Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Днес красив десерт с тиква и кори за баница предлага Велина Вълкова от Бургас. “Вкусен, перфектно балансиран и има интересна презентация”, пише ни тя.
ПРОДУКТИ
За парфето: 500 г тиква, 5 г канела, 6 ванилии, 50 г желатин, 180 г захар, 300 мл сладкарска сметана
За баклавата: 8 листа кори за баница, 150 г краве масло, 3 с.л. мед, канела или канелен сироп
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Задушаваме нарязаната на кубчета тиква с малко вода, захарта, канелата и ванилията. След като тиквата поомекне, я прецеждаме, като заделяме получения канелен сос за гарниране. Пасираме тиквата и я оставяме да се охлади.
Накисваме желатина в студена вода, според указанията на опаковката и после леко затопляме на водна баня, за да се разтвори. Прибавяме го към пюрето от тиква и разбъркваме. Оставяме да се охлади и стегне и прибавяме разбитата сметана с шпатула. Слагаме в тавичка и я оставяме за няколко часа в хладилник.
Включваме фурната да загрява на 180 градуса. Разтапяме маслото и меда в микровълновата печка или на котлон и към него прибавяме канела или от заделения канелен захарен сироп. Разстиламе 1 кора в тава и я намазваме със сместа. Прегъваме на две и пак намазваме, и така общо 5 пъти, докато се образуват малки пликчета. Изпичаме ги до готовност.
Сервираме, като между две баклавички поставяме парче от парфето. Заливаме с канеления сироп. Може да се поднесе със запечена карамелизирана тиква и с украса от канелена сметана ( сладкарска сметана, разбита с малко пудра захар и канела).