Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ.
Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
Кой готви:
Виолета Василева ви предлага чешка рецепта за козунак с плънка.
Продукти:
500 г брашно + още малко за овалване на стафидите и сушените ябълки, 7 г суха мая (или 20 г прясна), 250 мл прясно мляко, 100 г захар, щипка сол, ванилия (или настъргана лимонова кора около 1-2 с.л.), 3 броя яйца (едното е за намазване), 80 мл олио (или 1:1 можете да сложите олио, мас и чисто масло), 50 г стафиди, 50 г сушени ябълки, 3-4 с.л. ром (или друг алкохол, леко разреден), 1-2 с.л. филирани бадеми
Начин на приготвяне:
Накисваме стафидите и сушените ябълки в рома за около час. Пресяваме брашното. Добавяме солта, ванилията, маята и захарта.
Разбъркваме сместа добре. Правим кладенче в брашното и чукваме двете яйца, добавяме затопленото прясно мляко и олиото.
Замесваме меко еластично тесто. С намазнени ръце доомесваме и прибавяме на части подсушените и оваляни в брашно стафиди и ябълки. Прехвърляме тестото в по-дълбока и кръгла (неголяма) тавичка или продълговата форма за кекс и оставяме да втаса.
Намазваме го с разбитото яйце и поръсваме с бадемите (в моя случай с фъстъци). Печем в предварително затоплена фурна на 170 градуса. Охлаждаме върху решетка готовия козуначен хляб.