Йорданка Христова обича да готви, затова в кухнята много ѝ спорѝ. Онзи ден например, само докато гледала “Като две капки вода”, направила едно кьопоолу, опекла пиле дюк на фурна (специално селектирана порода, която се получава при кръстоска на домашната кокошка и бройлера петел или обратното - б.а.) и задушила риба. “Защото синът ми яде само задушени неща. Просто така, съвсем набързо ги сготвих. Но когато нещо ти върви, ти го правиш с удоволствие”, казва певицата.
И понеже е кулинар по душа, утре тя ще сготви агнешко, макар че от 12 г. не яде месо. Ей така - за адета и “за да замирише къщата на Великден.” А и заради децата - синът и дъщеря ѝ, го обичат. Дори не го опитва - само леко от соса, за да прецени дали иска още сол или подправки.
Освен агнешкото певицата готви и чорба от агнешки дреболии. “Или по-скоро нещо между дроб чорба и дроб сарма. Като много гъста чорба. Така я обича дъщеря ми, затова я готвя така. Запържва се пресен лук с червен и черен пипер, нарязват се сварените дреболии и се слагат ориз и вода според пропорцията, която си спазва всяка домакиня”, обяснява певицата.
От традиционните великденски гозби не умее да прави единствено козунак, макар че майка ѝ била истински виртуоз в тази област. Но вече е поръчала двайсетина на майстор-пекар. “Да има за мен, за децата, за близки и приятели”, казва тя. Козунаци може и да не меси, но за сметка на това питките винаги ѝ стават перфектни.
Йорданка Христова не готви от малка. Започнала да взема рецепти от приятелки и да прави домашни гозби едва след като се омъжила за съпруга си Георги Стоичков и родила двете си деца.
“Докато бях
госпожица,
изобщо не съм
се занимавала
с такива неща
Но после започнах много да експериментирам. И така съм досега - готвя на вкус и на око. Затова не мога да давам рецепти - веднага мога да покажа, но точни пропорции...”, разказва певицата.
Основното ѝ правило в кухнята е: колкото по-малко се обработва храната, толкова по-добре. Например рибата пече 15-ина минути и я поръсва само с малко лимон.
Освен морска храна певицата не консумира друго месо и редовно прави йога. Няколко дни преди Великден не ядяла и сирене и яйца, защото решила да спази поста. Преди това нямало как, защото била на дълга екскурзия.
Христова замина през средата на февруари, беше в Куба, Акапулко и Доминиканската република, и се прибра преди дни. По традиция малко след Нова година тя пътува до някое топло място. На почивката наблегнала на любимите си морски дарове, затова се шегува, че сигурно свети в тъмното заради многото фосфор, с който ударно снабдила организма си.
От Куба певицата
си донесла само
3 бурканчета
с конфитюр
от любимия си плод - гуава, който не се намира в България. “Обичам много един корен от юка - прилича малко на картоф, обичам конгри, а също и черния боб върху бял ориз - това ястие символизира смесването на расите. Изобщо няма нищо случайно в тази кухня”, казва Йорданка Христова.
По традиция всяка година на Великден цялата рода се събира в дома на свекър ѝ Григор Стоичков. “Цялото семейство сме, те ядат агнешко, чукаме се с яйца, както си му е редът”, смее се певицата. Яйцата тя боядисва с желатин. Най-напред ги прави едноцветни. Сменя миналогодишното червено яйце с първото тазгодишно. Има си специална чашка, в която си го пази. А после прави и останалите - зелени, сини, жълти. След това разтваря желатин, така че сместа да остане по-рядка. “После вземам бои на тубички - потапям ги в много малко вода в отделни чашки, така че да останат почти твърди. След това с клечка кибрит шаря с различни цветове по яйцата, после ги овалвам за секунда в желатина и стават много красиви. Разбира се,
трябва да се
прави с ръкавици,
защото ръцете
много се цапат.
Аз винаги съм
със силно
боядисани
Но в края на краищата празник е, важно е яйцата да станат красиви. После с малко памуче с олио си ги минаваш, редиш си ги върху изкуствена тревичка, слагаш пиленца и става много красиво”, обяснява Йорданка Христова.
Печено агнешко под фолио с картофи
Продукти
Агнешко месо - плешка или бутче, сол, зехтин, подправки - черен и червен пипер, джоджен, вегета, малко вода, картофи, гъби - по желание, краве масло
Начин на приготвяне
1. Овкусяваме месото известно време преди печене - колкото по-отрано, толкова по-добре. Намазваме го със зехтин и го овалваме в подправките. После го надупчваме, така че те да попият навътре.
2. Слагаме месото в намазнена тава, сипваме на дъното малко вода и го покриваме с фолио.
3. Печем първо на по-силен огън, после намаляваме. Трябва да се пече дълго време на тих огън. Малко преди да махнем фолиото, слагаме около месото картофите и гъбите, както и скилидки чесън - пак по желание, и пак покриваме, за да се задушват.
4. Откриваме месото от фолиото, за да хване хубава коричка. През известно време го намазваме с масло и поливаме със соса от тавата, за да не се изсуши.
* Ако печем голямо парче месо, може и да го обърнем или да го сложим върху дървена скара в тавата, за да не загаря и да се опече равномерно. За препоръчване е фурната да е с вентилатор.