Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
Кой готви
В днешната рецепта безспорно ще се влюбят всички деца. Изпраща я Марияна Бончева. "Понякога за бодли на "таралежите" използвам ивички от сурови моркови (на снимката), а друг път забождам пръчици от спагети. След това, вместо да ги пържа, ги пека. Спагетите почерняват и стават досущ като бодли на таралеж", пише ни тя.
Продукти
400 г кайма, 1 китайско зеле, 2 моркова, 2 глави кромид лук, 2 яйца, парче твърд хляб, брашно за овалване, олио за пържене, черен пипер - смлян и на зърна, чубрица и сол на вкус, картофи за гарнитура
Начин на приготвяне
Размесваме ситно нарязания лук с каймата. Добавяме едното яйце, чубрица, смлян черен пипер и сол. Накисваме хляба за кратко, изстискваме го, добавяме го към каймата и омесваме добре със ситно нарязания лук.
Оформяме с мокри ръце кръгчета, а в средата слагаме пръчици от морков и от второто сварено яйце. Завиваме ги и оформяме като телца на таралеж.
Овалваме в брашно и изпържваме в повече загрята мазнина. Всяка топка кайма поставяме върху листо китайско зеле.
Оформяме от моркови с нож бодлите и ги забождаме в топките с помощта на клечки за зъби. Слагаме очи и муцунки от зърна черен пипер. Поднасяме с гарнитура от картофени призмички или чипс.