Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Днес рецептата изпраща Цветанка Михайлова. Тя е пенсионерка от Перник.
ПРОДУКТИ
За блата: 2 яйца, 5 с.л. захар, 1 ванилия, 4 1/2 с.л. брашно
За крема: 1 ч.ч. сметана, 2 ч.ч. захар, 250 г масло, 3 яйца, 1 пакетче желатин
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбиваме с миксер белтъците и последователно прибавяме захарта, жълтъците, ванилията и брашното.
Печем блата в намаслена тавичка с размери 20 на 30 см. Оставяме го да се охлади.
Разбиваме сметаната с 1 ч.ч. захар. Правим крем от маслото и другата чаша захар. Прибавяме 3 жълтъка и разбитите на сняг белтъци.
Разтваряме в 1 ч.ч. студена вода желатина и го разтапяме на водна баня. Оставяме го да изстине. Смесваме всичко заедно. Върху леко сиропирания блат (с компот от ягоди например) изсипваме цялата смес. Оставяме да се стегне за няколко часа или слагаме сладкиша за 30 мин във фризера. Поднасяме малки парчета, украсени с плодче от компота или със сладко.