Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Румен Петров изпраща лесна рецепта за постно ястие, подходящо за сезона
ПРОДУКТИ
200 г леща, 50 г сурово белено слънчогледово семе, 50 г корени от керевиз (целина), 50 г кромид лук, 50 мл олио, 15 г брашно, 15 г доматено пюре (или смлени домати), няколко стръка пресен чесън или 4-5 скилидки, 2 моркова, 1 чушка, копър, домашна едро смляна чубрица, 1 люто чушле (по желание) и морска сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измиваме изчистената леща и я слагаме да се вари. Прибавяме нарязаните моркови, чушки и керевиз и слънчогледовото семе.
Оставяме да ври до омекване. За доливане се използва вряла вода. Когато лещата омекне, правим запръжка от нарязания на дребно лук, който слагаме в кипящо олио.
Задушаваме лука, докато придобие стъклен вид. Прибавяме брашното и като стане златисто, прибавяме доматеното пюре.
Разбъркваме получената смес с бульон от лещата, докато се разреди. Сипваме я към чорбата. След като се свари, слагаме чубрицата, ситно нарязаните чесън, копър и сол. Поднасяме лщата топла, поръсена със слънчогледово семе.