Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
Кой готви
Жана Стоянова е учителка в 93-о СОУ в София. Днес ви предлага класически френски десерт с аромат на кафе.
Продукти
400 г бишкоти
500 г течна сметана
500 г сирене маскарпоне
250 мл кафе еспресо
100 г пудра захар
100 мл ликьор кафе или амарето
2-3 с.л. чисто какао за поръсване
Начин на приготвяне
Приготвяме кафето, подслаждаме го на вкус и охлаждаме. Разбиваме течната сметана със захарта, смесваме маскарпонето с половината ликьор и разбъркваме всичко.
Добавяме в кафето останалия ликьор и започваме да потапяме за кратко бишкотите. Нареждаме плътно един ред и намазваме обилно с крем.
Редим втори ред с бишкоти и намазваме останалия крем. Покриваме с фолио и оставяме в хладилник за поне 12 часа.
Поръсваме с какао през цедка непосредствено преди сервирането.