Първа пролет идва днес

Астрономическата пролет настъпва в 19.32 часа, напомнят от Националния институт по хидрология и метеорология при БАН.

Това е и денят на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта. В 19.32 часа Слънцето при своето видимо движение по еклиптиката пресича пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера преминава в северната.

Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропична година и се равнява на 365,24219 денонощия. По света е възприетата календарна система, основаваща се на т.нар. "Григориански календар".

Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика.

Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година - варира между 20 март, 21 или 22 март за северното полукълбо. Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 1

Сортирай по:

0
ko sta e maina?

Добави коментар

Добави коментар

Почина дъщерята на Бисер Киров

На 13 септември сутринта в Берлин почина дъщерята на Бисер Киров – Венциноса фон Койдел на 42 години. Любимката на българския културен елит в Берлин и яркият мотиватор на националните ни прояви там

Четирима ранени при катастрофа на столичния бул. „България”

Четирима пострадаха при катастрофа на столичното кръстовище на бул. „България” и ул. „Гоце Делчев” тази сутрин. В инцидента са участвали три автомобила, съобщи bTV.

Близнашки в УНСС: Просперитетът се гради от специалисти с гражданска позиция

"Истинският просперитет на обществото се гради от специалисти със силна гражданска позиция", каза служебният министър-председател проф. Георги Близнашки при откриването на 94-та поред учебна година

Местан призова Плевнелиев: Нека служебният премиер спре с политическите уволнения

"Г-н Президент, обърнете внимание на назначения от вас служебен кабинет да спре с политическите уволнения". Този призив отправи лидерът на ДПС Лютви Местан по време на откриването на предизборната