Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Роза Костова предлага вкусна, изискана и бърза за приготвяне торта, с която със сигурност ще впечатлите гостите си.
ПРОДУКТИ
За блатовете (4 блата по 20 см): 4 белтъка, 160 г захар, 160 г едро смлени орехи, 1 с.л. брашно, 1 ванилена захар
За муса: 4 жълтъка, 200 г шоколад, 3 с.л. захар, 40 мл прясно мляко, 200 мл сладкарска сметана
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбиваме белтъците на сняг със захарта. Добавяме орехите, брашното и ванилената захар, като продължаваме да бъркаме, но с шпатула.
Разделяме сместа на 4 и изпичаме блатовете на 160 градуса във фурна за около 15 мин. Оставяме ги да се охладят.
Слагаме на слаб огън жълтъците за муса със захарта и млякото. Бъркаме непрекъснато за около 10 мин. След това добавяме начупения на ситно шоколад, докато се разтопи, и оставяме сместа да се охлади. Разбиваме сметаната и към нея добавяме шоколадовата смес. Прибираме муса за 30 мин в хладилник.
Сглобяваме тортата, като редуваме блат с мус. Завършваме с мус и декорираме по желание (аз съм настъргала орехи и шоколад).