КОЙ ГОТВИ
Стела Георгиева тепърва ще е студентка в УНСС, но вече се увлича по кулинарията и има авторски специалитети. Идеята за формата на венеца взела от кулинарен блог.
ПРОДУКТИ
1 пакетче суха мая, 100 г кисело мляко, разбито с около 50 мл вода, 2 яйца, брашно за меко тесто - около 300 г, 5-6 скилидки чесън, 1 патладжан, 1 домат, 1/2 пакетче масло, малко олио или зехтин, 1 ч.л. сол, чубрица, босилек и други подправки на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Смесваме сухите съставки - маята, пресятото брашно, солта и подправките. По желание в самото тесто също може да се сложи пресован чесън.
Добавяме разтопеното масло, млякото с водата, яйцето и омесваме меко тесто. Оставяме го да втаса, докато удвои обема си. Разточваме го на лента с широчина около малка педя и го нарязваме на триъгълници. Подреждаме ги в кръг върху хартия за печене с широката част навътре, така че върховете им да сочат стените на тавата.
Нарязваме изкиснатия патладжан и домата на филийки и ги запичаме на фурна за около 10 мин, полети с малко зехтин. Щом омекнат, ги подреждаме в широката част на триъгълниците, а отгоре слагаме пресования чесън.
Загръщаме триъгълниците навътре към центъра, за да се получи венец, през който да се вижда плънката. Мажем го с яйце и печем около 30 мин на 180 градуса. Вадим го, мажем с масло и сервираме леко охладен.