Първа пролет идва днес

Астрономическата пролет настъпва в 19.32 часа, напомнят от Националния институт по хидрология и метеорология при БАН.

Това е и денят на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта. В 19.32 часа Слънцето при своето видимо движение по еклиптиката пресича пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера преминава в северната.

Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропична година и се равнява на 365,24219 денонощия. По света е възприетата календарна система, основаваща се на т.нар. "Григориански календар".

Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика.

Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година - варира между 20 март, 21 или 22 март за северното полукълбо. Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 1

Сортирай по:

0
ko sta e maina?

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Последиците от бурята в София: Гръм удари трафопост в Лагера, Банкя остана без ток

Три екипа на аварийно спасителното звено на Столичната община работят по преодоляване на последици от бурята. До момента има подадени 15 сигнала за проблеми вследствие на интензивния дъжд,

Англичанката, убита в Маломир, се преселила в България от Турция през пролетта

Англичанката, чийто труп бе открит в с. Маломир, Ямболско, се е установила в селото тази пролет, пише "Ямбол днес".  Тя живеела със съпруга си, който бил трудноподвижен.

Инж. Лазар Лазаров: Магистрала "Струма" е една от най-качествените (Снимки)

Всички измервания на качеството на асфалта и равността показват, че ЛОТ 4 на магистрала "Струма" е един от най-качествените, каза шефът на Управителния съвет на АПИ инж. Лазар Лазаров.

Буря се разрази в София, очакват градушки (видео)

Проливен дъжд се излива над столицата. През България днес продължава на преминава студеният атмосферен фронт, който донесе и така дългоочакваното захлаждане.

Д-р Красимира Ковачка - съпредседател на БДЦ: За оставките научих от медиите

Името на парламентарната група може да бъде сменено единственно с общо решение. За депозираните оставки научих от медиите. Това казва в изявление до медиите д-р Красимира Ковачка - съпредседател на

Кметицата на село Маломир за убитата британка: Още не мога да кажа нищо

"Все още не мога да кажа нищо, не мога да коментирам случая, тече разследване" - това заяви за "24 часа" кметицата на село Маломир Христина Димова по повод убийството на британската гражданка.

Бойко Борисов пред "24 часа": Не чета по нощите кой какво пише във фейсбук

Нямам навика да чета по нощите кой какво пише във фейсбук. Това каза пред "24 часа" Бойко Борисов по повод искането за предоговаряне на коалицията и заплахите за нови избори,