КОЙ ГОТВИ
Марияна Бончева е от София. Неделното предложение е за екзотична плодова салата. “Плодовете могат да варират според вкуса. Толкова е богата и засищаща, че спокойно може да замести и основното ястие”, пише ни Марияна.
ПРОДУКТИ
1 мексикански сладък картоф (нарича се още див ямс и е растение, което е естествен източник на прогестерон, продава се и у нас - б.а.), 3 ябълки, 2 мандарини, 1 ананас, 1 авокадо, 1 лимон, ядки по избор – орехи, бадеми, тиквени и слънчогледови семки, захар за карамелизиране
Сваряваме мексиканския картоф и го нарязваме на едри кубчета. Добавяме нарязаните на кубчета ябълки, ананас и малко авокадо. Разбъркваме леко и поръсваме със сока от лимона.
Карамелизираме захарта чрез бавно загряване до около 170 градуса, като внимаваме да не прегори.
Изсипваме в нея леко запечените на сух тиган ядки и хубаво разбъркваме, за да полепне карамелената смес по тях. По желание към карамелизираната захар може да прибавите 1 с.л. масло, 2 с.л. мед, малко прясно мляко, 1 ч.л. течна ванилия или по 15 мл коняк, бренди или ром.
Добавяме карамелизираните ядки към салатата. Декорираме с парченца мандарина, авокадо, ананас и сурови или печени белени тиквени семки. Поднасяме веднага.