Колкото по-пържена е една мекица, толкова по-вкусна става, смята актьорът и водещ на “И аз го мога” Станимир Гъмов. Той не спазва правила в кухнята и не харесва здравословните режими. “Много обичам банички, пържени филии, мекици – всичко, което е нездравословно. Защото нали според всеобщото мнение на болнави хора пърженото било вредно – глупости”, казва Гъмов. Но колкото и да скромничи, явно си е кулинар по душа. Щом дори разменя подправки с колеги. Преди донесъл на Антон Радичев, с когото заедно се снимаха в “Етажна собственост”, самардала от Стара Загора - родния му град. Това е подправка, типична за онзи край.
Пак против всички правила на здравословното хранене Гъмов не вечеря винаги рано. А понякога повтаря и през нощта. “Грешно било вечер да се тъпче човек. Аз пък съм имал моменти, когато в 2-3 през нощта ставам да си хапна. Не съм чревоугодник, но когато ми се дояде, тогава ям. Стигам дотам, че се заигравам, лишавам се от съня, за да си сготвя нещо. Но да не излезе сега, че съм като шеф Манчев, правя си обикновени неща”, смее се актьорът.
Специалитетите му са свинско с кисело зеле, кюфтета и сарми – но винаги с месо. Дори на Бъдни вечер. “Казват, че не бива, че било грехота. Аз съм на мнение, че ако е завито месото в нещо, Господ, ако има такъв, няма да разбере”, шегува се отново той.
Тайната на вкусните пържени кюфтета знае от баща си. Всъщност те са две – без лук не стават и “носят” много магданоз.
Гъмов се учил да готви в движение, но предимно от родителите си. Като дете започнал с обичайните стъпки – първо си мажел филията с лютеница, после се престрашил да си изпържи яйца и т.н. Първата си по-сложна гозба сготвил като студент в НАТФИЗ. Направил зрял боб. Някой му бил казал, че това е изключително сложна задача, а той останал възхитен от себе си, защото се справил блестящо.
Сега Гъмов живее сам, затова често се случва да си готви. Като дете не го карали да яде насила. “Баща ми беше казал: “Виж какво, когато огладнееш – знаеш къде, като ти се доспи – знаеш къде”, разказва водещият. Затова днес той процедира така и със собствения си син. Не го ограничава в менюто, макар че като всяко дете, и 9-годишният Иван обича сандвичи от веригите за бързо хранене. Баща му е на мнение, че няма как да го опази напълно, но пък за сметка на това гледа често да му прави супички и да купува плодове. Последно му сготвил супа топчета. Поне такова намерение имал. Получила се по-скоро супа с кюфтета. “Толкова големи станаха топчетата, че той трябваше да ги реже. Нещо не прецених както трябва”, обяснява Станимир Гъмов.
Освен киселото зеле любими негови храни са и киселото мляко и сиренето. Яде и много люто. Това са продуктите, които винаги присъстват в хладилника му. А по това време на годината често си прави зелена салата. Но по негова рецепта – с лимон вместо с оцет и с пресен чесън освен с пресен лук.
“Няма нещо, което да не ям, поне не се сещам за такова”, казва актьорът. Той не е претенциозен към менюто си и не се страхува да опитва нови неща. Ето например преди години, когато бил в Китай със свои колеги, ял най-странното нещо, което бил опитвал дотогава. Местна супа с нещо слузесто, което описва като гъба. Но не горска, а такава за баня. “Всички го пренебрегнаха, аз не можах да спра да го ям. Питайте ме какъв е вкусът. Нищо. Наистина нищо – не мога да го определя на какво е, но не мога да спра да го ям. И не знам защо”, разказа Станимир Гъмов.
РЕЦЕПТАТА НА АКТЬОРА
Сарми с месо
ПРОДУКТИ
1 кисела зелка (може и лозови листа), 2 глави лук, 2-3 моркова, 500 г кайма, 1/2 ч.ч. ориз, черен пипер и сол на вкус (по желание и други подправки), олио или зехтин
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Изчистваме и измиваме големите листа от зелката. Нарязваме на дребно лука и морковите. Овкусяваме каймата със сол и черен пипер.
Задушаваме зеленчуците в голяма тенджера с олио или зехтин. Слагаме и каймата и задушаваме, докато се изпари излишната вода. Накрая добавяме ориза и бъркаме, докато стане стъклен. Дърпаме от котлона.
Вземаме зелево листо, слагаме пълнеж и увиваме добре, след което подреждаме в намазнена тава или в гювеч. След като се подредят всички сарми, доливаме с малко зелев сок и вода и печем около 2 ч.
* Ако се слага зелев сок, трябва да се внимава със солта, защото той е солен.