Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Маргарита Димитрова ви предлага рецепта за хлебчета с ароматна глазура.
ПРОДУКТИ
За 7 хлебчета:
400 г бяло брашно, 200 мл хладка вода, 15 г жива мая, 1 белтък, 2 с.л. кисело мляко, 2 с.л. олио, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 4 с. л. олио за намазване на фитилите и тавата, 1 жълтък и 1 с.л. олио за намазване преди печене
Смес за готовите чалмички:
2 с.л. стопено краве масло, 2 скилидки чесън, 2 листенца пресен босилек, шепа магданоз, щипка сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Омесваме тесто от посочените продукти и го разделяме на 7 топки. Не го оставяме да втаса. Правим от всяка топка фитил, който намазваме с олио и “завързваме” на питка като чалма.
Нареждаме готовите питки на разстояние в намазана с олио по-голяма тава, за да не се слепят по време на печенето. Оставяме ги да втасат до двойно увеличаване на обема. Мажем ги с разбития с 1 с.л. олио жълтък.
Печем в загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути, като в последните 10 мин е желателно да ги покрием с хартия, за да не потъмнеят много.
Изваждаме ги и още горещи ги намазваме с ароматната смес, която приготвяме от смачканите на кашица чесън и нарязан босилек, разбъркани с маслото, солта и нарязания магданоз.