Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Пепа Стоева ви предлага рецепта от старите тефтери на майка си. “Преди години 100 чушки са били мярката за една доза от нея. Тъй като те са различни по големина, аз съм си направила пропорция за 1 кг печени чушки. За консервирането в буркани имам предвид, толкова чушки се събират в 1 буркан Омния”, пише ни тя.
ПРОДУКТИ
10 кг средни сурови червени чушки/пиперки (около 100 броя), 10 средноголеми моркова, 4-5 глави чесън (обелени скилидки), 100 г сол, 150 г захар, 350 мл олио, 200 мл оцет, голяма връзка магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Почистваме чушките от семената и ги изпичаме. Прибираме ги в голям съд с капак или в найлон, за да се задушат, а след това ги обелваме.
Слагаме обелените чушки в дълбок съд (тава или тенджера). Прибавяме обелените скилидки чесън, солта и захарта, нарязаните на кръгчета почистени моркови, олиото, оцета и ситно нарязания магданоз.
Разбъркваме внимателно, за да не се разкъсват чушките, и покриваме съда с капак (или свежо фолио). Прибираме го в хладилника за 3 ч. През това време разбъркваме 2-3 пъти внимателно.
Редим чушките в буркани, като между тях слагаме и моркови, и чесън. Пълним бурканите до ръба с чушки и доливаме с останалата марината. Затваряме с капачки и стерилизираме за 10 мин след завирането на водата.