Първа пролет идва днес

Астрономическата пролет настъпва в 19.32 часа, напомнят от Националния институт по хидрология и метеорология при БАН.

Това е и денят на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта. В 19.32 часа Слънцето при своето видимо движение по еклиптиката пресича пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера преминава в северната.

Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропична година и се равнява на 365,24219 денонощия. По света е възприетата календарна система, основаваща се на т.нар. "Григориански календар".

Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика.

Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година - варира между 20 март, 21 или 22 март за северното полукълбо. Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 1

Сортирай по:

0
ko sta e maina?

Добави коментар

Добави коментар

Шофьор спря върху жп релсите край Солниците и отиде на плаж (видео)

Шофьори продължават да спират върху жп релсите край Солниците, дори когато там няма сериозно струпване на автомобили, съобщо Флагман. От кадрите на очевидци се вижда,

Mорето изяжда по 23 дка земи от България на година

Черно море и Дунав изгризват крайбрежията на България малко по малко и намаляват официалната площ от 111 000 кв. км. Според учените от Института по океанология към БАН - Варна,

Кола падна в пропаст заради диво прасе

Кола падна в пропаст заради внезапно изпречило се на пътя диво прасе, съобщи "Дарик". Инцидентът е станал на път III-161 от село Ребърково около 3:40 часа.

Борисов към Миков: Желая Ви успех!

Желая Ви успех, поздрави Бойко Борисов новоизбрания председател на БСП Михаил Миков, съобщиха от ГЕРБ. „Приемете моите поздравления по случай избирането Ви за председател на БСП.