Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Това е една американска класика, от южните щати! Блатът е леко влажен и плътен, а кремът подчертава вкуса му. Тази торта е доста популярна през последните години у нас и затова съм сигурна, че ще е интересна за читателите", пише ни Велина Вълкова, която живее във Варна.
ПРОДУКТИ
12 с.л. меко краве масло, 1 и 3/4 ч.ч. захар, 2 големи яйца, 2 и 1/2 с.л. какао, 4 с.л. червена боя, 5 ванилии, 3 и 1/4 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сол, 1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко на стайна температура, 2 ч.л. сода, 2 ч.л. ябълков оцет
За глазурата: 250 г крема сирене, 5 с.л. меко краве масло, 5 ванилии, кората от половин портокал или лимон, 4 ч.ч. пудра захар
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбиваме маслото добре с миксер, докато стане пухкаво. Прибавяме захарта и разбиваме 5 минути, а след това прибавяме яйцата, едно по едно, за да се запази пухкавината (на бавна скорост). В малка купа смесваме какаото, боята и ванилията, след което прибавяме към яйчената смес и разбиваме.
Прибавяме брашното и прясното мляко със солта на части, като ги редуваме, за да се запази пухкавината. В малка купа смесваме много бързо содата и оцета, разбъркваме и веднага прибавяме към сместа. Блатовете (може вместо торта да направите кексчета във форма за мъфини) печем на 180 градуса.
Приготвяме глазурата. Разбиваме крема сиренето и маслото на висока скорост до пухкавост. След това прибавяме ванилията, лимоновата кора и може 1 ч.л. сок. Накрая и пудрата захар.
Сглобяваме тортата, като редуваме блат с глазура и завършваме с глазурата.