Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 33.
Кой готви:
Виолета Василева изпраща рецепта за зеленчуков галет, "който ще надмине очакванията ви. Тестото не е типичното за галет, но и така се получава вкусно. А може да използвате и готово тесто", пише ни тя.
Продукти:
За тестото: 2 яйца, 1/2 ч.ч. вода, 1/2 ч.ч. прясно мляко, 500 г брашно, 7 г суха мая, 3 с.л. олио (зехтин), 1 с.л. сол, 1 ч.л. захар
За плънката: 1 средно голяма тиквичка, 3 средно големи сварени картофа, 150 г сирене, пресен копър
Начин на приготвяне:
Затопляме млякото и слагаме маята със захарта да втаса. Ако маята е суха, добавяме я към брашното. Чукваме в купа яйцата, разбиваме ги и добавяме затоплената вода, олиото и солта. Разбъркваме всичко.
Добавяме и млякото с маята. Постепенно към сместа добавяме пресятото брашно. Замесваме тесто, което оставяме да втаса за 30 мин.
Прехвърляме го в тава (аз използвам тази от фурната) с хартия за печене и го раздърпваме с ръце. Оформяме кръг с дебелина около 0,3 см.
Подреждаме картофите на шайби върху тестото, като оставяме около три пръста отстрани непокрити. Върху картофите натрошаваме сиренето, а отгоре подреждаме нарязаната на филии тиквичка с леко застъпване.
Обръщаме краищата на тестото навътре и притискаме внимателно. Намазваме с олио тиквичките и тестото. Поръсваме с малко сол и нарязан на ситно копър. Печем в предварително загрята фурна на около 200 градуса до готовност.