Козунаци

Великденски зайчета

КОЙ ГОТВИ

В ежедневието тези соленки ги правя на пръчици или други форми, които, след като се разточи листът, се намазва с яйце, поръсва с още подправки и малко сирене или кашкавал и изрязва на форми по желание - пръчици или други, пише ни Пепа Стоева от Стара Загора - мебелен консултант.

Продукти:

1 яйце

350 г кисело мляко

2 пак. амониев бикарбонат (амонячна сода - 20 г)

125 г масло

125 г мас

1 с. л. сол

брашно около 900 г

сирене и кашкавал - по 200 г.

по 1 ч.л. риган и чубрица

За намазване и оформяне

1 яйце, 2-3 л. прясно мляко

черен пипер на зърна

ПРИГОТВЯНЕ

* Маста и маслото се разтопяват. Амоняка се угася в киселото мляко.

* Яйцето се разбива със солта.

* Прибавя се киселото мляко, разбърква се добре и се прибавят ситно настърганите сирене и кашкавал; подправките.

* По малко се прибавя брашното и измесва, докато спре да лепне.

* Поръсва се масата с брашно, поставя топката тесто и точи на кора с дебелина около 3-4 мм.

* С подходяща елипсовидна формичка - всяка домакиня има разни формички, или приспособления, които използва за изрязване - в случая аз изрязах от такова шише - трябва да е елипса, моята беше с дължина около 6 см. И тъй като съм човек, занимаващ се с мебелни плоскости и аксесоари, веднага се сетих, че една дръжка за вкопаване би свършила чудесна работа.

* Изрязват се елипсите с формата.

* От половината дължина към единия край се прави надлъжен разрез с нож.

* В долната, цяла част на елипсата се поставят по три зърна черен пипер - две очета и едно за устичка.

* Едното от разрязаните връхчета се завива надолу и прищипва в крайчето, за да се получи свитото уше.

* Пренасят се на хартията за печене.

* Пекат се в загрята на 200 градуса фурна за 10-12 мин. до бледо зачервяване.

Една фантазия от Германия

КОЙ ГОТВИ

Изпитана рецепта от Германия на журналистката Боряна Смочевска.

ПРИГОТВЯНЕ

Едно кубче мая се размива с малко хладко мляко и 1 чаена лъжичка захар.

1 яйце, 50 г меко масло, 250 г захар, щипка сол и кората на 1 лимон (настъргана) се разбиват в миксера 3-5 мин.

Към шупналата мая се добавят 250 мл хладко мляко.

Пресява се 500 г брашно, прави се кладенче и двете смеси се изсипват в него. Меси се меко тесто. Оставя се да втаса 40-50 мин. Меси се в една посока, за да стане на „конци”. Разделя се на 3 части и леко се ръси с брашно. Сплита се на плитка.

Вие се венец, слага се в намасленото дъно на електрическа тенджера. Намазва се с яйце, набожда се всяка плитка с различни ядки. Оставя се да втасва.

Пече се 30-40 мин на 180 градуса.

"Пролетна наслада"

КОЙ ГОТВИ

Раиса Петрова е от гр. Плачковци. "Редовно следя рубриката "Гастрогуру". Поздравявам ви за достъпния начин, по който представяте прекрасните рецепти от всички краища на България и по различни поводи. Предлагам ви една рецепта на козунак, който редовно правех в Русия за Великден. За да стане наистина вкусен, иска време, но за сметка на това смятам, че си заслужава чакането.

Продукти:

брашно - 500 г

мляко - 1,5 чаша

яйца - 6 бр.

кр. масло 150 г

маргарин - 150 г

захар - 1,5-2 чаши

мая - 40-50 г

сол - 1 ч.л. непълна

стафиди, захаросани плодове, бадеми - 50 г

ванилия

За глазурата

белтък - 1

пудра захар - 0,5 чаша

лимонов сок - 1 супена лъжица

ПРИГОТВЯНЕ

В топло мляко се разтваря една супена лъжица захар и маята.

Постепенно добавяме половината брашно, разбъркваме и оставяме за 30 мин на топло.

Белтъците се отделят от жълтъците и се прибират в хладилника. Жълтъците се разбъркват със захар

Маслото се разтапя и охлажда.

Когато обемът на тестото се удвои, добавете към него жълтъците, разбъркани със захар (единия жълтък да се остави за намазване), разтопеното масло (охладено до температурата на тялото), солта, захарта и ванилията да се смесят и разбъркат. Внимателно да се прибавят белтъците и останалото брашно.

Тестото трябва да не бъде много гъсто, но да е добре разбъркано и свободно да се отлепя от съда, в който го приготвяте. Тестото се покрива и се оставя на топло да втасва.

Когато се повдигне и увеличи обема си няколко пъти, добавете стафиди (измити, сухи и оваляни в брашно), захаросани плодове, нарязани на кубчета, обелените и нарязани на ситно бадеми.

Замесете тесто около 5 мин и пак го сложете на топло да втаса.

Подгответе формата за печене на козунака: на дъното на формата сложете омаслено кръгче пергаментова хартия, а отстрани го намажете с някое от маслата и поръсете с брашно или смлени сухарчета.

Подгответе формата за печене на козунака: на дъното й сложете омаслено кръгче пергаментова хартия, а отстрани го намажете с масло и я поръсете с брашно.

Запълваме формата и печем на 180 градуса около 40-60 мин. По време на печене формата внимателно да се завърта, но без да се разклаща.

За да не загори отгоре козунакът, след като се зачерви, трябва да го покриете с намокрена с вода хартия. Готовноста на козунака се проверява с тънка дървена клечица (ако остане суха, козунакът готов).

Готовият козунак внимателно се изважда от формата. След охлаждането му може да бъде покрит с разбитата глазура и украсен с желирани плодове, ядки, шоколадови пръчици или с друг, каквото ви се хареса.

За глазурата:

Обърква се 1 охладен белтък, като постепенно се добавят 1/2 чаша пудра захар и 1 супена лъжица прясно изцеден лимонов сок. Нанесете глазурата на козунака и го оставете да изсъхне.

Изкушение с шипков мармалад

КОЙ ГОТВИ

Рецептата на Иван Звездев

Продукти

За тестото:

1 кг брашно

250 г захар

50 г суха мая

80 г краве масло

200-250 мл прясно мляко

80 мл олио “Бисер”

4-5 яйца

1 капсула есенция от лимонови кори

1-2 пакетчета ванилия

1 лъжичка сол

За плънката:

100-150 г мармалад от шипки

100 г стафиди

50-60 г орехови ядки

20 г галета

1 лъжица ром

канела

2 яйца за намазване

ПРИГОТВЯНЕ

Брашното се пресява и в него се оформя кладенче. Вътре се слага маята и се подхваща с топлото мляко. Сипва се лъжичка захар и се оставя да втасва 15 мин. После се поръсва със сол и едно по едно се добавят затоплените яйца. Наливат се разтопеното масло, загрятото олио и захарта. 30 г се запазват, за да се поръси козунакът преди печене. Сместа се ароматизира с ванилия и есенция от лимонови кори или настъргана лимонова кора и се меси, като се бърка само в една посока. Полученото гладко тесто се намазва с олио, покрива се с кухненска кърпа и се оставя да втасва 20 мин. Стафидите се накисват в рома.

Втасалото тесто се разделя на 3 топки, които леко се разточват, намазват се с мармалад и се поръсват със стафиди. Завиват се на рула и се разточват като фитили. Трите фитила се сплитат, слагат се в намазнена тава и се оставят да втасват още 25-30 минути.

Втасалият козунак се намазва с разбито яйце (или само жълтък) и се поръсва със захар. Може да се украси с орехи или стафиди и се пече 25-30 мин в загрята до 180-200 градуса фурна.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 1

Сортирай по:

0
Читателите на рубликата на рубриката "ГАСТРОГУРУ- най четеният вестник в България,появи се новият МЕСИЯ на света , Старозагорскато ПЕП4О СТОЕВОТО с нейните солени "КОЛЕДНИ ЗАЙЧЕТА и ПРЪЧИЦИ". Така наречената Висша форма на Вярата, с нейната мания за величие е обруга. Едно от традиционните неща неща,които приготвят за Великден, е козунака. Той се почита от християните по цял свят-символ на агнеца Божий- Христос. Много смях и невежество от Стара Загора. Прочете преди 2 дни рецептата на Пеп4о в същата рубрика за да знаетете коя е Пеп4о СТОЕВА,

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Дидо Мачев чете само съдържанието на кулинарните книги

Дидо Мачев яде яйцата така, както са ги яли във Франция през XVIII век. Научил рецептата от мадам Гаскон, когато бил на екскурзия в град Дин, Южна Франция. Става дума за яйца по гасконски.

Лаврак на фурна

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Какаов сладкиш

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Уханни чалмички

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Пастички "Тирамису" с вишни и канела

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Плодов сладолед “Експрес”

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Рогчета

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,