Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
Кой готви
Да ви е сладко, казват бабите Елена Падарева и Янка Циркова от с. Горно Драглище. Днес те ви предлагат лесна и вкусна баница за постите.
Продукти
Брашно
сол
олио
мая за хляб
Начин на приготвяне
Замесваме тесто като за хляб, като размиваме бучка мая в топла водичка.
Оставяме я да шупне и я прибавяме към посоленото брашно. Разбъркваме с топла вода, добавяме брашно до твърдост за точене.
Оставяме тестото да втаса. Добре е втасването да става до три пъти. Като бухне, бучва се с пръст и тестото се сляга. Оставяме го отново да се надигне. Така до три пъти.
Откъсваме топка тесто, окръгляме я, поръсваме с брашно и я разточваме. Всяка кора поливаме с олио. Може и със зехтин. Завиваме ги на рула и ги нареждаме в тепсия. Печем на силна фурна.