Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Виолета Василева изпраща предложение за вкусна неделна закуска. “Ако обичате лучник или баница с праз, спанак, коприва или лапад, то и тези ще ви харесат”, пише ни тя. Левордата е растение с едри и широки листа, които стават и за салата. Другите му най-разпространени имена са мечи лук и див чесън.
ПРОДУКТИ
8-9 листа от кори за баница
3 броя яйца
200-300 г сирене (а който обича извара, може да замени сиренето)
100 г кисело мляко
50 г листа от леворда (може и по-малко)
2-3 с.л. брашно
1 к.л. хлебна сода (може и без нея)
сол на вкус
олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измиваме добре листата на левордата и я нарязваме на ситно. В купа чукваме яйцата, добавяме натрошеното сирене, киселото мляко (с изгасената в него сода), брашното, левордата и сол на вкус. Объркваме добре сместа.
Вземаме един лист от корите за баница, намазваме го с олио с помощта на четка. В единия край слагаме от плънката и завиваме внимателно на руло, а после на охлюв. Тъй като аз използвам по един лист за всяка баничка, трябва да се внимава при завиването да не се разкъса и плънката да излезе. Но ако това се случи, не е проблем, тъй като при печенето тя стяга и това не личи накрая.
Процедираме така и с останалите кори. Ако прецените, можете да разпределите плънката и на повече от 9 листа.
Подреждаме в намаслена тавичка (или покрита с хартия за печене) баничките и отново с четката ги намазваме с олио. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.