Тайната зад ниските цени на аптеки “Марешки”

Опашки се вият всеки ден пред аптеките на Марешки в Шумен. СНИМКА: СТОЯН НИКОЛОВ

"Щом той може да сваля цените на лекарствата, значи и другите трябва да го направят", казва 72-годишната Марийка Стоянова. Тя е с диабет и исхемична болест на сърцето и всеки месец получава лекарствата си по здравна каса. Взема ги от аптека на варненския бизнесмен Веселин Марешки.

Хората търсят над 100-те му аптеки в страната тъкмо заради ниските цени на лекарствата. Затова за по-малко от месец бизнесменът събра 150 000 подписа в подкрепа на три искания: да няма такса рецепта, да има вериги аптеки и участниците на пазара на лекарства да намалят драстично надценките си, за да спестят в кризата пари на здравната каса. Марешки дори обвини колегите си, че са "нагли" и гонят големи печалби.

Конкуренцията му в бизнеса обаче отдавна го подозира в нелоялни практики и опити да монополизира пазара. Лекарствата при него са евтини, защото дистрибутори и производители наливали пари в аптеките му, твърдят хора в този бизнес. Това ставало, като стоката се предоставя на изключително ниски цени. Така към фирмите на варненския бизнесмен са прехвърлени поне 160 млн. лв., смятат източниците. Не били изключени и корупционни схеми.

Схемата си е пазарна. Той е търговец, който държи 15% от ритейл бизнеса, прави големи обороти, пазарува в големи обеми, затова получава високи отстъпки от дистрибутори и производители. Всичко това му позволява да не слага високи надценки, опонират други.

Трети подозират, че прави фиктивен внос и износ на лекарства и печели от ДДС. Други пък дори допускат, че произвежда сам част от медикаментите.

Според собственици на аптеки обаче Комисията за защита на конкуренцията трябва да разследва скритите връзки на някои аптеки с производители на лекарства и дистрибутори. Защото е важно как те рефлектират на пазара.

Марешки има пряко участие в 40 дружества, сочат фирмените регистри.

В повечето съдружник е съпругата му Светлана Марешка, а седалището е бул. "Република", Медицински център "Младост". Предметът на дейност също се повтаря - търговия на дребно с лекарства.

Част от дружествата на Марешки са били под шапката на създадения през 2002 г. "Варнафарма холдинг". Според последния му финансов отчет към 31 декември 2008 г. той държи 100% от "Варнафарма", по 90 на сто от "Троянфарма" и "Добричфарма" и по 50% от "Аксаковофарма" и "Софифарма".

В момента холдингът притежава "Варнафарма" ЕООД и приватизираното през декември миналата година общинско дружество "Габрово фарм".

Към края на 2008 г. "Варнафарма холдинг" се води собственик на 95 аптеки в цялата страна и има 796 служители. През 2004 г. приходите му са 9,6 млн., 2005 г. нарастват до 13,7 млн., а за 2008 г. са 85,6 млн. лв. Печалбата също бележи скок. Преди 6 г. е била 243 хил. лв., а за 2008 г. достига 10,3 млн.

Холдингът има вземания и дадени аванси за 15,9 млн. лв. към края на 2008 г. 9,5 млн. от тях са към свързани лица.

Към веригите от аптеки Марешки е на път да добави официално и дистрибутора на лекарства “Хигия”.

На 8 март от международната генерична компания "Актавис", собственост на исладнския банкер Тор Бьорголфсон, обявиха, че я продават на 31-годишната Росица Великова. Заради сделката Великова обаче може да отнесе санкция от КЗК. Причината е, че не е уведомила комисията и не е поискала разрешение. На 27 април КЗК образува производство срещу нея.

В началото на май стана ясно, че Великова продава дистрибутора на Марешки. Този път КЗК е информирана за придобиването. То ще стане чрез едноличното дружество на бизнесмена "Фармахолд", регистрирано на 12 април тази година. В съобщението на комисията от 3 май, е посочено, че търговската дейност на "Фармахолд" е "участие в капитала и управлението на "Хигия".

Срокът за произнасяне на антимонополната комисия и по двете производства е 2 месеца. Ако се наложи задълбочено проучване, той е четири, напомниха от ведомството.

То ще проучва бизнеса на Марешки за втори път. През юли 2005 г. КЗК глоби "Варна фарма холдинг" с 30 000 лв. заради привличане на клиенти чрез продажба на лекарства на цени под себестойността им.

От производството тогава стана ясно, че в шестте аптеки на холдинга клиентите са пазарували по складови цени.

За голяма част от медикаментите не е имало търговска надценка, а дружеството не е реализирало счетоводна печалба. Разследването бе след сигнал за нелоялна конкуренция от "Българска асоциация на фармацевтите".

Преди това през есента на 2004 г. назря бунт сред фармацевти във Варна, Шумен, Разград, Кубрат и Исперих. Те се заканиха да спрат доставките от складовете на "Хигия", защото продавала на дъмпингови цени на аптеки "Марешки". (24часа)

Мирослав Ненчев, председател на Съюза на фармацевтите: Пазарът може да бъде манипулиран

Сигнал срещу Марешки сме подали още преди 3 г. Той поддържа по селата рекламни пунктове, които не са лицензирани като аптеки, нито пък в тях работят фармацевти. Там обаче се събират рецепти, по които после се доставят лекарства.

Организацията е изпратила и запитване до прокуратурата за наличие на вертикални интегрирани структури на лекарствения пазар - вносители, търговци на едро с лекарствени продукти и аптеки, които с поведението си създават възможност за възникване и функциониране на структури с господстващо положение. Такива структури могат да диктуват цените и да налагат употребата на точно определени лекарствени продукти в ущърб на пациентите.

Съюзът на фармацевтите е против промяната в закона от 2008 г., която допуска собственик на аптеки да притежава и дистрибуторска фирма.

С писма до Народното събрание, премиера, посланици от ЕС у нас и НЗОК фармацевтите настояват да се върне законовото положение отпреди 2 г. Мотивите ни са, че в Европейския съюз подобна практика няма, а така може да се манипулира пазарът.

Примерът е Норвегия, където е позволено притежаването на аптеки и дистрибуторски центрове. Пазарът там е либерализиран през 2001 г. Три фирми са районирали страната и си разпределили пазара.

През първата година цените били поддържани ниски, за да идват хората там, а по-късно, когато конкуренцията окапала, вдигнали цените на лекарствата. Сега Норвегия е страната с едни от най-скъпите медикаменти. Въпреки свободата за откриване на аптека там всяка втора община няма нито една, а това си е социален проблем.

В проучване на Австрийския институт по здравеопазване, възложено от ЕС по казуса с Норвегия, се казва, че премахването на правилата за откриване на аптеки обикновено води до повече на брой.

Само че новите се откриват предимно на атрактивни места, главно в центъра на градове. Слабонаселените райони се пренебрегват. Това от своя страна води до притеснения, свързани с опазване на общественото здраве.

Ако България не иска да последва примера на Норвегия, по-добре е да се върне към законовото положение отпреди 2 г. То предполага повече по-малки участници в пазара. С Комисията за защита на конкуренцията водим активна кореспонденция, но няма да я огласяваме, докато тече проверката за Марешки.

Веселин Марешки: Ръкопляскат на чужди вериги, а мен ме подозират

- Защо са евтини лекарствата във вашите аптеки, г-н Марешки?

- Спазваме основното правило - по-големи обеми с по-малки надценки. Интересно, като влязоха "Метро", "Кауфланд" или други дискаунтъри, всички са в захлас - "О, колко е хубаво!". Тези вериги разчитат на големи обеми с ниска надценка. А когато аз го правя, ме изкарват нарушаващ закона. Не искам да печеля от моята дейност по 15-20%, а по 1-2%.

Цената се влияе най-много от два фактора - процента на разходите и процента на печалбата. Направили сме рентабилна и добра система, при която процентът на разходите е снижен. Правим големи обеми. Един фармацевт при нас прави по 40 000 лв. оборот, а при другите - по 10 000 лв., т.е. излиза по-скъпо.

Другите имат много по-висок процент разходи, не са рентабилни и са заложили висок процент печалба заради малките обороти.

- Какво стана с антикризисните мерки за лекарствата, които предложихте на кабинета?

- Отзвукът е много добър. Имахме среща на най-високо ниво в министерството и в здравната каса.

Конкурентите ми продължават да твърдят, че не могат да работят на по-ниски надценки, което е абсурд. Дистрибуторите дават на аптеките между 5% и 20% отстъпка. Твърдя, че те могат да свалят с 5% надценките, от това в здравната каса ще влязат 100 милиона лева веднага, а в джобовете на хората - още 100 милиона.

Аптеките си имат достатъчно регламентиран марж - между 25 и 33%.

Ясно ми е, че дистрибуторските фирми не искат да намаляват надценката, защото са всяка седмица в чужбина, купуват си скъпи автомобили. Нямам нищо против - и аз имам скъпи автомобили, но продавам евтино.

В министерството още говорихме за премахването на монополите.

Един от българските заводи прави всичко възможно да задържа монопол на продуктите, които произвежда. И това е на гърба на българите. Някои крадат от живота на хората - говоря за животоспасяващите лекарства.

Очаквам министерството да въведе наредба за висококачествени лекарства, произведени в Европейския съюз. Ако е произведено в Германия например и е с по-ниска цена от българския аналог, до 1 месец да се даде разрешително то да се продава у нас. Не може да намираме в Европа лекарство, което е на половин цена на произведеното у нас, и то да не се продава тук. И този по-евтин медикамент е направен с европейски заплати, машини и технологии.

При бърза регистрация на такива медикаменти цените им ще паднат у нас веднага с 20-30%.

- Имате ли идея как да се преборят нечистите практики в снабдяването с лекарства?

- Нека се създаде една комисия и да се направи бърза ревизия на 1000 аптеки. Който не е редовен, да му се взема лиценза веднага. И друго - всеки от играчите в бранша да мине през детектор на лъжата и да каже участвал ли е в корупционни схеми и източвал ли е здравна каса.

Аз ще седна първи. Няма какво да чакаме проверки, прокурори - да се мине през един детектор. Ще лъсне веднага кой е довел дотам да се вдигат цените на лекарства и консумативи в болници и аптеки. Който не мине през детектора на лъжата, да не участва в търгове на министерството за лекарства и да не доставя медикаменти. Това е въпросът - кой е участвал в корупционни схеми.

- Защо трябва да останат веригите аптеки?

- Защото те са основен стълб в снабдяването с лекарства и стабилен партньор на здравната каса. В малките аптеки се вършат всякакви безобразия. Ето ви един пример с пациентка, която влиза в аптека "Марешки" и иска да смени лекарство по здравна каса, от което е получила нежелани реакции. Ние казваме - по закон не може. Тя отива в друга аптека, която зарежда с други дистрибутори, и там й казват, че до 1 месец може да се замени лекарства на равностойна цена. Ето нотариално заверена декларация от жената.(Показва я наснимката горе)

Ако аз го направя, веднага ще ми затворят аптеките. Но други го правят и така печелят клиенти.

- Вярно ли е, че "Варна фарма холдинг" винаги е имала зад гърба си дистрибуторска фирма и подкрепа с по-добри условия от производител?

- Не. Аз съм търговец на дребно.

Не зная защо пак възниква въпросът за вертикалната структура.

Един от големите дистрибутори е и собственик на здравен фонд. Разбрах, че скоро са променили закона и сега този човек е и в надзорния съвет на здравната каса. И никой не пита защо и не го проверява. Това е безобразие. Аз съм за разследването на тези неща.

В годините са подарявани златни помещения за без пари, а отгоре на всичко не се използват за социални цели. Култовата аптека под Министерството на здравеопазването е превърната в банка, за да може един човек да взема наем.

Предлагам всички помещения, които са приватизирани за без пари от аптечните дружества задължително да бъдат ползвани само за аптеки и за социални цели.

ИСКРА СОТИРОВА

Николай Костов,председател на Асоциацията на собствениците на аптеки: Притискат ни с “кух оборот”

Не случайно Комисията за защита на конкуренцията се самосезира за намерението на "Фармахолд" да придобие "Хигия", надяваме се да има справедливо решение. Публична тайна е, че Марешки стои зад сегашния официален собственик на "Хигия" - Росица Великова. Известно е на целия бранш, че Марешки купи дистрибутора, макар и не по установения ред.

Ако КЗК разреши на варненския бизнесмен да придобие "Хигия", нищо няма да се промени. Ситуацията е факт от няколко месеца.

Невинаги конкурентните предимства са придобити по пазарни механизми. Когато има един прекалено силен играч, се нарушава балансът на пазара.

В момента останалите аптеки в страната правят "кух оборот" - надценките им не смогват да покрият разходите. Поне 8-12% трябва да остават за търговеца, за да се оцелее в този бранш.

Сега по-малките аптеки са изправени пред дилемата да продават без печалба или да загубят клиенти, които отиват в аптеки “Марешки” дори заради стотинки разлика в цената.

Оказва се, че “Хигия” е дистрибутор, който обслужва само тези аптеки. Никой не иска да работи с този доставчик заради лошия имидж на Марешки.

Ако другите дистрибутори биха били на загуба с 2-3% надценка, той няма да е, защото може да прехвърля отстъпки от една дейност в друга.

Ще спонсорира дистрибутора чрез аптеките си. Пазарът на лекарства у нас е изключително изкривен. Имало е случаи, когато медикаменти се продават не само под цената на дистрибутора, но и под производствената.

Въпреки изявленията на варненския бизнесмен за големите печалби на аптеките, броят им непрекъснато намалява и скоро може да падне под 3000. Допреди 2 г. бяха над 4000. Малкото аптеки са нова ситуация на пазара у нас. В някои по-малки населени места може да има затруднения в снабдяването с лекарства.

Има изискване един фармацевт да притежава само 4 аптеки.

Но е намерен начин за заобикаляне на закона - тези, които държат повече аптеки, регистрират много фирми и така следите на истинските собственици се замитат.

Това обаче пречи да се видят винаги реалните собственици.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 26

Сортирай по:

2
ne sme dovolni ot obslujvaneto na aptekata mareshki v targovi6te obarnete vnimanie na aptekarkite za6toto stavat mnogo dyllgi opashki ( ot grupa pensioneri ) blagodarim vi predvaritelno

5
Лекарството за диабетици ГЛЮКОФАЖ 500 в аптеки Марешки струва 9.22 лв,а в другите аптеки струва 8.22 лв

12
Една прост въпрос по аритметика: Получавам безплатно за съпругата си Глипер 2мг. Аз го получавам безплатно, но здравната каса превежда парите на съответната аптека. Въпросът ми е: защо за едно и също лекарство на "Марешки" се превеждат 6,64лв., а на аптека "Санита" - 4,02лв.? Марешки по-красив ли е, или по-беден, или има връзки в здравната каса?

1
Печалба до 33% за аптекарите.Дали търговия с наркотици ,оръжие и проституция носят повече пари ?Моралния облик на "Аптекаря" е..? Той печели от страданието на болните и печалбите му да са съизмерими с тези на престъпниците!? Около доктори и аптекари мирише на алчност и смърт.Организирано се борят чрез съюзите си да унищожат с болест и мизерия останалите все още в България. А колкото до Марешки в сила е пословицата "Врагът на моя враг е мой приятел".Ако успее да фалира половината " алчници" може и за паметник да му помислим.

6
Марешки твърди в интервю, че работи на 1-2 процента надценка и че един фармацевт при него прави оборот 40 000 лева. Дори в една аптека да има трима фармацевти и оборот 120 000 лв и печалба 1,5 процента - прихода е 1800лв. Това не стига само за заплатите на 3-мата фармацевти, която е доста над тази сума, камо ли за наеми, ток, оборудване, и неговата печалба. Така, че той не работи на 1, нито на 2 процента. Да, хората се интересуват от цените, но е важно и какво точно подкрепяш с действията си дали едно добро начинание или съмнително. Той си знае каква е схемата, негова си работа. Всеки си решава как ще си изкарва парите. А пък вие си знаете дали искате да подкрепите с парите си това странно явление .

-2
нека тези от конкурентите, които се чувстват засегнати да постъпят както веригата хранителни магазини СБА /няколко собственика правят сдружение /........ действайте ....само да оплювате Марешки няма смисъл........просто приемете предизвикателството му.....направете нещо смислено за да оцелеете на пазара ....

11
Даааааааааа, защо никой не казва ,че законът позволява цялото това безобразие? А огромният брой аптеки пак е заради вратичките в закона...И не защитавайте ,дами и господа , Марешки !!!!! Целта е да се доведе до фалит цялото съсловие ,да остане само той на пазара и тогава ще виете от цени ....А "ДОБРОТО" обслужване си го заслужавате ,ама от всякъде ...Нека правителството фиксира цените /както е по цял свят/,пък тогава да видим... Интересно ,ако на някой от пишещите тук пенсионери ,детето беше аптекар ,който се чуди как да оцелее заради перачът на пари Марешки....дали щеше така страстно да го защитава ????? И какъв детектор на лъжата ,бе хора....Вие чувате ли се ?Ние да не сме престъпници ??? Има фактури ,с които се доказва всяка една покупка на всяко едно лекар .Всяка аптека подлежи на проверка от всички възможни институции,засичат се партиди и т.н....Прост народ бяхме и прост ще си останем....

3
Почти винаги си купувам лекарствата от аптека Марешки на Лъвов мост и съм много доволна че там има всичко и е евтино за нас пенсионерите - не му търсеге цаката на човека а нека правителството да вземе мерки да наложи на всички други аптеки да свалят цените - беден е народа и няма пари за скъпи лекарства - осъзнайте се Вие от Парламента и вземете мерки за да не умрат пенсионерите без лекарства !!!!!!!!

7
24 часа, проститутки сте ама с главно ПППП,кой ви плати да пишете за този нещастник Марешки,кажете как така прави цените под себестойност,май има игра с ддс,и други кадето му наливат пари да ги пере ,иначе никога нямаше да регистрира такива високи печалби че паричките да са чисти след това,като смв европейци да фиксират цените и да го духа!!!!!!!!!!!!!!

4
ЛЪЖА-Марешки казва, че продава през 1-2%.Има доста по-големи отстъпки, получава завишени фактури и не минава всичко на касовият апарат-това са лостовете. Той казва, че Метро продава през малка надценка-лъжа.Най малката надценка на Метро е 25% и то на бяла и черна техника.На дребните китайски и турски стоки + собствените им марки е в пъти надценката.Зареждал съм Метро и другите вериги и знам.Сметнете 1% на 10 милиона е 100 хиляди лева разделете го на аптеките и заплатите,осигуровки наем ток данъци и ще се види,колко пари всеки месец Марешки трябва да вади от джоба си за да оцелява А НЕ ДА ПЕЧЕЛИ И КУПУВА ФАБРИКИ!

4
Добър ден, интересувам се как може да се свържа с Веселин Марешки? Искам да проведа разговор във връзка с хората който работят в аптеките му,защото са много груби и неотзивчиви. Неможе аптекарка която работи там да каже на клиент: немога да се занимавам с вас". Така че много моля,ако има някакъв вариант за връска с господина,много моля кажете ми как да стигна до него. Благодаря ви предварително.

1
И същите тези аптекари вият, че Марешки се стреми да организира някаква форма на снабдяване в селата без аптеки. Хората там - кучета ги яли. Ами открийте аптеки на село - там няма аптека Марешки. Ама не щат - искат само големи печалби! И да не лъжете за качеството при лекарствата - това не са чинии - да има второ и т.н. качество! КАЧЕСТВОТО ПРИ ЛЕКАРСТВАТА НЕ ЗАВИСИ ОТ ЦЕНАТА!!! Има ЕВРОПЕЙСКИ И ДЪРЖАВЕН КОНТРОЛ за качеството и наистина НЯМА ВТОРО КАЧЕСТВО лекарства нито в една аптека. Обаче има опити да Ви продадат по-скъпото възможно лекарство - нали са на процент!

-1
А в Дания например има ШЕСТ пъти по-малко аптеки в градовете им, отколкото тук - на всеки ъгъл бирник и зинал! Не искат да намалят и стотинка от свръхпечелбите си, ама си намериха майстора в лицето на Марешки. Но ако не беше той - друг щеше да бъде - това е свободната конкуренция и пазарна икономика! И за какво държат да получават над 20% от стойността на лекарството - само да се обърнат и да го вземат от лавицата зад гърба им и да го подадат на клиента? Превърнали са се в бакали - ами намалетe и Вие надценката и пред Вашата аптека ще чакат хората, както пред аптеки марешки. И да не разправяте врели-некипели и да плашите хората, че нямало да имат достъп до аптеки, ако затворите точно вашата - ами те и досега нямат достъп в малките населени места.

0
Доста злоба към Марешки са развили някои аптекари, защото им секнаха немъчените парички, и то след като бяха свикнали да ги получават в гоооолеми размери! Толкова големи, че сега им е толкова мъчно... И плюят, естествено. Ама фактите са други: Няма държава в света, в която да има толкова много аптеки на глава от населението - така че намаляването им от 4000 на 3000 е само добра тенденция към постигане на европейски норми.

0
....От цялата работа става ясно, че в България здравната система е болна и не се знае кога ще се излекува. Перат се пари чрез здравето на хората, което е много лошо! Бъдете внимателни и подозирайте всеки и всичко щом става въпрос за здраве. Нито лекарите са много компетентни, защото компетентните или поне повечето от тях са вече в чужбина, нито на Аптеки - Марешки може да се разчита, а със останалите трябва да сме нащрек! Дано се намери изход от ситуацията и дано има малко повече съвестни хора в тази държава.

1
...продължеието Има и схеми в които участват лекари. Когато даден лекар ви предпише огромно количество лекарства и ви посъветва къде да идете да си ги вземете, нещото което можете да направите е да не ходите въобще там, защото означава да си купите лекарства скъпи и ненужни. Идете в друга аптека, споделете проблема с аптекаря и му покажете рецептата. Ако ви продаде и той всички лекарства, значи иска да спечели, ако пък ви препоръча други можете да му се доверите, стида да е фармацефт разбира се, но в повечето самостоятвлни аптеки работят фармацевти, зашото за обикновенния човек е много по - трудно да заобикаля закона. ...

1
Ситуацията в България относно здравната система е много объркана и най-добре е човек да не се разболява. Ако пък го стори, никога няма да се излекува. Марешки - много аптеки + ниски цени + време = монополизъм. Ако си купим дреха (фанел) за 5лв. и друга за 50лв, коя според вас ще е по-качествената? Така е и с лекарствата. Вземаш евтини лекарстава не получаваш качество. А какво е качеството особенно в лекарствата? То е много важно! Представете си копувате лекарство в което активната съставка липса. Активната съставка е това което подпомага излекуването от дадена болест. Когато тя липсва лекарството може да бъде направено много по-евтино. Точно така могат да бъдат продавани и лекарства с толкова ниска цена. Подлагането на детектор на лъжата няма да оправи нищо, защото и това може да се подкупи и симулира. Подразбирайте че няма много изходи! ... има продължение

4
само 1 пъти ми се наложи да отида до аптека Марешки и пове4е няма да повторя отвратително обслужване а и цените не са толкова ниски предпо4итам да бъда консултирана адекватно отколкото да ми подхвърлят лекарствата като на ку4е.разбирам фармацевтите и ги подкрепям с две ръце.ако си купувах дрехи или цигари или каквото и да е там няма проблем но това отношение за здравен работник (ако са такива)е недопустимо.да си перат парите другаде

4
Много ви съжалявам ! Всички вие които казвате:"Да, ама е евтино" ! Да ! Евтино е , но до кога?! Докато остане само той (основно той) и после.... 30-40% нагоре ! Глупаци ! Купувате евтино 10 години , после страдате цял живот . Без идея за утрешния ден . Дайте докато има , пък после ще му мислим. Е не става така. Аз ще фалирам заради Марешки, много вече фалираха. Надценките които споменава от 20-30 % ги няма от 1998 насам. А за това как той купува чрез Хигия от Актавис лекарства под себестойността....мълчание....всички знаем , но никой нищо не прави по въпроса. А малките аптеки , които едвам свързват двата края са черни и виновни за високите цени . . . А това ,че в голяма част от тях работят хора,събрани от улицата ! Вас не ви интересува нали ! Че във всяка втора аптека на Марешки не могат да ви кажат как да приемате лекарството си, какви НЛР да очаквате и т.н.. Вас не ви интересува, нали е евтино. Прост народ се иска ,за да съществуват аптеки Марешки...и явно сме си много прости .

1
Аз съм за пазарна конкуренция, но защо на ЕРП-тата се позволява да притежават ТЕЦ и "вятърни ферми", т.е. да са "вертикално интегрирани"? Не може да се позволи голяма верига, защото ще направи монополни високи цени като тези на телекомите. Но цените на лекарствата още сега са безумно високи, защото крупни дистрибутори и вносители са се договорrли. За това нещо държавато, КЗК и ДАНС защо се правят на ударени?

0
Не знам кой е прав и кой не, ама ето - Марешки сам предлага да седне на детектора на лъжата. Нека го направят - и той и останалите. И тогава пак да си говорим.

2
Производители, дистибутори, аптекари плащат на лекарите за да изписват техните лекарства и от техните аптеки-това е нелоялна конкуренция.

2
Защото производството на Актавис,през Хигия е по схемата на алкохолния бизнес,освен всичко изброено в статията.А сигурно има и схеми,за които даже няма да ни дойде на ум.

4
вички плюят по Маришки добре.Да погледнем другата страна другите аптеки.Гараж 2.5 на 4 метра една дограма и хоп аптека.избита стена на къща или апарт. на 1 етаж 3 на 3 и аптека.копаем дупка до блока влизаме със стълба до мазето и готова аптека.е това е.второ коя от изброените аптеки има тоалетна,все пак там влизат и пазаруват предимно болни и стари хора.трето фирма за лекарства търси разносвачи на лекарства със собствен превоз. какво следва. всяка от изброените аптечки набавя лекарства по 4-5 пъти на ден за дане задържа наличности.и хоп идват разносвачите.раздрънкани опелчета заредени с торбички с 2-3-4 опаковки хвърлени на задната седалка или до задното стъкло нагрети лятото до 30-40 градуса други в багажника там е по добре около 30, и хоп на бабите и дятковците. и после -абе доктора ми изписа илачи пия и не ми минава прос доктор. е как да мине като при 30 градуса само името му е илач.

2
Не знам кое е вярно и кое не при Марешки,но хората ги интересува цената.. Не е нормално лекарство в чужбина да струва по-евтино отколкото в БГ-имах такъв случай..Значи нещо силно куца в ценообразуването на лекарствата,а и на всичко останало в БГ.На никой не му пука за това ,че обикновенните хора все по-трудно могат да си купуват каквото и да е тук.. Гледат си печалбите и това е..Никъде по света я няма нашата простотия.Например таксата която плащаш при всяко посещение на лекар.И да си плащаш консумативите в болницата.. Жална им майка на хората ,ама щом търпят да ги стрижат -ще ги стрижат...

6
Ex, "24 часа" - винаги сте били и ще останете като пример на подлизурщина, човеконенавист и гъзоблизство. Марешки - радетел за народни интереси? Евтини проститутки!

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Счетоводителката, източила 620 000 лв., вкарала в схемата и касиерка

Счетоводителката Мария Денева, която е арестувана с още трима пловдивчани за източването на 612 097 лв. ДДС от завод "Мони МГ", е вкарала в престъпната схема и касиерката на фирмата Събка Добревска.

Министерски съвет разреши на фирма да добива пясък в защитена зона

Правителството даде на частна фирма 160 дка в защитена зона за изграждане на пясъчна кариера. С концесия, гласувана от Министерския съвет на 23 май т.г. в полза на “Рок трейдинг” ООД...

Доган разтривал клитора на девствена туркиня, за да разбере дали ще бяга в Турция

Лидерът на ДПС Ахмед Доган е носил ценна информация на Държавна сигурност за съселяни, войници, с които е служил, и свои състуденти. Общото между обектите на доносите му е, че са турци и мюсюлмани, к

Банкер и съсед на Филчев осъдиха посмъртно прокуратурата, опозорила ги

Банкери, пенсионери, полицаи, офицери и дори роднина на висш магистрат са сред незаконно обвинените българи у нас, които от началото на 2012 г. са осъдили държавата за стотици хиляди левове...

Манекенки на Мистър България изкарвали по 600 лв. на час от платен секс

600 лева на час у нас и 50 евро за 20 минути в чужбина - това е била тарифата на проституиращите манекенки от агенцията на Мистър България 2003 Мирослав Йончев "MY Agency", твърдят разследващите...

Свидетел: Алексей Петров ми заповяда да записвам тайно прокурорка

Действащи агенти на ДАНС принудили защитен свидетел да прави незаконни записи на разговори с прокурор, за да провалят дело срещу най-голямата банда сводници, арестувана край морето...

"Дунарит" монополист в обезвреждането на боеприпаси

Шумотевицата около взривените складове край Петолъчката заглуши някои доста разумни идеи за оптимизиране на и без това сложния процес на утилизация. Като идеята държавата отново да се заеме с нея.