Козунаци

Великденски зайчета

КОЙ ГОТВИ

В ежедневието тези соленки ги правя на пръчици или други форми, които, след като се разточи листът, се намазва с яйце, поръсва с още подправки и малко сирене или кашкавал и изрязва на форми по желание - пръчици или други, пише ни Пепа Стоева от Стара Загора - мебелен консултант.

Продукти:

1 яйце

350 г кисело мляко

2 пак. амониев бикарбонат (амонячна сода - 20 г)

125 г масло

125 г мас

1 с. л. сол

брашно около 900 г

сирене и кашкавал - по 200 г.

по 1 ч.л. риган и чубрица

За намазване и оформяне

1 яйце, 2-3 л. прясно мляко

черен пипер на зърна

ПРИГОТВЯНЕ

* Маста и маслото се разтопяват. Амоняка се угася в киселото мляко.

* Яйцето се разбива със солта.

* Прибавя се киселото мляко, разбърква се добре и се прибавят ситно настърганите сирене и кашкавал; подправките.

* По малко се прибавя брашното и измесва, докато спре да лепне.

* Поръсва се масата с брашно, поставя топката тесто и точи на кора с дебелина около 3-4 мм.

* С подходяща елипсовидна формичка - всяка домакиня има разни формички, или приспособления, които използва за изрязване - в случая аз изрязах от такова шише - трябва да е елипса, моята беше с дължина около 6 см. И тъй като съм човек, занимаващ се с мебелни плоскости и аксесоари, веднага се сетих, че една дръжка за вкопаване би свършила чудесна работа.

* Изрязват се елипсите с формата.

* От половината дължина към единия край се прави надлъжен разрез с нож.

* В долната, цяла част на елипсата се поставят по три зърна черен пипер - две очета и едно за устичка.

* Едното от разрязаните връхчета се завива надолу и прищипва в крайчето, за да се получи свитото уше.

* Пренасят се на хартията за печене.

* Пекат се в загрята на 200 градуса фурна за 10-12 мин. до бледо зачервяване.

Една фантазия от Германия

КОЙ ГОТВИ

Изпитана рецепта от Германия на журналистката Боряна Смочевска.

ПРИГОТВЯНЕ

Едно кубче мая се размива с малко хладко мляко и 1 чаена лъжичка захар.

1 яйце, 50 г меко масло, 250 г захар, щипка сол и кората на 1 лимон (настъргана) се разбиват в миксера 3-5 мин.

Към шупналата мая се добавят 250 мл хладко мляко.

Пресява се 500 г брашно, прави се кладенче и двете смеси се изсипват в него. Меси се меко тесто. Оставя се да втаса 40-50 мин. Меси се в една посока, за да стане на „конци”. Разделя се на 3 части и леко се ръси с брашно. Сплита се на плитка.

Вие се венец, слага се в намасленото дъно на електрическа тенджера. Намазва се с яйце, набожда се всяка плитка с различни ядки. Оставя се да втасва.

Пече се 30-40 мин на 180 градуса.

"Пролетна наслада"

КОЙ ГОТВИ

Раиса Петрова е от гр. Плачковци. "Редовно следя рубриката "Гастрогуру". Поздравявам ви за достъпния начин, по който представяте прекрасните рецепти от всички краища на България и по различни поводи. Предлагам ви една рецепта на козунак, който редовно правех в Русия за Великден. За да стане наистина вкусен, иска време, но за сметка на това смятам, че си заслужава чакането.

Продукти:

брашно - 500 г

мляко - 1,5 чаша

яйца - 6 бр.

кр. масло 150 г

маргарин - 150 г

захар - 1,5-2 чаши

мая - 40-50 г

сол - 1 ч.л. непълна

стафиди, захаросани плодове, бадеми - 50 г

ванилия

За глазурата

белтък - 1

пудра захар - 0,5 чаша

лимонов сок - 1 супена лъжица

ПРИГОТВЯНЕ

В топло мляко се разтваря една супена лъжица захар и маята.

Постепенно добавяме половината брашно, разбъркваме и оставяме за 30 мин на топло.

Белтъците се отделят от жълтъците и се прибират в хладилника. Жълтъците се разбъркват със захар

Маслото се разтапя и охлажда.

Когато обемът на тестото се удвои, добавете към него жълтъците, разбъркани със захар (единия жълтък да се остави за намазване), разтопеното масло (охладено до температурата на тялото), солта, захарта и ванилията да се смесят и разбъркат. Внимателно да се прибавят белтъците и останалото брашно.

Тестото трябва да не бъде много гъсто, но да е добре разбъркано и свободно да се отлепя от съда, в който го приготвяте. Тестото се покрива и се оставя на топло да втасва.

Когато се повдигне и увеличи обема си няколко пъти, добавете стафиди (измити, сухи и оваляни в брашно), захаросани плодове, нарязани на кубчета, обелените и нарязани на ситно бадеми.

Замесете тесто около 5 мин и пак го сложете на топло да втаса.

Подгответе формата за печене на козунака: на дъното на формата сложете омаслено кръгче пергаментова хартия, а отстрани го намажете с някое от маслата и поръсете с брашно или смлени сухарчета.

Подгответе формата за печене на козунака: на дъното й сложете омаслено кръгче пергаментова хартия, а отстрани го намажете с масло и я поръсете с брашно.

Запълваме формата и печем на 180 градуса около 40-60 мин. По време на печене формата внимателно да се завърта, но без да се разклаща.

За да не загори отгоре козунакът, след като се зачерви, трябва да го покриете с намокрена с вода хартия. Готовноста на козунака се проверява с тънка дървена клечица (ако остане суха, козунакът готов).

Готовият козунак внимателно се изважда от формата. След охлаждането му може да бъде покрит с разбитата глазура и украсен с желирани плодове, ядки, шоколадови пръчици или с друг, каквото ви се хареса.

За глазурата:

Обърква се 1 охладен белтък, като постепенно се добавят 1/2 чаша пудра захар и 1 супена лъжица прясно изцеден лимонов сок. Нанесете глазурата на козунака и го оставете да изсъхне.

Изкушение с шипков мармалад

КОЙ ГОТВИ

Рецептата на Иван Звездев

Продукти

За тестото:

1 кг брашно

250 г захар

50 г суха мая

80 г краве масло

200-250 мл прясно мляко

80 мл олио “Бисер”

4-5 яйца

1 капсула есенция от лимонови кори

1-2 пакетчета ванилия

1 лъжичка сол

За плънката:

100-150 г мармалад от шипки

100 г стафиди

50-60 г орехови ядки

20 г галета

1 лъжица ром

канела

2 яйца за намазване

ПРИГОТВЯНЕ

Брашното се пресява и в него се оформя кладенче. Вътре се слага маята и се подхваща с топлото мляко. Сипва се лъжичка захар и се оставя да втасва 15 мин. После се поръсва със сол и едно по едно се добавят затоплените яйца. Наливат се разтопеното масло, загрятото олио и захарта. 30 г се запазват, за да се поръси козунакът преди печене. Сместа се ароматизира с ванилия и есенция от лимонови кори или настъргана лимонова кора и се меси, като се бърка само в една посока. Полученото гладко тесто се намазва с олио, покрива се с кухненска кърпа и се оставя да втасва 20 мин. Стафидите се накисват в рома.

Втасалото тесто се разделя на 3 топки, които леко се разточват, намазват се с мармалад и се поръсват със стафиди. Завиват се на рула и се разточват като фитили. Трите фитила се сплитат, слагат се в намазнена тава и се оставят да втасват още 25-30 минути.

Втасалият козунак се намазва с разбито яйце (или само жълтък) и се поръсва със захар. Може да се украси с орехи или стафиди и се пече 25-30 мин в загрята до 180-200 градуса фурна.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 1

Сортирай по:

0
Читателите на рубликата на рубриката "ГАСТРОГУРУ- най четеният вестник в България,появи се новият МЕСИЯ на света , Старозагорскато ПЕП4О СТОЕВОТО с нейните солени "КОЛЕДНИ ЗАЙЧЕТА и ПРЪЧИЦИ". Така наречената Висша форма на Вярата, с нейната мания за величие е обруга. Едно от традиционните неща неща,които приготвят за Великден, е козунака. Той се почита от християните по цял свят-символ на агнеца Божий- Христос. Много смях и невежество от Стара Загора. Прочете преди 2 дни рецептата на Пеп4о в същата рубрика за да знаетете коя е Пеп4о СТОЕВА,

Добави коментар

Добави коментар

Пикантен свински джолан с картофи

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кул

Патладжани по гръцки - папуцаки

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кул

Плодова салата с карамелизирани ядки

Кой готви Марияна Бончева е от София. Неделното предложение е за екзотична плодова салата. “Плодовете могат да варират според вкуса. Толкова е богата и засищаща, че спокойно може да замести и основ

Пълнен кромид лук

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър