“Ако майка ти може да приготвя италианска кухня, защо ти е да ходиш на ресторант?!” Думите принадлежат на великия режисьор Мартин Скорсезе и изразяват отношението на цялата италианска нация към храната. Добрата храна заема централно място в сърцата на италианците. За тях храната е празник. Тя е лишена от скуката на ежедневна необходимост за оцеляване и носи всички нюанси на специално приключение. В Италия всички се хранят бавно и с удоволствие, рядко можете да срещнете някой да обядва сандвич. Много от офисите в Ботуша затварят между 13,00 и 15,00, за да могат служителите да обядват спокойно. Едва ли е възможно изобщо да мислиш за Италия, без да имаш предвид и италианската кухня. А не можем да не отбележим и факта, че италианската храна е една от най-разпространените извън страната си.
Ястията, подправките и изобщо съставките, от които те се приготвят, са различни в различните региони. Кухнята на Италия се дели на няколко основни вида според регионите в страната - римска, тосканска, сицилианска, неаполитанска, сардинска, ломбардска и пиемонтска. Всеки един от тези региони има свои характерни ястия, някои от които са се превърнали в национални. Италианците са много привързани към кухнята на своя регион, а рецептите за различни ястия се предават от майка на дъщеря или син също толкова често.
Освен териториалното разделение исторически могат да бъдат класифицирани два вида: Cucina alto-borghese (кухнята на висшето общество) и на Cucina povera (кухнята на селяните и бедните).
По традиция основното хранене в Италия е вечерята, а италианското меню има характерна подредба със седем основни компонента:
lАнтипастo (маслини, сирене или колбас)
lТопли или студени апетайзери
lPrimo (топло ястие например ризото, полента или супа)
lSecondo (обикновено ястие с месо или риба)
lContorno (обикновено салата или зеленчуци)
lDolce (сладък десерт)
lКафе (еспресо)
lДиджестив (обикновено грапа или ликьор).
В Италия виното е неотменна част от храненето. Не е необичайна гледка да видите тийнейджъри да пият вино, разредено с вода, заедно с родителите си. Това се смята за съвсем нормално за децата след 12-годишна възраст.
В магазините на веригата ще откриете голямо разнообразие от продукти типични за италианската кухня, вижте асортимента на Lidl в седмицата, посветена на Италия (20 -26 X. 2014 г.).
В магазините на веригата ще откриете голямо разнообразие от автентични италиански продукти, между които традиционните колбаси и сирена - прошуто крудо, мортадела болоня, италиански салами, различни видове сирена. Разбира се в предложенията на Lidl ще можете да избирате от богата селекция от паста и характерни за Италия десерти. Ето и някои от най-популярните италиански ястия, които можете да приготвите сами с продукти от Lidl:
Паста
- разнообразни изделия от изсушено тесто, популярни в италианската кухня и разпространени в целия свят. Изработени от пшеничено, ръжено или друго брашно. Видовете паста се различават помежду си по формата - най-популярни от тях са спагетите, но и талиатели, тортелини, канелони и др. Корите за лазаня са също вид паста. Повечето италианци консумират паста поне веднъж на ден.
Пица
- през 1522 година в Неапол се появява първообразът на италианската пица, а през XVII век и специални хора (pizzaioli - пицайоли), приготвящи пица за италианските селяни. Пицата става любима храна на съпругата на неаполитанския крал Фердинанд IV - Мария Каролина Лорена , а по-късно и на италианския крал Умберто I и съпругата му Маргарита Савойска, в чест на която е назована една от рецептите. Италианският парламент приема закон за традиционна италианска пица, определяйки точно определени съставки и начина на приготвяне на италианската пица. Само продукти, отговарящи на тези изисквания, могат да носят името “традиционни”, най-малкото в Италия.
Ризото
Историята на ризотото датира от Средновековието, когато арабите донасят оризовата култура в Италия и Испания. Една от легендите разказва, че оригиналното миланско ризото било приготвено за пръв път през 1574 г. от един влюбен художник за сватбата с неговата красива жена. Тъй като бил страстен кулинар, за сватбата решил да изненада любимата си и гостите с изобретателно ястие с ориз и шафран, който той използвал, за да засилва и нюансира боите си - всички останали очаровани.
Минестроне
- (от итал. Minestrа - означава супа) - е гъста италианска супа, приготвяна от пресни сезонни зеленчуци с добавяне на паста, ориз или хляб. В различните региони тази супа се приготвя по различен начин - зеленчуковото съдържание е различно в зависимост от съответния район в Италия и от сезона. Основните съставки са боб, лук, целина, моркови, бульон и домати. Има минестроне дженовезе, миланезе, ливорнезе, наполитана и т.н., а в Тоскана правят по-специален вид минестроне - la ribollita. Повечето варианти на супата са вегетариански, но има и с месо - малки парченца свинско месо, панчета или прошуто.
Едни от кулинарните изкушения, с които Италия е известна, са различните видове сирена (най-известните са пармиджано, моцарела, горгондзола и маскарпоне), колбаси като мортадела и прошуто от Пармараждани.
Рецептите на Lidl
Фетучини
с шунка
и рукола
Време за приготвяне
- около 15 мин
Порции - 4
Необходими продукти:
l 25 г кедрови ядки
l 300 г фетучини Italiamo
l 100 г шунка Dulano
l 20 г настърган пармезан
l 100 г рукола
l половин връзкa магданоз
l 1 с. л. зехтин екстра върджин Italiamo
l 1-2 скилидки чесън
l сол Castello
l черен пипер Mikado на вкус
Начин на приготвяне:
Леко запържете кедровите ядки в тиган без мазнина. Сварете фетучините в подсолена вода. Измийте руколата и нарежете половината на ситно заедно с магданоза.
Прибавете към тях кедровите ядки и зехтина и ги пасирайте. Овкусете със смачкания чесън, сол и черен пипер.
Отцедете фетучините и прибавете към тях приготвеното песто, нарязаната на кубчета шунка и останалата рукола.
Поднесете фетучините, поръсени с настърган пармезан.