевградската болница в реанимация в

Психичноболен тероризира цял блок във Враца

Психично болен мъж тормози съседите си в жилищен блок във Враца, съобщава БНТ. Живеем в денонощен кошмар, оплакаха се хората от вход В на жилищен блок № 8 на улица „Кирил Буюклийски” във Враца.