Вашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Цвета Йорданова от Разлог предлага тази изтънчена рецепта за лека празнична вечеря.
ПРОДУКТИ
филе от сьомга
зеленчуци - картофи, моркови, аспержи или броколи
За соса: зехтин, 2-3 скилидки чесън, глава лук, 3-4 с.л. сметана, 1 с.л. коняк или водка
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Намазваме сьомгата със зехтин, сол и смлян черен пипер и я оставяме да постои около час. Печем я от двете страни на тиган, добре е да е с незалепващо дъно.
Запържваме ситно нарязан чесън и лук за соса в зехтин до златисто. Посоляваме, прибавяме сметана, супена лъжица коняк и поръсваме със ситно нарязан копър.
Задушаваме зеленчуците за гарниране, леко посолени, на пара. Заливаме всяко парче риба със соса.
* По желание ястието се консумира топло или студено. Поднася се с бяло вино или розе.