Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Нина Иванова изпраща рецепта за меки кифлички с мая и солена плънка.
ПРОДУКТИ
500 мл прясно мляко, 1 кубче прясна мая (42 г), 1 ч.л. захар, 1 ч.л. сол, 200 мл олио, 1 кг брашно, 150 г краве сирене, 2 яйца - 1 за плънката със сирене, а другото за намазване, тиквени и слънчогледови семки, смес от семена - сусам, мак
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разтваряме маята в малко от млякото, умерено загрято. Добавяме 1 ч.л. захар и 1-2 с.л. брашно. Оставяме за 15 мин на топло да шупне.
Загряваме останалото мляко. В дълбок съд сипваме брашното с ч.л. сол (не цялото брашно, а повече от половината и при замесването добавяме брашно до получаването на меко и нелепкаво тесто). Добавяме втасалата мая, затопленото мляко и олиото. Омесваме тестото и го слагаме в дълбока, намазана с олио купа. Намазваме и него с олио и го покриваме с кърпа да втаса за 30-40 мин.
Разточваме част от него на правоъгълник или кръг с дебелина около половин см върху набрашнена повърхност. Разрязваме на еднакви триъгълници. В широката част на всеки поставяме малко смес от сирене и яйце. Навиваме кифличките, като притискаме краищата на тестото. Слагаме ги в тава с хартия за печене и ги оставяме за 10-15 мин да втасат. Намазваме с разбито яйце. Поръсваме или украсяваме със семената.
Печем кифличките в загрята фурна на 180 градуса около 30 мин до зачервяване.