Първа пролет идва днес

Астрономическата пролет настъпва в 19.32 часа, напомнят от Националния институт по хидрология и метеорология при БАН.

Това е и денят на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта. В 19.32 часа Слънцето при своето видимо движение по еклиптиката пресича пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера преминава в северната.

Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропична година и се равнява на 365,24219 денонощия. По света е възприетата календарна система, основаваща се на т.нар. "Григориански календар".

Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика.

Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година - варира между 20 март, 21 или 22 март за северното полукълбо. Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 1

Сортирай по:

0
ko sta e maina?

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Убиецът изненадал Вероника в гръб, не могла да се защити (Обзор)

Нараняванията на 23-годишната Вероника Здравкова, която бе убита зверски на 28 февруари във Велико Търново, са само по главата. Всяко от тях може да е предизвикало смъртта и?.

Йордан Соколов: Становището на Правната дирекция за Лазаров и Писанчев е юридически неиздържано

Юридически неиздържано е становището на Правната дирекция към Министерския съвет, според което е невъзможно отстраняването на Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев към настоящия момент.

Антоний Гълъбов: Фигурата на Бъчварова е заявка за воля за реформи в сектор сигурност

Фигурата на Румяна Бъчварова е заявка за политическа воля за реформи в сектора. Това обяви пред БНТ политологът проф. Антоний Гълъбов. „В сектор сигурност има разминаване между отделните звена,

"168 часа": Как за 120 часа вместо с нов главен секретар МВР се оказа с нов министър - жена

В петък по обяд вътрешният министър Веселин Вучков не само няма никаква идея да подава оставка, а действа по много конкретен план за смяна на главния секретар Светлозар Лазаров с неговия заместник

Каракачанов: Патриотичният фронт ще подкрепи Бъчварова за вътрешен министър

Патриотичният фронт ще подкрепи Румяна Бъчварова за вътрешен министър. Целта ни е да има стабилност в държавата, а този вот е гарант за това, обяви съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов пред БНТ.

Лукарски: Оставката на Вучков ме притесни, беше перфектен. Не съм ходил в Банкя при Борисов

Задочно научих за оставката на вътрешния министър. Не смятам, че ситуацията е взривоопасна, но напрежение имаше. Не бих могъл да кажа, че е имало сериозни сътресения.

Методи Андреев към Пламен Моллов: Имам поглед за това как се управлява БАБХ и оценката не е във ваша полза

Имам достатъчно поглед за това как се управлява БАБХ през последните 3 месеца и оценка, която не е във ваша полза. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Методи Андреев по време на