Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
Кой готви:
Веселина Казакова предлага празнична рецепта за десерт с бял шоколад и ароматни плодове.
Продукти:
200 г шоколад (аз използвах бял)
200 г плодове по избор (малини и арония)
3 с.л. захар
10 г желатин
200 мл течна подсладена сметана
1 ампула есенция ром или ванилия
Начин на приготвяне:
Разтопяваме на водна баня половината шоколад, нарязан на дребно. Дръпваме от огъня и добавяме останалия шоколад - начупен или нарязан. Оставяме за секунди да се стопли и разбъркваме с тел. Оставяме леко да се охлади.
Намазняваме силикона съвсем леко, за да се извадят по-лесно готовите черупки. С лъжичка или четка намазваме дебело формичките и прибираме в хладилник да стегнат.
Посипваме плодовете със захар и ги сваряваме за 10 мин. Оставяме да се охладят и пасираме. Желатина заливаме с 50-60 мл студена вода и след като набъбне, разтопяваме на водна баня или в микровълнова. Разбиваме сметаната на сняг. Добавяме плодовете и желатина и накрая есенцията. Прехвърляме муса в пош.
Изваждаме черупките и ги слепваме по две. Най-лесно става, като едната половинка се постави, обърната надолу за секунди, върху съвсем леко нагрята тавичка или чиния, за да омекнат краищата. Трябва да се работи бързо и по възможност с ръкавици, защото от топлината на пръстите шоколадът се размеква. Предварително отчупваме връхчетата на яйцата, за да ги напълним с мус през отвора. Прибираме в хладилник до сервирането.