Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
Кой готви
Христина Димитрова ни изпраща рецепта за сиропиран щрудел с ябълки и дюли.
Продукти
1 пакет плътни кори за баница, 2-3 големи ябълки, 1 едра дюля, 1 ч.ч. стафиди, захар за поръсване между пластовете, канела, 2/3 ч.ч. едро счукани орехи, 1 пак. масло - 125 г
Начин на приготвяне
Нарязваме плодовете и ги посипваме обилно със захар. Добавяме и канела на вкус, орехите, стафидите. Оставяме ги да престоят така за 15-20 мин.
Разтопяваме маслото. Намазваме обилно първата кора и слагаме от плънката в единия край. Завиваме на руло и го режем на три части.
Подреждаме всички парчета в правоъгълна тава, разпределяме отгоре останалото масло и печем до зачервяване. По желание може да сиропираме щрудела със захарен сироп и да го оставим да престои поне 3 ч.
Поръсваме парчетата с пудра захар и сервираме.