Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 33.
КОЙ ГОТВИ
Йовка Лукова изпраща рецепта, които научила от майка си, но усъвършенствала сама. На снимката тя позира със съпруга си и сина им.
ПРОДУКТИ
7 яйца (от тях се отделят три жълтъка за намазване), 3 ч.ч. захар и още 1/2 за поръсване, 400 г кисело мляко - домашно квасено, 4 пакетчета амонячна сода, 3-4 ванилии, 1 ч.л. джинджифил - прясно настърган, кората и сока на един лимон, 1/2 ч.л. куркума, 2 ч.ч. свинска мас - размекната, 2-3 с.л. домашно приготвено сладко от портокалови корички, 2-3 с.л. какао, около 1 кг и половина брашно за твърдо тесто
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбиваме с миксер яйцата със захарта. Последователно прибавяме киселото мляко с разтворената амонячна сода в него, ванилиите, джинджифила, кората и сока на лимона, куркумата, маста, сладкото.
Прибавяме сместа към предварително пресятото няколко пъти брашно.
Омесваме твърдо тесто. Разделяме го на две части и към едната добавяме какаото. Месим до неговото усвояване.
Разточваме тестото на кора с дебелина 0,5 см и изрязваме курабийките с форми за сладки. Редим ги в намазнена тава, намазваме ги с разбития жълтък, поръсваме със захар. Печем ги за 15-20 мин на 180 градуса.