От юли 2011-а работим за пенсия до живот

Пенсионната реформа ще бъде договорена със синдикати и работодатели, обеща Младенов. СНИМКИ: ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН

От 1 юли 2011 г. българите ще работят за пенсия почти до живот. Вместо обсъжданото вдигане на възрастта за пенсиониране ще бъде увеличен задължителният осигурителен стаж, нужен за излизане в пенсия, обяви вчера социалният министър Тотю Младенов.

Задължително изискване за пенсиониране ще е възраст от 60 г. за жените и 63 г. за мъжете, както е сега. Те обаче ще трябва да имат съответно по 37 и 40 години осигурителен стаж, като ще отпадне точковата система, обясни Младенов. Това означава увеличаване на годините за работа с по 3.

"При навършване на възраст и недостиг на стаж до 3 г., човек ще може да се пенсионира, но годишният размер на пенсията му ще бъде намален с по 2,4% за всяка липсваща година", обясни Младенов.

За хората, които изпълнят изискванията за пенсия, но не се пенсионират и продължат да работят, после ще има бонус към пенсията от 2,4% за всяка допълнителна година работа.

От 1 юли ще бъде увеличена и пенсионната възраст на военните и полицаите.

Досега те се пенсионираха след 25 години работа, от които 16 години и 8 месеца трябваше да са в армията или МВР. Новите изисквания са 30 г. общ стаж и поне 20 г. в системата на отбраната или вътрешната сигурност.

В момента 43% от разходите на бюджета са за изплащане на пенсии, а 60% от парите, които НОИ дава за това перо, идват от държавния бюджет, мотивира реформата социалният министър.

Плановете на Младенов са идеите да бъдат обсъдени със синдикатите и работодателите и да бъдат приети като законови промени от правителството. През есента пък трябва да минат през Народното събрание.

Пенсионната реформа ще е на 2 етапа - от 1 януари и 1 юли 2011 г., съобщи министърът.

Още от началото на следващата година ще се свие възможността за ранно пенсиониране на работещите първа категория труд по професионалните фондове. Това са миньори, строители, водолази, авиатори. Досегашната възможност от 8 години се намалява на 5 преди навършване на възраст, съобщи Младенов.

Пак от началото на годината ще се затегне режимът за присъждане на инвалидност от трудово-лекарските комисии. Въвежда се и електронен обмен на информация за издадените болнични между лекарите, осигурителния институт и работодателите. Пенсиите пък ще се увеличават при отчитане на инфлацията, ръста на брутния вътрешен продукт и продължителността на живота в страната, допълни Младенов.

Като спешна антикризисна мярка вчера правителството отмени добавките за старост, които получават пенсионерите над 75-годишна възраст. Това решение обаче ще трябва да мине и през гласуване в парламента. Отменен бе и лимитът за обезщетенията при безработица. Те ще се плащат в действителен размер - 60% от осигурителния доход на останалия без работа човек. Правителството увеличи и размера на гарантираните вземания на работниците при фалит на работодателя - от 720 лв. на 1000 лв.

НОИ обаче ще плаща болнични на безработни само ако са взети в първия месец от напускане на работа.

Шефът ще плаща 70% за първите 3 дни болнични

Работодателят ще поеме първите три дни в болничен до края на годината, като ще изплаща по 70% от надницата, съобщи социалният министър Тотю Младенов. От четвъртия ден по 80% ще плаща НОИ. Вчера преди заседанието на правителството бе постигнато съгласие между държавата, синдикатите и работодателите. По-късно то бе одобрено и от правителството.

5 основни стъпки в здравната реформа ще направи до края на годината новият здравен министър Анна-Мария Борисова.

Въз основа на националната здравна карта, която ще направи министерството, част от болниците за активно лечение ще бъдат преобразувани в такива за долекуване, обяви тя. Така нямало да се налага закриване на здравни заведения.

В България 47% от парите за здраве отиват за болниците и 0% за долекуване, докато в ЕС 29 на сто са за болниците и 12% за долекуване, мотивира се тя. Затова ще се стремим да постигнем европейското съотношение между болниците за активно лечение и санаториумите.

Във връзка с преобразуването на болниците ще бъдат актуализирани и клиничните пътеки, по които плаща здравната каса, допълни Борисова. По част от тях ще бъдат орязани парите, по част - ще се увеличат, а ще има и нови, обясни Борисова. Ще има и допълнително заплащане по пътеките в зависимост от сложността на лечението и положения труд.

Новата здравна политика предвижда и укрепване на доболничната помощ, съобщи още Борисова. Ще се дава приоритет на лекарските практики, а не на индивидуалните джипита.

"Обединени в практики, лекарите ще имат по-добри възможности да се развиват, да се обучават и специализират", уточни министърът.

Планира се и увеличаване на възнагражденията в звената за спешна медицинска помощ, за да станат привлекателни за лекарите. "В момента там линейки и апаратура има, но няма персонал, защото не е привлекателно", обясни Борисова.

По-добър контрол върху търговията с лекарства си е набелязало като цел до края на годината здравното министерство. Това включва на първо време централизирани търгове в министерството за лекарствата, които ползват болниците.

Така нямало да има разлики в цените, а и по-големите поръчки трябвало да свалят цените.

Пак там ще правят вече и търговете за закупуване на апаратура за болници и лаборатории, както и за лабораторно обслужване на здравните заведения.

Петата стъпка на Борисова е административнареформа. Ще бъдат обединявани и закривани дирекции, като в някои звена съкращенията щели да стигнат 40%, закани се Борисова.

Тези 5 стъпки са само началото на здравната реформа и трябва да бъдат реализирани до края на годината. "Ще има обаче още, които ще обявя по-късно", заяви здравният министър.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 15

Сортирай по:

0
Има негативни моменти и в решението да се увеличат най-ниските пенсии, както и вдовишките. Несправедливостите винаги дразнят. Но има една група много обидени пенсионери-тези с висше образование и нищожни пенсии (особено по-възрастните). Те няма да дочакат резултати от магистрали, спортни съоръжения и музеи. Самият факт, че е дадена възможност за купуване на стаж за пенсия - годините на висше образование, говори за усещането на управниците за несправедливост. Не са плащани данъци през следването, но родителите са издържали децата си, а няма никаква материална възвращаемост поради ниските заплати на мнозинството вишисти. Във всички случаи тези хора са били по-полезни за обществото от военните например - честни борци срещу НАТО. Поне на най-възрастните вишисти, а не на тези, които са издържани от високите заплати на близките си и сега обществото им дава пенсии. Е виждам подобно решение като възможност на Дянков

0
Хъм, в цивилизованите страни хората се пебнсионират на равна възраст независимо от пола.Май в България на никой не му прави впечатление това.Мъжете живеятн със 7 години по-малко.Това не е умна политика да пенсионираш по-рано по-дълголетната част от хората.

0
-накрая почна някаква реформа.Тъпите военни и полицай ще им се наложи да побачкат.Какво е това-на 40-45 год. ушевци се пенсионираха,бум-огромна пенсия и после паразитират по охранителинте фирми и подбиват заплатите на младите хора.Хубаво е да се сложи един як данък на тези работещи паразити,пардон работещи пенсионери.Като може да бачка след пенсия-да ходи да копа нивата.Трябва да се види и какъв огромен брой менте инвалиди има в БГ.Срещу заплащане-пенсиика и екстри безброй...Тези от ТЕЛК половината са за затвора.И каква е тая гадост-пенсии по 700 лв. и заплати по 240?Не е ли това парадокс?

1
ВЯРНО Е ! Не може да се поставят НОВИ условия за хората , които са 4-5 години преди пенсия !! Това си е направо идиотщина ... А и за хората над 55 години няма никаква работа ! То за младиете няма , та нас ли да искат работодателите ...

0
Ами сметнете ги - ако човек учи висше, то докато завърши става на 25 години; оттам ако е жена плюс 37 години стаж и прави 62 години. Това е в най-добрия случай, ако след завършването работи без прекъсване. Сега сметнете при тази безработица докога трябва да гони стаж!

0
Като направим някой лев....спираме да работим и точка....да ни убиват, разследват, компрометират и т.н.

0
Егати и глупостта.За кадровите войноци пределната възраст за служба по новия военен закон е 47г. ако им се иска и 30 години стаж това означава за да вземат военна пенсия ще трябва да влизат в армията на 17 години.Това е невъзможно !!!Интересно ми е при тези големи натоварвания на места в армията как един военен ще подържа 30 години високите изисквания за здравословно и физическо състояние.

0
nai golyamata upost etova azashto ne vseki pensioner po bolest da ne mine prez centralen telk???

0
Вдигат необходимият брой години за работа в силовите ведомства за добиване право на пенсия.А кой караше предишното а и това правителство да освобождава хора по на 45 г. поради преценка на работодателя.Хем нямат пари за изплащане на обезщетения и въртят хората по 6-8 месеца,хем ги гонят доброзорлем.А пропуснатите лихви за тези пари за тези месеци къде отиват,в чии ли джоб.Защо държавата не спазва писаните от самата нея закони.Придобиване на правото на пенсия е едно,а самото пенсиониране съвсем друго. Може и някой да напуснат,но повечето биха си останали на работа ако само се премахне точката по преценка на ръководството в ЗМВР.Вдигането на годините необходими за пенсия в МВР няма да доведат до нищо,това е само прах в очите на хората.Ако имат претенции към работата на отделни служители винаги могат да направят служебни проверки на дейността на отделните служители,но освобождаването от работа на хора на 45-47 г. възраст си е чиста разправа с неудобните.

0
Abe pichove ideata ne da vi davat pensii mi vie da ne gi dojiveete. Pare za pensii nema! Ei na tva g-na Marko Totiov Mladenov mu vika socialna politika - nali e bivsh socialist komunist. Ako se vaikame tuka nishto nema da stane - vreme e i nie kato gurcite da se dignem - tia ni napraviha feodalni selyani - bachkane do otkat, yako danaci i ceni i vse po-trudno ocelyavane. OMRUZNA MI OT CHERVENI, SINI, JULTI, POLICAI-GERBERI, DPS, Ataki i sekvi tam IDIOTI! NE E LI VREME DA SI NAPRAVIM NARDODNA PARTIA NA BEDNITE DA SI VZEMEM MNOZINSTVOTO DA OREJEM ZAPLATI I PENSII NA DEPUTATI, MINISTRI ETC I SHA SA OPRAIM!

0
40 godini trudov staj ??? Takava glupost samo GERB moje da izmisli....V tazi bezrabotitsa koi 6te uspee da sabere 40 godini trudov staj ? E gati tapizma....

0
Ако се приеме варианта за МВР, ще стане интересно всички с право на пенсия да си подадат рапортите за пенсиониране. Тогава да видим откъде ще извадят пари за обезщетения и кой ще остане да гони лошите. Крайно време е да се разграничат канцеларските плъхове в МВР и реално борещите се с престъпността. Защото първите могат да "служат" и до 120 години, а вторите изнемогват. Странното е, че бившите МВР служители Б.Б. и Ц.Ц. не искат да го признаят

0
до 34567890: не всички, виновни са само камунясите; веднъж окрадоха пенсионния фонд след 9.9.1944 г., още веднъж- след 10.11.1989 г.. когато застъпи правителството на ф.д., вече всичко беше "усвоено". а ако някой се съмнява, че дотогава са "управлявали" камуняси, нека види списъка на "петолъчката" от татово време.

0
Естественно ,че ще има проблем с пенсиите ..Къде са парите за тях през изминалите години ?Проблемът не е от днес..Колко мазници са се нагушили от пенсионните фондове..Виновни са всички педали които бяха на власт от 90год насам,ама на тях не им дреме за хората.нищо смисленно не се направи през тези 20 год -само яко крадене.

0
Да върнат и крепосничеството..... Не може ли да накарат и циганите да работят..

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Рисковано е фермерите да задържат зърното в хамбарите

Стопаните трябва да калкулират добре разходите си и да имат една нормална норма на печалба от около 10% и ако с тази цена на зърното в момента могат да я реализират, просто да го направят,

България и Китай разширяват търговията със селскостопански продукти

България и Китай улесняват и разширяват търговията със селскостопански продукти, което ще се постигне спазвайки и гарантирайки контрола по предотвратяването навлизането,

Десислава Танева: България ще бъде вратата за селскостопанските продукти за Китай от ЦИЕ

„България ще бъде вратата за селскостопанските продукти за Китай за страните от Централна и Източна Европа.“ Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред министъра на

Румен Овчаров: Турция ще загуби шанса да е енергиен хъб, България е алтернатива

Турция и Русия вероятно ще се разберат, но Турция ще загуби едно от нещата, за което работи от 10 г., да се превърне в енергиен хъб. Това заяви бившият министър на икономиката и енергетиката Румен

Представят новата монета от 2 лева

Днес в БНБ ще бъде представена новата монета от 2 лева, която ще замести добре познатата ни банкнота. Новото платежно средство официално ще влезе в обращение в началото на декември.

Депутатите гласуват промените в Закона за опазване на земеделските земи

НС ще гласува на второ четене промените в Закона за опазване на земеделските земи. Това предвижда първата точка от дневния ред на парламента за днешното редовно пленарно заседание.

Министър Теменужка Петкова: Към момента няма риск за доставките на газ

Към настоящия момент не са на лице основания за промяна в режима на работа на националната и транзитната газопреносна мрежа. Това каза на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова,