Башар Рахал и семейството му обичат да ходят на къмпинг. Именно на един такъв излет актьорът се прочул с интересна рецепта за закуска - подходяща за полевите условия и лесна за приготвяне. Вярно - калорична, но много вкусна. Научил я от баба си, която му я правела, когато бил дете. “На вид и презентация изглежда много странна, но на вкус е незаменима - пържени залчета хляб в масло - по-добре да е стар. Когато са почти готови, отгоре се натрошава и сирене, което реално се запържва заедно с тях. Нещо като баница, но в друг вид. С кисело мляко е чудесно. Децата много обичат тази закуска”, обяснява Башар Рахал.
Неговото основно вдъхновение в кухнята са именно дъщерите му - Клои и Индия. Те живеят в Лос Анджелис заедно с майка си. Съпругата му Калина е успешен продуцент в местна тв компания.
Затова актьорът почти не готви, докато работи в България, защото децата и Калина са в Щатите. Но когато е при тях, се старае да го прави често. “Напоследък се опитвам аз да готвя повече. Винаги съм обичал. Не знам защо, но изпитвам голяма любов към кулинарията и храната”, казва актьорът.
Едно от любимите му занимания, когато има свободно време, е да гледа кулинарни предавания и да изпробва нови рецепти от българската, италианската, японската и, разбира се, арабската кухня. Корените му са от голям християнски род в Бейрут, а самият той е роден в Дубай. През 1980 г. семейството му се мести в България.
Башар Рахал черпи опит и идеи не само от предавания и интернет, но и от готварски книги. Купува нови рядко, а и най-много държи на една стара, останала от баба му - Книга на домакинката. Учил се да готви предмно от майка си и баба си.
В Ел Ей той и съпругата му използват в кухнята предимно биопродукти. “Според мен там храните генерално са блъскани с хормони и нитрати - затова там пазаруваме предимно биохрани за децата. Особено мляко, яйца, хляб и зеленчуци”, казва Башар Рахал. Въпреки това самият той никога не е спазвал диети и не обича строгите правила в храненето. “Според мен храната е удоволствие за душата и според мен човек трябва да се наслаждава на всичко - независимо дали е сладко, или тестено”, добавя още той. Вероятно затова всеки път, когато снима нов филм, актьорът качва по килограм-два. “На снимачната площадка много ни глезят - има всякакви храни. И аз, понеже съм чревоугодник, доста прекалявам”, казва той.
За сметка на това често пие здравословен зелен сок от кале (вид целина) с мощно антиоксидантно действие, лимон, магданоз, кориандър, зелена ябълка и малко морков. Освен това редовно яде риба и много набляга на салатите. “Гледам да не комбинирам рибата с шопска, предпочитам зелена микс - рукола, авокадо, персийски краставички, зелени марули и сос от горчица”, обяснява Рахал.
Единствените храни, които актьорът не яде, са агнешко, овнешко, карантии, пача, кървавица. И то не защото не е опитвал или просто не ги харесва - има лош спомен. Веднъж, докато ядял като дете супа с подобни продукти, майка му се пошегувала, че е правена от хобот на слон. “Оттогава не мога да понасям такава кухня”, смее се Башар Рахал.
РЕЦЕПТАТА НА АКТЬОРА
Сьомга с мед и дижонска горчица
ПРОДУКТИ
4 филета сьомга, разтопено масло, 3 с.л. дижонска горчица, 1 1/2 с.л. мед, 4 ч.л. нарязан пресен магданоз (или други подправки по избор), сол и пипер на вкус, 1 лимон
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Загряваме фурната на 200 градуса.
Смесваме маслото с меда и дижонската горчица.
Намазваме всяко филе сьомга със сместа и поръсваме с подправките на вкус.
Печем около 15 мин на силна фурна или докато рибата придобие златиста коричка.
Украсяваме с резен лимон, а по желание поливаме с малко лимонов сок още преди печенето.