Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
Кой готви
Рецептата за вкусни домашни питки е от Йорданка Фодор.
Продукти
3 ч.ч. пълнозърнесто брашно, 1 ч.ч. прясно мляко (затоплено), 1 яйце, 1 пакетче суха мая (7 г), 1/4 ч. ч. топла вода, 3 с.л. краве масло (разтопено), 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол
Начин на прготвяне
Разтваряме маята във водата в голяма купа, добавяме захарта, яйцето, солта и топлото мляко, в което е разтопено маслото.
Сипваме една чаша брашно и разбъркваме с бъркалка. Сипваме втора чаша и отново разбъркваме. Слагаме останалото брашно и замесваме тесто.
Оставяме го да втаса в намазнена с олио купа, покрита с фолио за свежо съхранение, докато удвои обема си.
Оформяме 12 топки и ги оставяме да втасат за втори път, покрити с кърпа. Печем питките една до друга в загрята на 175 градуса фурна за 25 минути.