Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Елза Стоянова от Видин ви предлага екзотична рецепта за мариновано свинско на тава.
ПРОДУКТИ
парче свински бут около 1,5 кг, 3-4 средно големи ябълки, 3-4 глави червен лук, 3-4 глави чесън - необелен, 50 мл олио или зехтин, 200 мл бяло вино, сол
За марината: 1 с.л. зехтин, 1 с.л. горчица, 1 с.л. соев сос , 1 с.л. мед, подправки по избор (черен пипер, мащерка, кимион)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Оформяме парчето месо да няма стърчащи краища и го връзваме с конец за печене, за да не се деформира. Смесваме подправките и продуктите за маринатата и намазваме месото. Увиваме го във фолио и го оставяме да престои така поне 1 час.
Нарязваме лука на полумесеци, а ябълките обелваме и нарязваме на филийки. Измиваме главите чесън и отрязваме мустачките.
Смесваме лука и ябълките и ги слагаме в тавичката, в която ще печем. Разпределяме и чесъна, поливаме със зехтина или олиото и виното.
Слагаме месото и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за 30 мин. След това намаляваме на 180 градуса и печем още 1 час, като от време на време поливаме месото със соса от тавата. Оставяме малко да изстине и сервираме.