Великден е един от най-светлите празници в годината. Някои се готвят за него продължително време, като се лишават от всякакви месни продукти, в някои случаи дори от мляко и яйца. Други не постят, въпреки че празнуват. Всички обаче приготвят две задължителни неща за трапезата - козунак и боядисани яйца. Първото от тях може да е вредно за болните от диабет. Яйцата пък особено в по-големи количества, могат да предизвикат жлъчни кризи, проблеми с черния дроб, панкреаса. Алергичните към яйчени продукти пък могат да получат анафилактичен шок. Проблеми с храносмилателната система могат да възникнат в хората, които са спазвали стриктна диета или пост и веднага след Великден преяждат. Евентуални телесни неблагоразположения могат да възникнат и поради неправилна кулинарно-хигиенна обработка на хранителните продукти. Значение има и моментното състояние на организма. Ще ви създава ли проблеми великденското меню, отговорете си сами чрез този тест.
1. Колко време постихте преди Великден?
А. Близо 50 дни..........................3
Б. Няколко седмици.................2
В. Няколко дни или изобщо....1
2. От какво се ограничавахте?
А. От всякакви месни продукти, включително масло, яйца и др.....................................................3
Б. Главно от месо......................2
В. От нищо.................................1
3. На какво ще наблегнете на празника: 1) козунаци; 2) яйца; 3) агнешко; 4) други видове месо; 5) няма да прекалявам с нищо?
А. 1-2 от изброените без №5....2
Б. Всички от изброените без №5...................................................3
В. Отговор №5...........................1
4. Ястията ви по празниците ще бъдат ли приготвени, както вие сте свикнали да ги консумирате?
А. Не знам, ще сме на гости.....3
Б. Определено да......................1
В. Не, ще бъдем на ресторант.2
5. Колко време варите яйцата, които ще боядисвате?
А. Около 5 минути....................3
Б. Между 5 и 10 минути.............2
В. Над 10-15 минути..................1
6. Колко дълго яйцата се запазват годни за ядене?
А. Месеци..................................3
Б. Няколко седмици.................2
В. Ако не се съхраняват в хладилник, не повече от седмица.....1
7. Получавали ли сте някои от следните симптоми при консумация на яйца: 1) изприщване; 2) сърбежи; 3) подуване на устните; 4) подуване на цялото лице; 5) припадък; 6) нито едно от изброените?
А. 1-2 от отговори №1, №2, №3....................................................2
Б. Отговори №4 или №5...........3
В. Отговор №6...........................1
8. Предизвиквали ли са при вас подобни симптоми някои хранителни оцветители, като такива, съдържащи тартразин (E102), жълт квинолин (E104), сънсет жълто (E110), кармоазин (E122), алюра ред (E129), др.?
А. Не знам..................................2
Б. Да, но не мога да уточня кои от изброените...............................3
В. Не, никога.............................1
9. Колко яйца е нормално да изяде човек за един ден?
А. От три до пет.........................1
Б. Шест-седем...........................2
В. Осем и повече.......................3
10. Имате ли повишен холестерол?
А. Да............................................3
Б. Не знам..................................2
В. Не............................................1
11. От какъв тип диабет страдате?
А. Старчески.............................2
Б. Младежки тип......................3
В. Нямам диабет.......................1
12. Имали ли сте камъни в жлъчния мехур?
А. Имал(а) съм, но ми ги махнаха.................................................3
Б. Не знам със сигурност.........2
В. Нямам....................................1
13. От какъв тип храна ви става тежко: 1) от мазна; 2) зависи от обработката й; 3) от количеството; 4) от всякаква храна, обработка и количества; 5) не ми става тежко?
А. Отговори №1 и/или №2 и/или №3............................................2
Б. Отговор №4...........................3
В. Отговор №5...........................1
14. Прекарали ли сте някои заболявания на черния дроб: 1) хепатит В и/или С; 2) стеатоза; 3) цироза; 4) холангит; 5) друго; 6) не съм имал(а) проблеми с черния дроб?
А. Отговори №2 или №4..........2
Б. №1 или №3, или №5...............3
В. Отговор №6...........................1
15. Как сте с бъбреците?
А. Нямам проблеми.................1
Б. Ставам все по-зле.................3
В. На моменти имам сериозни проблеми.......................................2
Резултати:
До 15 т. Нямате причини да се притеснявате, че нещо от менюто ще помрачи празнуването ви. Внимавайте с количеството му.
От 16 до 30 т. Вие сте застрашени от два основни проблема - натравяния и алергизиране. Яйцата се варят поне 15 минути. Годни са за употреба най-много до 10 дни, след като са приготвени. За малки деца този срок е по-къс. Дори и да се съхраняват в хладилник.
От 31 до 42 т. Ако сте жена над 40 г. с фамилна обремененост с жлъчни проблеми или страдате от чернодробни заболявания, бъдете особено внимателни към яйцата. Те стимулират активността на жлъчния мехур и секрецията на жлъчни соли, т.е. предразполагат към жлъчни кризи. По Великден могат да се отключат и проблемис панкреаса. Ако сте болни от диабет, избягвайте козунаците.
Над 43 т. Уместно е да внимавате повече и с месните продукти особено ако не са сготвени, както сте свикнали.
Д-р ВЕСЕЛИН ТЕНЕВ