В Барселона се влюбваш веднага. Шарен, жив, красив и цветен град, за който често казват, че притежава особена и неповторима харизма, както никой друг град по света. Може би голяма чест от неповторимостта и характерното излъчване на мястото идва от ексцентричния и новаторски за времето си стил на архитекта Антонио Гауди, проектирал около началото на XX век много от забележителностите, привличащи милиони туристи годишно.
Барселона (Barcelona) е столица на автономната област Каталуния и вторият по големина град в Испания. Според митовете той е основан от самия Херкулес и то 400 години преди Рим. Според официалните данни, Барселона е основана по време на Октавиан Август от римляните като Барсино. Във вековете назад е част от Римската империя, бил е под мюсюлманско управление, христианска реконкиста, минава през франкско влияние. Тъкмо франките остават силен отпечатък върху по-старата архитектура на Барселона. С тяхната поява Барселона и Каталуния започват да оформят своя идентичност, различна от тази в Испания, като това е най-осезаемо в езика. Испанците и кастилците имат много арабски думи в говора, докато каталунците - много френски. Ето защо каталунският не е испански език, а самостоятелен такъв, който е свързан с други римски езици.
Барселона е като цветен пъзел. Най-старите й части са разположени в близост до морето. Централната част на града – „Бари готик“ или „Готическият квартал“ е онази, в която можете да видите и оригинални римски стени, и готически сгради, като бившата резиденция на Каталунската кралска фамилия например. Едно от най-популярните места за срещи в града е площад Каталуния. От него започва и улица Ла Рамбла (Las Ramblas) – мястото, пропито най-силно с духа на Барселона. Известна с върволиците от разхождащи се хора, тази улица за разходки е дълга 1.2км, минава през центъра на града и стига до статуята на Христофор Колумб. Може би една от най-магичните точки на Барселона е паркът Гюел. Разположен на хълма Eл Кармел в и проектиран също от великияархитект , паркът, приличащ на приказна градина, е част от световното наследство на ЮНЕСКО и едно от най-обичаните места от местните жители и туристите. Изграждан в продължение на години, между 1900 и 1914 г., в пространството му са изградени интереснишарени мозайки, оригинални анатомични пейки, причудливи арки, павилиони, засадени са дървета и различни растения, подобно на приказна градина. Безспорно един от символите на Барселона е катедралата Саграда Фалимия или „Све¬тото Семейс¬тво“. Строителството на тази фантастична сградата, също дело на Гауди, започва през 1882г., про¬дъл¬жава и днес, а се очаква да прик¬лючи през пери¬ода 2026?–?2032г. с довършването на всичките й куполи. Плажната ивица в Барселона е дълга цели 3 км, като изобилства от плажове, яхти, кафенета и интересни сгради.
Един от начините да направите престоя си в Барселона наистина приятен е да отделите време за кулинарна разходка в града, който е изпълнен с ресторанти и бистра за всеки вкус и джоб. Добре е да знаете, че типичната закуска в Испания се състои от чаша кафе с мляко, понякога комбинирано с кроасан, кекс или популярния чурос /пържено тестено изделие, подобно на бухтички/, поръсени със захар или потопени в шоколад.
Обядът – най-важното хранене за испанците, се консумира между 2 и 4 следобяд. Обикновено се състои от супа или салата, ястие от риба или месо и десерт.
Другата особеност е, че испанците вечерят късно, особено през лятото, когато е най-горещо – обикновено след 9 вечерта. Вечерята е по-лека от обяда и често се състои от салата, сандвич или селекция от тапас /различни мезета/.
За испанците яденето не е свързано само с храната, те обичат да прекарват разточително време в разговори на маса с приятели и близки.
---
В седмицата, посветена на иберийската кухня, която "гостува" в магазини Лидл от 28.07.до 03.08., веригата ви предлага бърза и лесна рецепта, типична за испанската кухня, която всеки би могъл да приготви лесно у дома – чоризо с пресни картофки.
Рецептите на LIDL: Чоризо с пресни картофки
Чоризо е колбас с пикантен вкус, подобен на наденица. Месото, от което се прави, е свинско, а червеният цвят на колбаса се постига с голямо количество червен пипер, който му придава и доста интересен вкус. Рецептите, в които влиза, са различни – вкусни сандвичи с чоризо, чоризо с пушен кашкавал или различни зеленчуци – сушени домати, картоф, печена червена капия, маслини. Това е вкус, много популярен и ценен в испанската кухня.
Време за приготвяне – около 30 минути
Порции - 4-6
Необходими продукти:
4 средно големи картофа
250 г чоризо Sol y Mar
150 мл червено вино
30 г зелени маслини с чушлета Sol y Mar
4-5 с. л. испански зехтин екстра върджин Sol y Mar
2 стръкчета мащерка
2-3 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус Mikado
20-24 клечки за зъби
Начин на приготвяне:
Измийте и обелете картофите и ги нарежете на 24 филийки. Запържете ги в зехтина на тих огън за около 20 минути. Обръщайте ги многократно и 1-2 минути преди да ги свалите от огъня, прибавете мащерката и скилидките чесън, нарязани на ивици.
Обелете чоризото и също го нарежете на 24 филийки. Запържете го за кратко в останалия горещ зехтин. Внимателно добавете червеното вино, покрийте с капак и задушете за около 2 минути от всяка страна.
Отцедете маслините и с помощта на клечките за зъби оформете хапки от филийка картоф, чоризо и маслинка.
Подходящо мезе към вино или бира.