Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Празничната седмица започва с великденското предложение на Румен Петров от София. Очакваме и вашите рецепти за агнешко, курабии и козунаци.
ПРОДУКТИ
600 г брашно, 200 мл прясно мляко, 25 г мая, по 1 щипка сол и захар, 150 г масло, 2 яйца, 200 г захар, 2 ябълки, галета, по желание 1 шепа стафиди или сурови тиквени семки, 1 жълтък за намазване, кристална захар за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбиваме маята в топлото мляко с 1 щипка сол и 1 щипка захар. Прибавяме разтопеното масло, разбитите със захарта яйца и настърганите, изцедени от сока и разбъркани с галета ябълки.
Разбъркваме добре, като постепенно добавяме пресятото брашно и малко стафиди или сурови тиквени семки.
Замесваме меко тесто. От него оформяме плитки от три фитила. За да се получат хубави конци, фитилите трябва да се усукват, преди да се сплетат.
Оставяме да втаса за 2 часа. Намазваме с яйце, поръсваме със захар и печем на 160 градуса до готовност.