Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
Кой готви
Велина Вълкова изкушава близките си както със солени, така и със сладки специалитети. Днес показва поредната си майсторска импровизация с шоколадово тесто и маслен крем.
Продукти
За 9 кексчета:
1 ч.ч. брашно, 1 и 1/4 ч.л. бакпулвер, 1/4 ч.л. сол, 1/4 ч.ч. масло (на стайна температура), 3 с.л. какао, 50 г черен шоколад, 1/2 ч.ч. захар (може да се добави и повече), 1 яйце, 2/3 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. нес кафе (може и по-малко), 2 ванилии
За шоколадовия маслен крем:
100 г меко масло, 100 г пудра захар, 50 г какао, 1 ванилия, 2 с.л. прясно мляко, 70 г черен шоколад, 1/2 ч.ч. сладкарска сметана
Начин на приготвяне
1. Разбиваме маслото и захарта до пухкавост, добавяме яйцето и пак разбиваме. Разтапяме шоколада на водна баня и го оставяме да се охлади. Разтваряме кафето в затопленото мляко.
2. Смесваме сухите съставки. Прибавяме към яйчената смес разтопения шоколад и на части сухите съставки и кафеената смес. Слагаме във формата за кексчета хартиени чашки и сипваме сместа. Печем около 20 минути в загрята на 180 градуса фурна.
3. Разбиваме маслото до пухкавост и прибавяме какаото и захарта. Шоколада разтапяме на водна баня с 2 с.л. прясно мляко и ванилията. Оставяме го да изстине. Смесваме двете смеси и към тях прибавяме разбитата сладкарска сметана на части, като внимаваме да не спадне пухкавостта.
4. Гарнираме кексчетата с масления крем (виж снимката) и сервираме.