Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
Кой готви:
Илиана Николова от Ловеч ви предлага лесна рецепта с крехки пилешки бутчета и картофи.
Продукти:
1/2 пиле или малко повече от половината, нарязано на парчета, сокът на половин лимон, 5 с.л. домати от буркан или настъргани, 2 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. лют червен пипер, 1 ч.л. черен пипер, 5 скилидки чесън, 5 с.л. олио, 1 дафинов лист, риган, сол на вкус, около 700 г картофи, 1 глава лук, 1 с.л. чубрица и черен пипер
Начин на приготвяне:
Смесваме лимоновия сок с доматите, червените пипери, черния пипер, ригана, ситно нарязания чесън, олиото, солта и дафиновото листо. Измиваме пилешките парчета, подсушаваме и хубаво намазваме със сместа. Слагаме в хладилник за 2 ч.
Слагаме сача в студена фурна и я включваме на 200 градуса. Сипваме 3-4 с.л. олио, загряваме и подреждаме в сача парчетата пиле. Слагаме капака и печем до готовност на пилето.
Сваряваме картофите, обелваме и нарязваме на кубчета. Нарязваме лука на полумесеци. Когато пилето е готово, го изваждаме от сача и в същата мазнина и сос, останали от печенето, слагаме лука.
Връщаме 5-6 мин във фурната и добавяме картофите. Слагаме чубрица, черен пипер и магданоз и разбъркваме хубаво. Подреждаме пилешкото отгоре и връщаме във фурната вече без капак, за да се запече добре месото.