Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Днешното интересно предложение е от Пепа Стоева.
ПРОДУКТИ
Около 1,5 кг картофи, около 50-60 мл прясно мляко, сол, щипка чубрица и 3 с.л. масло
За пилешките хапки със зеленчуци: ~ 700-800 г пилешко месо (бяло или бут без кожа), 3-4 с.л. олио/зехтин и 3-4 с.л. соев сос, 100 г гъби, по 100 г грах (замразен, пресен, консерва) и царевица, 2 моркова, 1-2 чушки, 4-5 лъжици доматен сос (любим), сол на вкус, мащерка или риган, магданоз, кашкавал
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Нарязваме месото на хапки, подправяме го и прибавяме олиото и соевия сос. Оставяме така да престои в хладилник.
Пасираме сварените в подсолена вода картофи още горещи. Добавяме маслото, подправките и прясното мляко.
Прехвърляме месото в тиган и го задушаваме за 10 мин. Трябва да се пържи, а не да се вари. Прибавяме нарязаните гъби, чушка и моркови на кубчета, граха, царевицата и доматения сос. Задушаваме всичко около 10 мин, докато остане на мазнина.
Оформяме с шприц в тава, покрита с хартия за печене, гнезда от пюрето - висок борд и тънка около 1 см основа с диаметър около 12 см. Ако нямате шприц с широк накрайник или не ви се играе с него - оформете с помощта на лъжица. В средата на гнездата разпределяме месото и поръсваме с настърган кашкавал.
Печем в загрята на 200 градуса фурна до зачервяване на кашкавала, в долната част на фурната. По желание поръсваме с магданоз.
* Когато са изстинали, картофеното пюре не се размества, докато сервираме гнездата в чиния, но пък топло е по-вкусно, отколкото студено.