Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
Кой готви
Христина Димитрова изпраща интересна рецепта за пълнен лук. Става вкусен със и без кайма и се сервира със сос "Бешамел" или чеснова заливка.
Продукти
4-5 едри глави лук, 1/2 ч.ч. булгур, 200 г кайма, 100 г гъсто доматено пюре или 200 мл доматен сок, чубрица, сол и черен пипер на вкус, 4-5 скилидки чесън, малко къри по желание, магданоз, олио или зехтин
Начин на приготвяне
Кипваме тенджера с вода и слагаме обелените глави лук в нея за 15 мин, като предварително отрязваме по една филийка от горната и долната част, за да омекне лукът и отвътре.
Оставяме ги да се охладят, а след това сваляме една по една люспите (обикновено се отделят по 2 пласта наведнъж), които ще пълним, като внимаваме да не се разкъсат.
Запържваме ситно нарязаната сърцевина от лука, която остава най-отвътре - тя не може да се пълни. Прибавяме каймата, а след малко и доматения сок. Варим, докато се посгъсти, и слагаме булгура. Добавяме малко вода, за да омекне. Слагаме и чесъна на ситно и подправките.
Пълним лучените кошнички и сипваме по малко вода във всяка. Поливаме с малко зехтин и печем около 40 мин на 180 градуса под фолио, после още малко без него.