Първа пролет идва днес

Астрономическата пролет настъпва в 19.32 часа, напомнят от Националния институт по хидрология и метеорология при БАН.

Това е и денят на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта. В 19.32 часа Слънцето при своето видимо движение по еклиптиката пресича пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера преминава в северната.

Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропична година и се равнява на 365,24219 денонощия. По света е възприетата календарна система, основаваща се на т.нар. "Григориански календар".

Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика.

Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година - варира между 20 март, 21 или 22 март за северното полукълбо. Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 1

Сортирай по:

0
ko sta e maina?

Добави коментар

Добави коментар

Възрастен мъж почина в асансьор в Русе

Възрастен мъж почина в асансьор в Русе днес преди обед. 75-годишният с инициали Б.С. се прибирал с асансьора в дома си и издъхнал, съобщава ruse-news.com.

220 пешеходци са глобени за седмица за неправилно пресичане

От днес започна акция „Зима“ на Пътна полиция. За една седмица са глобени 220 души за неправилно пресичане. Почти толкова са и наказаните шофьори за отнето предимство на пешеходци.

48-годишен почина при пожар край Пазарджик

48-годишен мъж е загинал при пожар тази сутрин в пазарджишкото село Величково, съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналът бил подаден малко след 08:00 часа.

Бареков: Европа ще наложи директни санкции за България заради Патриотичния фронт

Европа ще спре еврофондовете заради Патриотичния фонд и безпринципната коалиция в българския парламент, съобщиха от пресцентъра на ББЦ. Още от януари ще бъдат наложени директни санкции на България

Ученикът Зейнур Мюмюн нарисувал богинята Кибела в скалата над Ночево

15-годишен ученик е авторът на скалната рисунка край кърджалийското с. Ночево, която предизвиква оживени коментари в социалните мрежи от месец насам.Изображението е с размери около 1 кв. м ...

Заловиха 599 костенурки на летище София, забранени са за внос в ЕС

Общо 599 костенурки, забранени за внос в ЕС, са разкрили и иззели митническите служители на летище "София", съобщават от агенцията "Митници". Костенурките са превозени в България от Сингапур с полет

Ген. Стоян Тонев: Проблемът с еболата се преекспонира

Проблемът с еболата се преекспонира. Това заяви пред БНР ген. Стоян Тонев, депутат от ГЕРБ и бивш шеф на Военномедицинска академия. „Ние имаме в годината поне между 15 и 20 случая на екзотични