Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Виолета Матева от Камено предлага рецепта за домашна погача. “Разкошна е и става на конци”, пише ни тя.
ПРОДУКТИ
1 пакет и половина суха мая, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. хладка вода за маята, 1 с.л. захар, 1 с.л. сол, 1 с.л. оцет, 3 с.л. олио, 3 яйца без 1 жълтък (за намазване), 1 кг брашно
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Замесваме тесто от посочените продукти, като добавяме брашното постепенно.
Разделяме го на три топки и всяка от тях разточваме на правоъгълник с дължина 2 педи и широк 25 см. Нарязваме правоъгълниците на триъгълници (при основата по 5 см).
Намазваме ги с олио и ги навиваме на кифлички. Нареждаме ги в тава върху хартия - първо в средата, после около тях.
Правим от изрезките фитилчета, навити на охлювчета и посипани с микс от семена. Намазваме всичко с разбит с 1 с.л. олио жълтък и печем в загрята на 180 градуса за 35 мин