Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Кинка Асенова изпраща рецепта за лесен за приготвяне сиропиран шоколадов сладкиш.
ПРОДУКТИ
За блата:
120 мл прясно мляко, 100 мл олио, 1/2 ч.ч. захар, 1 шушулка ванилия, 2 яйца, 1 ч.ч. брашно, 3 с.л. неподсладено какао на прах, 1/2 с.л. бакпулвер
За заливката:
120 мл прясно мляко, 5 с.л. масло, 1/3 ч.ч. захар, 3 с.л. неподсладено какао на прах, кокосови стърготини за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Смесваме в малка тенджерка продуктите за заливката и ги загряваме на умерен огън. Бъркаме, докато маслото се разтопи и се получи гладък шоколадов сироп. Сваляме от огъня и оставяме да се охлади, като разбъркваме от време на време.
Пресяваме брашното с какаото и бакпулвера. Смесваме в купа прясното мляко, олиото, захарта, ванилията и яйцата. Разбиваме с миксер, докато се разтвори захарта. Прибавяме пресятото брашно на няколко пъти, като продължаваме да разбиваме, докато се усвои.
Намасляваме правоъгълна тава с размери 23 на 23 см и изсипваме в нея сместа. Печем в загрята на 180 градуса фурна около 20-25 мин или до суха клечка. Изваждаме от фурната и след 5 минути надупчваме блата с клечка за зъби или вилица.
Заливаме с половината от охладения шоколадов сироп, а след около 20 мин и с останалата част от сиропа. Оставяме сладкиша на хладно за една нощ или поне за 6-8 ч. Поръсваме с кокосови стърготини, нарязваме на парчета и сервираме.