Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Днес за вас отново готви чаровната Велина Вълкова. Тя изпраща поредната лятна рецепта в рубриката “Гастрогуру” - за красив и много вкусен плодов сладкиш.
ПРОДУКТИ
За топинга: 4 с.л. разтопено масло, 3/4 ч.ч. брашно, 1/4 ч.ч. бяла захар, 1/4 ч.ч. кафява захар, 1/4 ч.л. сол, 1/4 ч.л. канела
За сладкиша: 1 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 1/4 ч.л. сол, 120 г меко масло, 3/4 ч.ч. захар, 2 големи яйца, ванилия, 1/4 ч.ч. топло прясно мляко, 1/4 ч.л. ябълков оцет, 500 г череши
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Смесваме всички продукти за топинга. Получават се маслени трохи.
Разбъркваме в малка купа брашното, бакпулвера и солта. Смесваме отделно топлото прясно мляко и ябълковия оцет, като ги оставим да взаимодействат.
Разбиваме в голяма купа маслото и захарта, след което прибавяме яйцата едно по едно. Слагаме и ванилията и редувайки, прибавяме постепенно брашното и млякото.
Намазваме с масло и набрашняваме стените и дъното на кръгла форма с падащо дъно (25 см). Изсипваме тестената смес и заглаждаме. Нареждаме отгоре почистените череши и изсипваме трохите. Печем сладкиша в загрята фурна на 180 градуса до готовност.