Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Кинка Асенова ви предлага вкусни шоколадови кексчета, подходящи за следобедното неделно кафе.
ПРОДУКТИ
50 г меко масло, 115 г кафява захар, 2 големи яйца, 115 г бяло брашно, 1/2 с.л. сода бикарбонат, 25 г какао, 125 мл заквасена сметана
За заливката: 125 г шоколад (начупен на парченца), 2 с.л. кафява захар, 150 мл заквасена сметана
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Смесваме маслото, захарта, яйцата, брашното, какаото и содата в голяма купа.
Разбиваме с миксер добре, докато се получи хомогенна смес. Добавяме заквасената сметана и отново разбъркваме, докато се усвои.
Напълваме хартиени капсули за кексчета с тестото. Печем в загрята фурна на 180 градуса 20 мин. Изчакваме да се охладят добре върху метална решетка.
Разтопяваме шоколада на водна баня. Оставяме го леко да се охлади, след което добавяме захарта и заквасената сметана и разбъркваме сместа, докато се хомогенизира. Разпределяме я върху охладените кексчета и ги оставяме в хладилника да се стегнат, преди да сервираме.