Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
Кой готви:
Веселина Радкова изпраща рецепта за ефектен двуцветен кекс.
Продукти:
4 яйца, 1 ч.ч. захар, 50 г краве масло, 1 ч.ч. брашно, 1 пак. бакпулвер, 2 ч.л. какао
За глазурата: 100 г шоколад, 2 с.л. течна сметана, 1 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Заливаме какаото с малко гореща вода, за да стане на кашица. Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Добавяме разтопеното масло.
Пресяваме брашното с бакпулвера, изсипваме го в яйчената смес и го разбъркваме внимателно с лопатка. Разделяме тестото на две равни части. В едната добавяме какаото.
Наливаме в намазана с малко масло кръгла форма с диаметър 22-24 см последователно в центъра една-две супени лъжици от бялото тесто, една-две от кафявото и отново от бялото. Така редуваме, докато свършат.
Правим шарки по желание с клечка за зъби. Печем кекса на 180 градуса до суха клечка. Обръщаме го в поднос. За глазурата стопяваме шоколада със сметаната, добавяме лъжичка олио за блясък и заливаме изстиналия кекс. Оставяме го да стегне и разрязваме.